Megyeri Szabolcs kertész blogja

Díszkáposzta, mint balkonnövény

1 komment

A hosszúra nyúlt augusztusi kánikula feladta harcát a napokban, és beköszöntött a kellemes őszi időjárás némi esővel, lehűléssel, és újfajta, de de mindenképp barátságos hangulattal. Ez az időszak nagyüzem a kertekben, az ősz az ültetések, kertrendezések, felújítások ideje, akinek tehát van birtoka, most aztán garmadával talál feladatokat. De mi legyen azokkal, akiknek kert híján csak a balkon vagy az ablakpárkány jut osztályrészül a növénynevelésre? nekik sem kell csüggedni, a virágos, látványos dísznövények főszezonja ugyan elmúlóban, de akadnak izgalmas ültetnivalók az erkélyekre is. Aki pedig túl szeretne lépni a jól megszokott és viszonylag kisszámú őszi virágok körén, próbát tehet egy igazi unortodox szépséggel, a díszkáposztával!

 

fall-container-garden-ornamental-cabbage-ss_163190240-560x400.jpgAz őszi növénydekoráci

 

A díszkáposzta magjait a nyár derekán kell elvetni, és ezzel nyilván elkéstünk már, de egyébként is járhatóbb út a vetéstől számított 5-6 múlva megerősödő palántákat használni, melyeket mostanában lehet beszerezni a kertészetekben, piacokon, így szeptember elején már közel kifejlett állapotban. A díszkáposzta bár nem rokona, a gondozását tekintve mégis csaknem testvére a közkedvelt krizantémnak, igényeik nagyban megegyeznek, így aki krizantémot nevelt már, annak ez a dísznövény sem lesz nagy kihívás. Igazából másnak sem, mivel kifejezetten könnyen tartható.

Röviden összefoglalva a tartás alappillérei a következők. A díszkáposzta földje ne legyen túl nedves, az átlagos kerti talaj, vagy az általános virágföld megfelelő számára, a közvetlen, erős napsütést nem kedveli, de azért mindenképpen világos, napos fekvésű területen legyen, árnyékos területeken a szép levélszínek nem alakulnak ki. Rendszeresen szükséges öntözni, sőt, olykor leveleit is spriccelhetjük vízzel, ezt szeretni fogja. A díszkáposzta télállósága jó, dekorációs értékét sokáig megtartja, virágzása pedig majd a tavasz derekán lesz esedékes. A díszkáposzta felhasználhatósági körét tágítja, hogy akár sziklakerti növényként is bevethető, mérete miatt azonban inkább a nagyobb sziklakertek, vagy a sziklakerti hangulatú, kőzúzalékos, sziklákkal dekorált előkertek ideális növénye.

A díszkáposzta nem virágaival dekorál, szépségét levelei adják, melyek alakjukat tekintve lehetnek fodrosak, simák, vagy cakkosak. A díszkáposzta több látványos színben hozzáférhető, érdemes belőle vegyesen bevásárolni, hogy egyedi, izgalmas színkombinációk jöhessenek létre. A díszkáposzta nagyon jól kombinálható egyéb dísznövényekkel, kiválóan társítható az árvácskával, a ciklámennel, a krizantémmal, cserjefélék közül pedig remek partnerek lesznek a csarabbal, de tujasorok, sövények tövéhez telepítve is látványos, harmonikus lesz a végeredmény!

 

f859933ec80682e66c275c019b5917dc--fall-container-gardening-fall-containers.jpg

 

Dísz vagy ehető? 

Milyen káposzta az, amit nem lehet megenni? A díszkáposzta sem vall szégyent e tekintetben, de azért azt ki kell hangsúlyozni, hogy nem elsősorban étkezési célokra szokás tartani, már csak azért is, mert íze jócskán elmarad a hagyományos káposztákétól. Ettől függetlenül persze ehető, de ha már a konyhai felhasználásról van szó, sokkal inkább helytáll dekorációként, extravagáns, látványos fogások díszítőjeként, mintsem főételként. A színes, fodros levelek egészben, vagy kisebb részekre hasogatva is csodásan dobják fel a tányért, vagy látványosan gazdagítják a kevert salátákat! 

 

mobot-garden-design_9212.jpg

 

Az eddigiekben meglehetősen vegyes használatúként került említésre a díszkáposzta, pedig a felvezetésben egy igazi extravagáns balkonnövényt ígértem. Tévedés nincs is, a díszkáposzta ugyanis hiába remek kísérője sövényeknek, vagy csinos dísze előkerteknek, egyben elsőrangú balkondekoráció is, minden feltétel adott ahhoz, hogy nevelése, tartása az erkélyen vagy ablaki virágládában történjen. A díszkáposzta kiváló választás azoknak, akik az őszi időszakra keresnek valamilyen a megszokottól eltérő dísznövényt az erkélyre, vagy a teraszra. Mérete 50-60 centiméter, így nagyjából bárhol elfér, a csípős késő őszi fagyok hatására pedig levelei elszíneződnek, tehát változatos, izgalmas hatást nyújtanak. Aki a viszonylag kis kínálatú őszi színes virágok mellé vagy a helyükre keres egy szokatlan, mégis szép dísznövényt, már meg is találta választottját. A díszkáposzta dézsás nevelése szinte teljesen megegyezik a kerti, szabadföldi tartással, csupán arra ügyeljünk, hogy az öntözések gyakoribbak legyenek, a téli fagyokban pedig burkoljuk be az edényeket a fagyok ellen védekezésül. 

 

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1315051430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása