Megyeri Szabolcs kertész blogja

Fázós balkonok

1 komment

A címmel ellentétben persze nem a balkonok fáznak, hanem a balkonnövények. Végre megérkezett ugyanis az évszaknak megfelelő hőmérséklet, ami azt jelenti, hogy napközben is egyszámjegyű értéket mutat a hőmérő, éjjelente pedig már a fagyok sem ritkák. Persze a kemény tél még odébb van, azonban a balkonon lakó növények többségének ez a klíma már kissé hűvös, így nem haszontalan pár szót ejteni a balkonnövények ősz végi, téli védelméről, aztán természetesen szükség esetén ezt az elméletet illendő átfordítani a gyakorlatba. 

fagykar_2017.JPG

Sokan azt mondhatják, hogy ha ugyanaz a növény a kertben átvészeli a telet, akkor a balkonon miért kéne vele pluszban pepecselni? A nagy különbség a föld térfogata, míg ugyanis a kerti növények talaja hatalmas tömb, addig az erkélyen lakóké sokkal kisebb, pár köbdeci általában. Ez a föld a cserépben hamar kihűl, a hamarabb fagy át. A tennivaló nem bonyolult, valamennyire szigetelni kell az edényeket, dézsákat. Szigetelőanyag lehet egy méretre vágott régi vászonlepedő vagy bármilyen rongyféle, használhatunk több rétegbe hajtogatott papírt, de az egyik legjobb választás az egyszerű buborékfólia.

Nem mellékes, hogy mindig csak az edények oldalát szabad szigetelni, alul és felül ne burkoljuk be a cserepet! Ha így tennénk, akkor az öntözővíz például nem tudna távozni, ez pedig fokozná a fagysérülés veszélyét, vagy éppen rothadáshoz vezetne. Alul megoldás lehet, ha egy méretre vágott hungarocell darabra helyezzük az edényt, felül pedig a mulcsolás az üdvözítő. Utóbbi -aki nem ismerné - annyit tesz csupán, hogy a növény földjét 5-8 centi vastagon burkoljuk be fenyőkéreg törmelékkel vagy kőzúzalékkal. Ez a mulcsréteg késlelteti a talaj kihűlését és tovább bent tartja a nedvességet. 

Itt azonban még nincs vége az erkély vagy terasz zöldjeivel kapcsolatos teendőknek. A balkonnövényeknek télen is szükségük van fényre, ám ilyenkor a nappalok rövidebbek, a napsugarak pedig gyengébbek, így a nyáron megfelelő helyek a hideg évszakban nem biztos, hogy jók. Ezért a korlát, vagy az oldalfal takarásában lévő cserepeseket tegyük feljebb, és középre, például egy állványra, vagy egy kisasztalra, és csoportosítsuk őket növekvő sorrendbe, hogy ne árnyékolják egymást. Arra mindig ügyeljünk, hogy a helyváltoztatással ne kerüljenek huzatos, szeles területre, mert ez is végzetes lehet a számukra.

dsc011673.jpg

Azt se feledjük, hogy nem minden balkonon élő növény télálló, így a fagyérzékeny példányokat telepítsük át megfelelő teleltetőhelyre. Mivel egy héttel ezelőttig még jellemzően tíz Celsius felett voltak a napi hőmérsékletek, a teleltetés megkezdése még most sem késő, ha valaki eddig erre nem gondolt volna.  A közkedvelt citrusfélék és egyéb mediterrán növények (például a szintén nagy kedvenc leander) egy fűtetlen, de fagy-, és huzatmentes helyen vészelhetik át a telet, az üvegezett erkély, veranda, vagy egy zárt, ablakos lépcsőház megfelel a célra. A trópusi, melegkedvelő növényeket szobahőmérsékleten lehet tárolni tavaszig.

A teleltetéssel kapcsolatban mindenképpen ki kell térni arra, hogy panelokban, társasházakban gyakori megoldás, hogy ezeket a növényeket a lakók a lépcsőházba, vagy a balkonnál védettebb folyosókra helyezik át, ezzel azonban vigyázni kell, egyfelől ez a gyakorlat tűzvédelmi szabályokba ütközhet, ami azonban sokkal fontosabb, hogy valóban veszélyes lehet egy váratlan vészhelyzet esetén, mikor az akadálymentes menekülés életfontosságúvá válik. Aki a saját növényei kihelyezése miatt, vagy esetleg mások feltételezhetően rosszul kihelyezett növényei miatt szeretne tisztába kerülni a hatályos szabályozással, az IDE KATTINTVA olvashatja el a részleteket!

pic6.jpg

A növények kezelése azonban még mindig nem jelenti azt, hogy vége a téli szezonra való felkészülésnek a balkonon. Itt ugyanis nem csak a növények, hanem az ott használt egyéb tárgyak, sőt maga a balkon is védelemre szorulhat a hideg hetekben. A kültéri bútorokat vigyük le a pincébe vagy garázsba, hogy tavasszal állagromlás nélkül vehessük újra használatba őket. A korlátra akasztott virágládákat szereljük le, vagy legalább fordítsuk befelé, a hó és a heves viharok leszakíthatják ezeket, ez pedig anyagi kárt és balesetveszélyt eredményezhet. Az erkélyen lévő dekorelemeket, dísztárgyakat is nézzük át, azokat pedig, melyeket károsíthat a hideg, vagy épp a téli vihar, vegyük, szereljük le, és helyezzük biztonságba.

A balkon vagy a terasz burkolatára hullott csapadékot (elsősorban a havat) távolítsuk el, mert a nappal megolvadó és a résekbe beszivárgó, majd éjjel megfagyó nedvesség tönkreteheti a burkolatot. Tapasztalatból mondom, hogy közel sem minden burkolóanyag fagyálló, amit annak hirdetnek, így némi óvatoskodás biztosan nem árthat! Amennyiben a vízszintes burkolat és a fal találkozásánál akadnak repedések, törések, ezeket még most javítsuk ki (akár csak ideiglenes jelleggel, nem ügyelve az esztétikára) mert így nagyobb volumenű munkákat előzhetünk meg!

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5714391318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aureliano Buendía 2018.11.25. 18:34:55

Gyakorlati kérdés: mit érdemes kezdeni a (cserepes) levendulával? Hőszigetelés, vagy érdemes beljebb vinni?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása