Megyeri Szabolcs kertész blogja

Izgalmas karácsonyfa alternatívák hagyománytörőknek!

komment

Nyakunkon a karácsony, már csak kettőt kell aludni Szentestéig, így a tetőfokára hág az ünnepi készülődés. Utóbbinak egyik főszereplője a karácsonyfa, ami sok családnál már beszerezve, eldugva várja a nagy napot, de nyilván sok helyen még nem került megvásárlásra. Mit lehet tenni, ha ez a helyzet, és még hiányzik az ünnepi dísznövény?

A válasz persze egyszerű, venni kell egyet, ugyanakkor nem feltétlen kell elvetni a különféle alternatív verziókat sem, főleg ha szorít az idő, és már gyengül a kínálat az árusoknál. Következzen pár érdekes ötlet a tradicionális fa kiváltására, szem előtt tartva a megvalósíthatóságot és elérhetőséget, vagyis olyan bohókás ötleteket szeretnék adni, melyek azért nem teljesen elrugaszkodottak a valóságtól.

grinch-tree.jpg

Grincsfa

A grincsfa alapvetően egy karácsonyi kiegészítő dekoráció, de ahol nincs igény a "nagy" fára, ott lehet teljes értékű karácsonyfa pótlék is. Ez tulajdonképpen egy manósipka alakú, növényalapú dísz, mely lehet kicsi vagy akár egy-másfél méteres is, de szerintem a legjobban legfeljebb 50-60 centiméteres méretben mutat. Házilag is könnyen elkészíthető, az alapja lehet zanót vagy fiatal leylandi ciprus, de aki nem szeretne egy élő növényt beáldozni, formára kötözhet egyszerűen fenyőágakat, utóbbihoz némi apróért valószínűleg bármely karácsonyfa árusnál hozzá lehet jutni. Az elkészítéshez csupán vékony drót vagy damil, egyéb zsineg kell, egy elemes izzósor, egy-két karácsonyfadísz, meg egy cserép, amibe beleállítjuk. Ha nem élő növényt használunk, jó ötlet lehet a legalsó, vastagabb ágakat az edénybe öntött gipszbe rögzíteni, aztán ehhez a stabil hajtáshoz lehet rögzíteni a többit, így végül stabil lesz az egész dekorelem.

 cukorsuvegfenyo.jpg

Cukorsüvegfenyő

Ez egy vérbeli fenyő, amit az élő karácsonyfákhoz hasonlóan kell kezelni, vagyis csak egy bő hétig maradhat bent, nagy előnye viszont, hogy kisméretű, kompakt növény, így apró lakásokban is elfér, de remek választás időseknek is, akik jellemzően nem szeretnek nagyméretű karácsonyfával vesződni. Mellette szól még, hogy az ünnep utáni felhasználása is egyszerűbb, kis mérete okán pici kertekbe is kiültethető, de akár tartósan maradhat balkonnövény is, hiszen növekedési üteme roppant lassú, sok-sok évig nem lesz zavaró méretű. Egyebekben a külleme teljesen karácsonyfaszerű, így tökéletes ünnepi dísz.

 rozmaring.jpg

Rozmaring

A rozmaringot elsősorban a konyhából ismerjük morzsolt fűszerként, de persze sokan nevelik élő fűszernövényként is. Hogy lesz hát akkor belőle karácsonyfaszerűség? Egyszerűen, az idősebb, dúsabb (ezt jellemzően nyírással lehet elérni) cserepes rozmaring egy kis alakító metszéssel pompás fenyőfa alakzatra nyeshető, és máris kész az ünnepi növénydekoráció! A rozmaring fa nálunk még nem igazán ismert, az USA-ban viszont már bevált fapótlék, így egy próbát mindenképp megér. A rozmaring hálás növény, igényei alacsonyak, szárazságtűrése kiváló, és mivel a mi klímánkon nem téltűrő, a cserepes példányokat egyébként is a lakásban kellene tartani a hideg hónapokban. A rozmaring nem csak megjelenésével hódít, jellegzetes kámforos-tömjénes illatával érdekes pluszt adhat a karácsonyi hangulatkavalkádhoz! Bokros rozmaringot akár mostanság is lehet vásárolni a kertészetekben, kis szerencsével nagyobb, 40-50 centis példányokat is ki lehet fogni!

 mufa.jpg

Műfa

A műfenyőnek egyre nagyobb ázsiója van, a tizenévvel ezelőtti általában vállalhatatlanul csúf példányokkal szemben ma már döbbenetesen élethű típusokat lehet vásárolni, és az árak is elfogadhatók, hiszen egy minőségi műfa mérettől függően 25-50 ezer forint, ha pedig úgy nézzük, hogy egy szép, méretes, vágott nordmann fenyő bő húszezer forint is lehet, akkor viszont nem rossz üzlet a plasztikfa, hiszen sok évig, kis szerencsével akár egy évtizedig is használható. Persze ne áltassuk magunkat, a műfának is méretes ökológiai lábnyoma van, a gyakorlati előnyei ugyanakkor nagyszámúak, hiszen az alakja tökéletes, nem hullatja a tűleveleit, nem csöpögtet gyantát, ágai pedig súlyosabb díszeket is elbírnak lekonyulás nélkül. Műfát az utolsó pillanatig lehet kapni, így aki lekésett a szebb vágott fenyőkről, tartsa fejben ezt a lehetőséget is.

 ladder-alternative-christmas-tree-1567183692.jpg

Házi kreálmányok

A különféle házi, barkácsjellegű fenyőpótlékoknak hatalmas "szakirodalma" van, a keresőbe beütve ezerszámra ömlenek a különféle ötletek, melyek egy része inkább csak humorként értelmezhető, más részük viszont akár ténylegesen meg is valósítható, persze ezekhez az kell azért, hogy a háziak lazán, kötöttségek nélkül gondolkodjanak a karácsonyi dekorációról, és az sem árt, ha gyermektelen, ifjú emberekről, párokról van szó, hiszen kevés gyerek lelkesedne például egy zöldre mázolt, égősorral dekorált létra láttán. Az alábbi képgalériában a személyes kedvenceimet gyűjtöttem össze, főleg azokat, melyek azért reálisan el is készíthetők.

Kattintásra galéria nyílik, nézegessen barkács karácsonyfákat!

Karácsonyi posztsorozatom ezzel a bejegyzéssel idén véget is ért, ezúton is kívánok kedves olvasóimnak békés, boldog ünnepeket!

Képek: innen, innen, innen és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2715362132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása