Megyeri Szabolcs kertész blogja

Májusi teendők a kertekben

Szólj hozzá!

A május végre egy igazán aktív hónap a kerti teendőket tekintve, aki szeret a birtokán tenni-venni, most számtalan feladat közül válogathat. A legfontosabb és leggyakoribb májusi kerti tennivalók közül következik most pár darab, hogy aki hirtelen azt se tudja, mihez nyúljon először, kapjon egy kis segítséget!

nature-670516_960_720.jpg

A fűnyírás májusban már rendszeres feladat lesz. Ellenőrizzük a gép késeinek élességét, az életlen, csorba pengék tépik a fűszálakat, ez pedig sárguláshoz, a szálak elhalásához vezethet. A vágási magasság optimális esetben 4-6 centiméter. A fűnyírások gyakoriságát az adott gyep növekedési üteme határozza meg, akkor cselekszünk jól, ha az ideális vágási magasságot legfeljebb a szálak felső egyharmadának levágásával érjük el. 

A gyepnél maradva, még mindig nem késő a télen kikopott foltok eltüntetéséhez. A felülvetéshez válasszunk a terepviszonyoknak megfelelő fűmagot, számításba véve a használat várható intenzitását, az árnyékoltságot és a jellemző hőmérsékletet.  A leggyorsabb megoldás a gyepszőnyeg lefektetése, ám ez  egyben a legdrágább is.  Gyepszőnyegezésnél ne feledkezzünk el a szegélyek kialakításáról, különben a szélek besárgulnak és hamar elhalnak.

lawnmower-384589_960_720.jpg

Májusban nem csak a zöldségek és a fűszálak növekednek intenzíven, hanem ez a gyomok főszezonja is! Minél gyakrabban szemlézzük a veteményest és virágágyást, a tápanyagokat elszívó, a kultúrnövényeket elnyomó gyomok most a legveszélyesebbek, hiszen a palánták, virágok még fiatalok és érzékenyek. A gyomok eltávolítását kézzel vagy kapával végezzük el, utóbbi eszközt azonban ne használjuk a sekélyen gyökeredző haszonnövények közelében, mert így azokban is kárt tehetünk. Remek kiegészítő módszer a gazolás mellett a mulcsolás, ami jó hatásfokkal akadályozza meg a gyomnövények fejlődését, ráadásul még a talaj kiszáradását is lassítja!

A május az előnevelt (vagy "készen" vett) palánták kiültetésének főszezonja, így ezekben a hetekben sok időt kell szánni a veteményeskertre! Fokozottan kell figyelni a megfelelő öntözésre, ami a fiatal növények kezdeti növekedési szakaszában kiemelten fontos. Ahol van, ott be lehet kapcsolni automata öntözőt, de most lehet elkészíteni a házi csepegtető öntözőrendszert is. Utóbbihoz a gazdaboltokban olcsón lehet kapni előre kilyuggatott gumitömlőt, amit csak végig kell vezetni a palánták között (miután a kerti csapra csatlakoztattuk).

field-2168030_960_720.jpg

A kertekben ebben a hónapban már sokféle fészkelő madár jelenik meg, melyek előszeretettel választják a dúsabb lombú fákat, vagy a rejtekhelyet biztosító cserjéket, sövényeket. Ezért utóbbiak formázásakor érdemes meggyőződni, hogy nincs-e fészek a vágáshoz közel, nehogy véletlenül kivégezzük őket! A fecskék szezonja is beindult, fontos, hogy a fészkeiket ne verjük le, nem csupán mert védett állatok, hanem mert nagyon hasznos madarak, egyetlen fecske egy nyáron akár másfél kilónyi szúnyogot is elfogyaszt, ez több ezer példányt jelent! Sokat segíthetünk a szárnyasoknak, ha egy alacsony peremű, magasabb helyre kitett tálba vizet töltünk nekik, így mindig tudnak fürdeni és inni, de sose a talajszintre tegyük az itatót, mert így a vadászó macskáknak terítenénk asztalt.

A tavaszi hagymások közül a korán virágzók már elnyíltak, ezek gumóit lassan fel lehet szedni. A gumókat ne a szármaradványoknál fogva húzzuk ki, hanem óvatosan, ásóval forgassuk ki a földből. A felszedett hagymákat hűvös helyen, ládában, szalmával, homokkal takarva lehet pihentetni az ősz elejéig. A felszedés után üresen maradt helyeket ne hagyjuk parlagon, máris kikerülhetnek ide az egyébként jóval kisebb ismertségnek örvendő, tavasszal ültethető, nyáron virágzó hagymások.

A hónap végére elvirágoznak a mindig népszerű és gyakran telepített árvácskák is, úgyhogy itt az ideje betelepíteni a balkonládákat a vidám, színes egynyáriakkal. Számos áruházban, kertészetben ilyentájt akciósan kaphatók a vegyesen összeállított egynyári mixek, érdemes bevásárolni belőlük, hogy heteken, hónapokon át virágos látvány legyen otthon a jutalmunk! Aki a hagyományosabb virágos látképet szereti, most ültetheti a muskátlikat és petúniákat. 

Fordítsunk figyelmet a gyümölcsfákra is! A zsenge, fiatal csemetéket ne hagyjuk virágozni és termést nevelni! Ezek úgyis csupán pár szem gyümölcsöt adnának, de ha nem engedjük nekik ezt, akkor több energiát fognak fordítani a növekedésre, erősödésre, ez a későbbiekben többet fog érni, mint a mostani csökevényes szüret. 

Szabadgyökerű fákat már ne vásároljunk meg és ültessünk el! Előfordulhat, hogy a megmaradt készleteket olcsón kiárulják egyes helyeken, de ez a kiszerelés ilyenkor már nem ültethető biztonsággal, sőt, a szabadgyökerű csemeték begyökeresedési aránya eleve jóval alacsonyabb, mint a földlabdásoké (konténereseké), így ha kerti mennyiségről, pár darabról van szó, a szabadgyökerűeket egyáltalán nem is javaslom. A konténeres, földlabdás csemeték 90% feletti eséllyel gyökeresednek be, és maradnak tartós lakói a kertnek, döntsünk ezek mellett akár gyümölcsfáról, díszfáról, vagy cserjékről, sövényről van szó.

water-lily-1857350_960_720.jpg

A májusi langymeleg kedvező a kerti tó növényeinek is, így ahol van ilyen látványelem, ott el lehet kezdeni a vízi növények telepítését is, persze a tó kitakarítása, feltöltése után. Kezdő tótulajdonosoknak lehet fontos információ, hogy a vízi növények több csoportba sorolhatók, aszerint, hogy parti ültetésűek, sekély vagy mély vízben érzik jól magukat, netán esetleg a vízfelszínen élnek. Növényválasztáskor és főleg ültetéskor ezért mindig az adott faj igényeinek megfelelő módon ültessük el őket,  egy parti növény például hamar elhal, ha arasznyi mély vízbe telepítjük. 

Ne csak a munkára koncentráljunk mindig, a hamarosan érkező vidám nyári hetekben biztos sok időt töltünk majd el a kertben egyszerűen a pihenés vagy a játék kedvéért. A kisebb gyerekeknek ezért idejében készítsünk árnyékolt homokozót, csúszdát, mászókát, vagy együtt gondozható tankertet vagy mesélésre alkalmat adó tündérkertet. A nagyobbaknak kiváló szórakozás lehet többek közt a házilag is összedobható lengőteke vagy a szintén filléres beruházást kívánó petang. A felnőtteknek a kerti grillező és a napernyővel, napvitorlával védett kiülők jelenthetnek majd kikapcsolódást!

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1814821720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása