Megyeri Szabolcs kertész blogja

Karácsonyfa kisokos - válogatás, szállítás, tárolás

komment

A karácsonyi készülődés évről-évre egyre hamarabb kezdődik, mostanában már akár októberben ünnepi díszbe öltöznek az üzletek, és még az ősszel elkezdődnek a karácsonyi akciók, most azonban már december van, ezért teljesen időszerű az év végi ünnepről értekezni. A nemrégiben közzétett, karácsonyfa típusokról szóló írásomban ígértem, hogy folytatása következik, így érkezünk el a mostba. Aki ez előző posztot elmulasztotta, IDE KATTINTVA pótolhatja a hiányosságot. A mai penzum a fa vásárlásának, hazaszállításának, és tárolásának mikéntje lesz, újfent a gyakorlati teendőkre koncentrálva, a kissé tapasztalatlanabb karácsonyozókat megcélozva praktikus tanácsokkal.

karacsonyfa_rendeles_megyeri_kerteszet.jpg

Milyen fafajok közül lehet válogatni?

Az árusok kínálatának nagyobb részét három közkedvelt faféle alkotja. Ezek közül az örök sláger a közönséges luc (Picea abies) ami a legelterjedtebb karácsonyi fenyő, formája, illata klasszikus, az ára pedig mérsékelt. Tartóssága ugyanakkor nem a legjobb, tűleveleit hamar elveszti, még a frissen vágott példányoknál sem lehet két hétnél további dekoratív megjelenéssel számolni (szobahőmérsékleten). Aki nem tervez hosszú időre a fenyővel, és sok pénzt sem szán a dologra, annak a luc lesz a legjobb. Az ezüstfenyő (Picea pungens) a lucnál drágább, elegánsabb, általában tömöttebb és izgalmasabb színvilágú, de a nevével ellentétben általában nem ezüstös, hamvas színű. Az ezüstfenyő tűlevelei tartósabbak a lucénál, még január derekán is magas díszítőértékkel rendelkezik majd, de ugyanolyan szúrós, mint a luc. Aki ténylegesen ezüstös fát szeretne, az ezüstfenyő 'Edith' nevű változatát keresse, ami tényleg csodásan hamvas árnyalatú. Szintén nagyon népszerű a nordmann fenyő (vagy jegenyefenyő, Abies nordmanniana), megjelenése divatos és kedvelt, viszont a három közül ez a legdrágább. A nordmann fenyő szintén nagyon tartós, leveleit sokáig megtartja, ráadásul nem szúr, ez kisgyermekes háztartásoknál fontos lehet. 

Akad ezen három fajon kívül is választék, bár az alábbi faféléket ritkábban kínálják az árusok, ráadásul általában kifejezetten drágán, és magunk közt mondva, külalakjukat tekintve nem igazán érik meg a plusz kiadást, hiszen egy formás ezüst vagy nordmann fenyőnél nem mutatósabbak általában. Azért lássuk, melyekkel találkozhatunk még: 

Feketefenyő (Pinus nigra) - Dél-Európában, a Balkánon és Kisázsiában honos, kedvező árú, tartós fa, tűlevelei a szokásosnál sötétebbek és hosszabbak
Közönséges duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii) - észak-amerikai származású, vágott faként kivételesen tartós fenyő, tűlevelei dörzsölésre narancsos illatúak
Közönséges erdeifenyő (Pinus silvestris) - nálunk is honos, jó lombtartó képességű, átlagos díszítőértékű fa, tűlevelei hosszúak
Közönséges jegenyefenyő (Abies alba) - a nordmann fenyő rokona, hazánkban megtalálható kis számban, de nem honos faj. A nordmann-nál alacsonyabb díszítőértékű, karácsonyfaként csak elvétve kínálják
Szerb luc (Picea omorica) - balkáni eredetű fenyő, a közönséges luc rokona, ám annál díszesebb, és leveleit is tovább megtartja. A közönséges lucnál drágább, és egyelőre ritkán kapni.

 

1992193.jpg

Érdemes még a válogatás előtt eldönteni, hogy melyik fajt részesítjük előnyben, így a válogatás is gyorsabb és hatékonyabb lesz, ráadásul ha vétel előtt tájékozódunk, utólag kevesebb lesz a csalódás (például a tartósságot vagy szúrósságot illetően). A vásárlást érdemes napközbenre időzíteni, azon egyszerű okból, hogy az esti félhomályban nehezebben szúrhatók ki a fenyők hibái, és az árusok is könnyebben tudják elsütni a nem igazán szép vagy formás példányokat derengő lámpafénynél. Az egyik legfontosabb dolog a fa frissességének ellenőrzése, amire egyszerű módszerek vannak. A fenyő törzsét függőlegesen tartva csapjuk kis erővel a földhöz egyszer-kétszer. Amennyiben levélhullást észlelünk, a fa már szárad, így keressünk tovább. Szintén jól mutatja a nedvességtartalmat a levélteszt, mely kevésbé feltűnően végezhető el. Hajlítsuk meg a tűleveleket ujjbeggyel, majd engedjük el hirtelen. Ha a levél "kirúgja" magát, visszapattanva kiegyenesedik, akkor jó lesz, ha kettétörik, nem áll vissza, akkor száraz a növény, és leveleit nagyon hamar elveszti majd. A magasságot se a helyszínen lőjük be, érdemes tisztában lenni a nappali belmagasságával, a fa méretéhez pedig számoljunk hozzá legalább 30-40 centimétert, hiszen a talp és a csúcsdísz is beleszámítanak a teljes méretbe, magyarul a belmagasság mínusz 50 centi legyen a felső határ! Ugyanakkor sok fenyő felső része már csak egyetlen hosszú oldalsó elágazások nélküli hajtásból áll, amit nyugodtan vissza lehet vágni, így az összkép végül sokkal dúsabb lehet. Ezt is számítsuk bele a méretbe! Ne válasszuk az előre becsomagolt fákat, ezek vagy a praktikum miatt vannak hálózva, vagy azért mert valami nem stimmel velük. És akkor itt álljunk is meg egy pillanatra, és töprengjünk el a tökéletességen!

A karácsonyi képek, reklámok vagy éppen az üzletközpontok monumentális díszfái mind-mind egy tökéletes képet mutatnak, egy idealizált fenyőt, ami hibátlan, mértanilag tökéletes, csodásan dús. Ha ezt a tökéletességet hajszoljuk, szinte biztosan csalódunk majd, mert a valóságban a vágott fenyők igen kis százaléka mondható ilyen 100%-osnak. Nyugodtan elégedjünk meg egy olyan példánnyal is, ami egy picit hendikepes, van egy kis hibája, görbülete, tekintsük ezt egyediségnek, szerethető hibának! Arról nem is beszélve, hogy rengeteg nappaliban a fa sarokba kerül, így ha az egyik oldalán kicsit ághiányos, ez nem fog számítani. A kissé szépséghibás fák ráadásul olcsóbbak, vagy a hibára hivatkozva sikeresen alkudhatók! 

Faragás, csomagolás, szállítás

Na de vissza a gyakorlathoz! Sok időt és energiát spórolunk magunknak, ha eleve tartóval, talppal érkezünk, sok helyen némi apróért géppel vagy kézzel a megfelelő méretűre alakítják a fa törzsét, így megússzuk az otthoni idegőrlő és olykor balesetveszélyes baltás farigcsálást. Szintén ne spóroljuk a csomagolás párszáz forintos költségén, a cipekedés is könnyebb lesz, és a fa sem sérül. A szállítást óvatosan végezzük, ha az autó belsejébe tesszük a fát, egy előre bekészített régi lepedővel vagy nejlonfóliával fedjük le az üléseket, a kicsögögő gyanta kiszedhetetlen, makacs foltot hagy. Ha pedig tetőcsomagtartóra rögzítjük, alaposan kötözzük le, a lezuhanó fa roppant balesetveszélyes. Csomagtartóba csak akkor helyezzük a fát, ha nem lóg ki túlzottan, ellenkező esetben akár ketté is törhet. Összekötözés vagy hálós csomagolás nélkül meg se próbáljuk beszuszakolni a növényt az autóba, így az ágak vagy a berakáskor vagy a kiszedéskor mindenképp sérülni fognak. Aki mindenképp szeretné megúszni a hazacipelés nehézségeit, egy huszáros vágással kihagyhatja ezt a lépést, és rendelheti a fát az internetről, webshopból is. 

1292253207fenyo_arus.jpg

Tárolás otthon

A hazaszállított fát tegyük hűvös helyre, a fény már mindegy neki, hiszen vágott fa, nedvkeringés ugyan még van benne, de valójában már nem élő növény. Hosszabb tárolás esetén nedves újságpapírral burkolhatjuk a frissesség megőrzéséért, ha pedig fagypont feletti (de továbbra is hűvös) helyen tároljuk, egy pár liter vizet tartalmazó edénybe, vödörbe is állíthatjuk. Az viszont fontos, hogy ne tartsuk a fát beltérben, főleg ne fűtőtest mellett, ez hamar leronthatja az állagát, ezért lehetőleg ne álljon egy-két hetet az előszobában vagy a fűtött garázsban, és hasonló helyiségekben. A hidegtől ellenben nem kell félteni, tehát ha zord hidegek dúlnak odakint, akkor is nyugodtan hagyhatjuk a balkonon vagy a kertben, arra persze azért ügyeljünk, hogy a szeles viharok vagy az ónos esők ne tehessenek kárt benne, tehát kültéri tárolásnál terítsük rá vászonanyagot vagy például raschel-hálót. A kötözést, hálót ne szedjük le ilyenkor!

A következő karácsonyi témájú posztban az élő, dézsás fenyők kiválasztásának, tárolásának és beltéri ápolásának tudnivalói következnek! 

 

Képek: innen és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5815343948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása