Megyeri Szabolcs kertész blogja

Ötletek tavaszi balkonládákba

1 komment

Ma éppen remek idő ígérkezik, szinte érezni a tavasz szelét, persze hamarosan megint kicsit lehűl majd a levegő, de a tél vége most már tényleg látható, így februárban lassan elkezdődhet a kertészkedés. Elsőként persze a kisebb lépések jönnek, mint például a balkonládák, a terasz üresen árválkodó edényei. De mi kerüljön, mi kerülhet a balkonládákba, kültéri edényekbe a tél végén? Érdemes a nem teljesen megszokott növények közül válogatni, hogy az első kikeleti virágaink igazán izgalmasak és látványosak legyenek!

balcony-2526221_340.jpg

Remek választás az elsősorban kerti növényként ismert levendula ültetése, ami természetes szépségével, finom illatával hódít. A levendula fény-, és melegkedvelő növény, így mindig az adott terület legmelegebb és legnaposabb részére telepítsük, lehetőség szerint napfényes, huzatmentes erkélyre. A levendula a szó jó értelmében igénytelen dísznövény, bírja a tápanyagban szegényebb, meszes, agyagos talajt is. A virágos hajtásokat később kiszárítva természetes molyűzőként lehet felhasználni. Hasonlóan jó ötlet az egynyári büdöske, aminek nagy előnye, hogy igencsak változatos megjelenésű, akadnak egészen apró virágúak, hatalmas tömött virágúak, és a különféle változatok színei is széles skálán mozognak, így a kísérletező kedvű balkonkertészek kis túlzással bármilyen forma és színvilágot létrehozhatnak belőlük! A büdöske magról szaporítható, március elejétől kezdve, és ugyan a virágzás csak májusban lesz időszerű, de a színes szirmok egészen őszig díszítik majd a teraszt, erkélyt.

A büdöske kifejezetten könnyen nevelhető, kezdőknek is bátran ajánlható. A gyógynövényként is ismert verbéna szintén jó balkondísz lehet, de inkább a bolondos, bohém hangulatú, fiatalosan kialakított területeken. A verbéna is sok színváltozata hozzáférhető a kertészetekben, így tarka, változatos, formailag mégis homogén növényi felület alakítható ki tömeges ültetésével.

A fénykedvelő verbéna minden napos erkély, terasz fő dísze lehet, májustól őszig tartó folyamatos virágzásával pedig állandó, esztétikus látványt teremt majd! A következő tipp a manapság egyre divatosabb farkasfog, amit a kereskedésekben a sokat ígérő "balkon aranya" néven is szoktak kínálni. Ez egy nagyon kedves megjelenésű futó dísznövény, melynek rikító színű, édes illatú sárga virágai átlagon felül dekoratívak.

A farkasfog virágai csüngésre is hajlamosak, ezért akár fellógatott kaspókba is telepíthető, így aztán aranysárga zuhatagot alkot majd!  Ez a virág a napos és a félárnyékos fekvést egyaránt kedveli, ideális esetben májustól októberig virágzik, tehát az egész nyáron díszíteni fog. Apró mellékkörülmény, hogy a balkon aranya fokozottan vonzza a rovarokat, ez nem mindig előny. 

verbena-quartz-mix.jpg

Verbéna!

Külön kategóriát képeznek a hagymások, jobban mondva a tavaszi hagymások, melyeket elvileg ősszel kellett volna elültetni, hogy tavasszal virágozzanak, ám annak semmi akadálya, hogy most olyan példányokat vásároljunk, amelyeket gondos kezek azért neveltek, hogy mi előzetes törődés nélkül a tél végén, tavasz elején kiültethessünk, már száras, bimbós állapotban. Ezeket a hajtatott hagymásokat népszerű idénynövényként február közepétől, végétől kezdve bárhol beszerezhetjük, jó eséllyel az élelmiszerláncok üzletei is tele lesznek velük. A hagymások virágzási ideje viszonylag rövid, jellemzően 2-3 hét, és a meleg, szobai körülmények között ez az idő még csökken is, érdemes tehát őket a balkonra, terasz helyezni. A sokféle hagymásnak eltérő a virágzási ideje, így jó ötlet úgy válogatni, hogy egymás után bontsák a szirmaikat, így akár másfél-két hónapig is lesz majd mindig valami, ami éppen díszlik. A legnépszerűbbek a primula, a jácint, a nárcisz, a krókusz, és persze a millió színben kapható tulipánok!

apartments-1845884_340.jpg

Sokan megelégszenek némi egyszerű zölddel is, nekik valók azok a kisméretű, cserépben tartható örökzöldek, melyek jól kitöltik a teret, nagy zöldtömeggel rendelkeznek, és egész évben megbízhatóan, üde árnyalatokkal dekorálják a területet. Ilyen a törpe boróka, a törpe hamisciprus, a japán hamisciprus, az oszlopos tiszafa, de a pozsgások közül is szemezgethetünk, például varjúhájat, kövirózsát, deres csenkeszt. Az örökzöldek előnye, hogy jóval kevesebb törődéssel beérik, mint a színes dísznövények, virágok, de egyben remekül is mutatnak azokkal, élő, zöld háttérként. 

flowers-2531815_340.jpg

A növények telepítése előtt érdemes megtisztítani a balkont, elvégezni a szükséges renoválási munkálatokat (falhibák javítása, fém vagy faelemek festése, rozsdamentesítés, balkonláda tartóelemek megerősítése, építése) elvégezni, később ugyanis már nehézkes ezeket intézni a teletelepített balkonon. Ne feledkezzünk meg a dekorelemekről sem, túlzásokba nem kell esni, de pár ízléses dísztárgy, egy-két színes cserép, vagy egy hangulatos szélforgó nagyot dobhat az összképen. 

A balkon tavaszi rendbetétele és beültetése nem csupán kertészeti feladat, hanem egyben nagyszerű ráhangolódás küszöbön lévő kerti szezonra, és kiváló hangulatjavító, könnyű kültéri tevékenység, mely igencsak jól jön így a depressziós télvégi hetekben!

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2414604442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2019.02.05. 12:59:14

A tavasz közeledtével igyekszünk virágba borítani mindent. Nagyon szép megoldásokat fedeztél fel. Találtam még egy szép megoldást, amiben ezek a virágok akár még szebbek is lehetnek. lakberinfo.hu/kert/kerti-novenyek/2013-06-05-greenbo-design-dijas-muanyag-viragcserep/

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása