Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tippek a látványos palántaneveléshez!

Szólj hozzá!

Februárban még nem lehet veteményezni, tartja a közvélekedés, pedig dehogynem! Az persze igaz, hogy a kerti talaj még nem művelhető, és a kinti hideg is túl kemény még a magoknak, de annak semmi akadálya, hogy fólia alatt vagy a lakásban elkezdjük a palántanevelést. Mivel fóliasátruk jelentősen kevesebbeknek van, mint lakásuk, érdemesebb a házon belül elvégezhető palántázásról beszélni, már csak azért is, mert a palántanevelés nem csupán hasznos a későbbi termesztést tekintve, hanem remek lehetőség arra, hogy a belteret olyan növényekkel dekoráljuk, melyek távol állnak a hagyományos dísznövényektől, mégis kedvesek, mutatósak. Ebben a posztban most nem is a palántázás kertészeti oldaláról lesz szó, hanem kedvcsinálóként olyan palántázóedényeket mutatok, melyek házilag is elkészíthetők, és használatukkal a növénynevelés izgalmasabb, látványosabb lesz!

 

8.jpg

 

Amilyen frappáns, olyan egyszerű a palackból készült palántázóedény! Első lépésben egy tetszetős üvegpalack szükséges hozzá, inkább boros, a mérete miatt, de akár különböző színű és alakú üvegekből is összeállíthatók párok. A palackot a felénél, vagy valamivel afölött ketté kell vágni, ha ez házilag nehézséget okoz, akkor egy közeli üveges például pillanatok alatt megoldja a dolgot. Ezután már nem lesz nehézség, az alsó részbe kerül a víz, a felsőt pedig be kell rendezni a palánta számára. A csonkot a szájával lefelé kell fordítani, egy vastagabb madzagot, spárgát pedig át kell vezetni rajta.
Az aljára kerüljön egy két gézlap, kávéfilter, vagy pár réteg szúnyogháló darab, erre jön a föld. A felfordított felső részt az alsóba illesztve máris kész az alap, amibe rögtön vethető a mag. Egyes magok melegigényesek, ilyen esetben a felső nyílást átlátszó fóliával zárjuk le egy ideig. Az  ilyen módon kialakított rendszer előnye, hogy nagyjából önfenntartó, a szükséges nedvesség ugyanis az alsó rekeszből lassan, fokozatosan felkerül a felsőbe, a maghoz, így a neveldét csak a megfelelő helyre kell állítani, és sok feladat nem is lesz vele!
Amennyiben a külcsín nem nagyon fontos, műanyag palackból sokkal egyszerűbben is kivitelezhető az önöntöző nevelde, ami ugyan dekoratív nem lesz, de praktikus annál inkább.  

cf071d7e275d7239deb1ae0578fe522e_w500_h450_cp_sc.jpg

 

A második tipp egy környezetbarát és szintén nagyon praktikus hajtatóeszköz, ami nem más, mint a jól ismert tojástartó, vagy tojástálca. A papír tojástartónak sok előnye van, könnyen darabolható, méretre vágható, minden háztartásban megtalálható, jól megtartja a vizet, és a hajtatás végén kiváló komposztanyag válik belőle. A művelet nem is lehetne egyszerűbb, a tojástartóba föld kerül, a földbe pedig a magok, majd megfelelő helyre állítva (az öntözésről nem elfeledkezve) már csak figyelni kell, ahogy nőnek növénykéink. Gyerekeknek is ajánlható, szuper olcsó, természettudományos játék válhat belőle, melyhez a magokon kívül más anyagi ráfordítás nem szükséges, és a tartó akár a gyerekszoba ablakpárkányán is elhelyezhető, ráadásul kedv szerint vízfestékkel, színes ceruzával még dekorálni is lehet.

A tojástartós nevelésnek van egy haladóbb változata is, ehhez csupán óvatosan kell feltörni a reggelire felszolgált lágytojás héját, hogy az alkalmas formájú maradjon egy palánta nevelésére. Paradicsommagokhoz például elsőrangú, teljesen természetes edény válik a héjból, ami aztán később kompletten kiültethető, a paradicsom gyökerei ugyanis idővel áttörik a tojáshéjat!

 

brokkoli-palánta.jpg

 

img_4286.jpg

 

4e879ccc51845d9704914a66aecafc11.jpg

 

Akinek pedig mindez nem lenne elég, az alábbi ötletek közül is meríthet, mind egyszerű és olcsó keltetőedény tippek, melyeket bárki kipróbálhat otthon!

 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8614617618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása