Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kell-e télen öntözni a kertben?

Szólj hozzá!

A telet a kerti szezon holtidejeként tartjuk számon, javarészt joggal, hiszen a téli hetekben, hónapokban nem sok teendő akad odakint, ugyanakkor sokakban merülhet fel a kérdés, hogy mi a helyzet az öntözéssel ebben az időszakban? A legegyszerűbb rávágni, hogy télen ugyan nem kell ilyesmivel foglalkozni, hiszen a növényeknek úgyis pihenőidejük van, ráadásul gyakran esik az eső, hó, tehát nem szorulnak külön öntözésre. Ez azonban így nem teljesen igaz.

A kérdéskör elsősorban az örökzöldeket érinti, hiszen ahogy a nevük is mutatja, ezek a növények egész évben zöldek, ami azt jelenti, hogy nem pihennek, nem hullatják le leveleiket, hanem télen is "működnek", vesznek fel tápanyagot és nedvességet. Ráadásul az örökzöldek a kerti növények legnépszerűbb csoportját alkotják, gondoljunk csak bele, nem is létezik talán kert fenyőféle, tujaféle, télen is zöld sövény nélkül! Mit kell tehát tenni ezekkel a növényekkel mostanság?

pine-2693466_960_720.jpg

A téli veszélyek legnagyobbikának a többség a hideget tartja, ami a legtöbb örökzöld esetében pont nem kritikus tényező, annál inkább a kiszáradás. Utóbbi persze összefügg a hideggel, hiszen mikor a talaj mélyebb rétegei is átfagynak, a földben lévő víz jéggé válik, ebből pedig nem tudnak se nedvességet, se vízben oldott tápanyagokat felvenni. Azt se feledjük, hogy a tél nem törvényszerűen esős vagy havas, ahogy nyáron is lehetnek hetekig tartó aszályos időszakok, úgy télen is előfordulhat ugyanez.

A feladat tehát egyszerű, örökzöld kerti növényeinket télen is öntözzük, persze nem mindegy, hogy mikor. A tartósan fagyos napokon nincs mit tenni, hiába juttatunk ki vizet, az hamar megfagy. Az enyhébb napokban viszont jó ötlet a nap közepén, délben, kora délután öntözni, ilyenkor ugyanis a hajnali fagyok már enyhültek, a közeg felengedett, viszont még elég messze van ahhoz az esti visszahűlés, hogy a növényeknek legyen több órájuk felvenni a nedvességet! A mennyiséget illetően nem kell fukarkodni, az örökzöldek esetében locsoljunk el annyi vizet, amennyit nyáron is tennénk. Kifejezetten figyeljünk oda a most ősszel ültetett fiatal örökzöldekre, ezek - ha ősszel időben kerültek a földbe - már valószínűleg kellően begyökereztek, ugyanakkor még az intenzívebb fejlődési szakaszukban vannak, tehát mindenképpen szükségük lesz nedvességre.

Nem csak az öntözés fontos, hanem a nedvesség megtartása, illetve a talaj kihűlésének késleltetése is. Mindkét célra remek eszköz a mulcs, ami lehet avar, faforgács, fenyőkéreg zúzalék, vagy zúzott kő, utóbbi kettő kifejezetten dekoratív is lehet, bár a kő inkább csak dekorációként funkcionál, téli takarásra az előző típusokból válasszunk. A mulcsanyagot bőven, 15-20 centi vastagon helyezzük ki a növényi tő köré. Ez a szigetelés lassítja a talaj átfagyását, és csökkenti a párolgást, így hatékonyabbá teszi az öntözést. Hasonlóan ügyes praktika az örökzöldek szélvédelme, az intenzívebb légmozgás ugyanis szárító hatású, a legtöbb tuja és fenyő például pedig a kifejezetten párás körülményeket kedveli. Jó megoldás a szakboltokban kapható ún. raschel-háló, amit a növény déli oldalára kell teríteni, ez megvédi a szélártalmaktól az adott példányt, ráadásul a zöld háló alig fog látszani, tehát esztétikailag nem zavaró. Vidéken gyakran készítenek a gazdák házilag is szélárnyékolót, nádból, kukoricalevélből, növényi nyesedékből, ez szintén hatékony, ám látványként gyakran gyengébb, mint a háló.

japanese-pine-3018808_960_720.jpg

Az öntözéssel párhuzamosan a párásítást is végezzük el, ez csupán a növények lespriccelését jelenti. Az ilyen vizes permetezés azért is ajánlott, mert a fűtésszezonban a levegőben több a kéményekből származó korom és mikrorészecske, melyek a növényi részeken lerakódva gátolják a gázcserét és a fotoszintézist, az örökzöldek pedig mindkettőt végzik télen is!

Tipp: a napsütötte helyen, fehér fal mellett álló örökzöldeket fenyegetheti a kiégés, napégés veszélye, a téli sugarak is erősek lehetnek ugyanis, a fehér felület pedig visszaveri azokat. Jó megoldás, ha az ilyen falra sötétebb réteget helyezünk, nem kell nagy dolgokra gondolni, megfelelő lehet 1-2 nm sötét vászon, vagy nejlon kifüggesztése, vagy egy darab kartonpapír felragasztása. 

Végezetül pedig pár szó a balkonokon, teraszokon tartott cserepes örökzöldekről. Ezek is ugyanúgy igénylik a téli öntözést, mint kerti társaik, és az eljárások is szinte ugyanazok. Fontos esetükben, hogy ne áztassuk el nagyon őket, az edényben maradó pangóvíz ugyanis jéggé válva több kárt okoz, mint hasznot. A cserepeseknél lényegesebb a hatékony szigetelés, vagyis az edény oldalát fehér vászonnal vagy buborékfóliával tekerjük körbe, a földjük felszínét pedig gazdagon mulcsoljuk! Az erősen napsütötte balkonokon, teraszokon a hálós védelem is ajánlott!

Képek: pixabay.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6515333194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása