Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tavaszvég + színes virág = kankalin!

Szólj hozzá!

A kora tavasz egyik legkedveltebb virágos dísznövénye a kankalin, és ez nem csak azért alakult így, mert ezidő tájt még viszonylag kicsi a merítés virágokból, hanem azért is, mert egy valóban nagyon szemrevaló, bájos megjelenésű, a tavaszt megidéző növényről van szó. A kankalin népszerűségére vitathatatlanul hatással van a lassan közelgő március eleji nőnap, amikor ez a csinos kis cserepes főszerephez juthat majd. Akár ajándékba szánjuk, akár a kikeleti vidámságot kívánjuk vele otthonunkba csempészni, a kankalinról mindenképp érdemes pár szót ejteni így a tél utolsó heteiben.

primula-elatior-crescendo-mix-u4290-1.jpg

Aki olvasás helyett ezúttal képpel és hanggal győződne meg a kankalinok szépségéről, indítsa el máris az alábbi videót, aztán persze ér lejjebb görgetni!
 

Amennyiben megvettük, vagy megkaptuk kankalinunkat, ne hagyjuk tartósan az ablakpárkányon árválkodni, hanem a márciusi, áprilisi fagyok elmúltával bátran ültessük ki a kertbe, lehetőleg hűvös, párás helyre, a növény ugyanis az ilyen körülményeket kedveli! Fontos tudni, hogy a kankalin a jó vízáteresztő képességű, és a humuszban gazdag talajokat szereti, amennyiben a kiszemelt területen a kerti közeg nem egészen ilyen, virágfölddel feljavíthatjuk azt. Ha sikerült a megfelelő helyet megtalálni nekik, akkor pár éven belül egyre nagyobb telepet fognak alkotni, és tőosztással még tovább tudjuk őket szaporítani. Amennyiben nincs kertünk, de akad egy balkon a közelben, akkor a kerti tartáshoz javasolt körülményeket megteremtve (vagy legalább törekedve arra) helyezzük el a szabad ég alatt, a siker nem garantált, de megpróbálni mindenképp érdemes.


 Tavaszhírnök, szeretjük 

Érdekes alternatíva a különlegességek kedvelőinek a Primula vialii, vagyis az orchideakankalin. Ez a kankalinváltozat jelentősen eltér megjelenésében a hagyományos kankalintól, lándzsa alakú levelei felfelé állnak, virágait tömött füzérben hozza, virágzási ideje pedig a tavasz vége, a nyár eleje. Ez a kankalin a nedves, nyirkos, hűvös helyeket kedveli, a közvetlen napsütést nem tűri, ezért kifejezetten alkalmas arra, hogy a nyáron jobbára parlagi félárnyékos/árnyékos területeket benépesítsük vele. Az orchideakankalin különleges megjelenésével, alacsony termetével, feltűnő színeivel minden nyári kert egyedülálló dísze lehet!

 

1401788444_primula_vialii.jpg

 

A fenti videóban is tárgyalt kankalin (Primula) mellett érdemes szót ejteni közeli rokonáról, a tavaszi kankalinról is (Primula veris), nem csupán a neve és a közelgő évszak összefüggései miatt, hanem azért is, mert gyógynövényként is ismert. Érdekesség, hogy a néphagyomány Szent Péter kulcsa néven is említi a tavaszi kankalint, kulcscsomóra hasonlító alakja miatt, de a beszédes orvosi kankalin elnevezés is használatos.


Közkedvelt gyógynövény a tavaszi kankalin 

A tavaszi kankalin megjelenése nagyon hasonló az alapfajhoz, leveleinek eltérő formájáról ismerhető meg. A levelek a tőhöz közel szélesek, kifele haladva keskenyednek, szélük csipkézett, jellegzetes ásó formájuk jól elkülöníti őket a többi rokon fajtól. Aranysárga virágzata igen kellemes, mézes illatot áraszt. A tavaszi kankalin virága flavonoidokat tartalmaz, mely sok egyéb gyógyhatású növény fő hatóanyaga is, rákellenes, antibakteriális hatásáról ismert, emellett a szív és érrendszer természetes támogatója. Levelei magas C-vitamin tartalmúak. A növény gyökeréből készült tea vagy kivonat kiváló köptetőszer, görcsös, hurutos légúti megbetegedések, a nehezen múló köhögés ellenszere, ez a tavaszi hűvösben még igencsak jól jöhet.


Leszedni csak őt szabad 

A tavaszi kankalinból készült gyógyhatású termékeket bármelyik herbáriában, gyógynövény szaküzletben beszerezhetjük, mivel azonban március elején indul virágzásuk, a szabadban is begyűjthetjük. Ez a módszer dupla haszonnal kecsegtet, hisz egyrészt levegőn leszünk kankalinvadászat közben, másrészt a begyűjtött, friss gyógynövény hasznos lesz a háznál. A nagy buzgóság közepette azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kankalinfélék családjába igen sok faj tartozik, és az egy szem tavaszi kankalint kivéve az összes többi védett (így például a sugárkankalin, a szártalan kankalin vagy a lisztes kankalin is). Így ha valaki tavaszi kankalint szeretne szedni, előtte győződjön meg róla, hogy a megfelelő növényt választotta-e ki.

Kankalinok közül ITT is válogathat!


Képek: innen, innen, innen, innen,és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr148394060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása