Megyeri Szabolcs kertész blogja

Ránk szakad a sarkvidék!

komment

Mától kezdve nagyjából egy héten át szokatlan hideg, bulvárosan szólva ítéletidő vár ránk, az előrejelzések szerint napokon keresztül nem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, mindennek tetejébe még nagyobb arányú hóesésre is számíthatunk, a tél úgy látszik minden erejét összegyűjtötte a búcsúhoz. Ezek a jóslatok nem csupán a fűtésszámla emelkedését hozzák magukkal, mindenféle teendőket és elővigyázatosságokat követelnek meg a kerttulajdonosoktól, de még a városi, társasházi lakosoktól is. Lássuk gyorsan, mik ezek!

havas_kert.jpg

Csúszásveszély elhárítás

A napokon át tartó felengedés nélküli jeges zimankó, kombinálva a havazással egyértelműen kiadják eredményként a csúszós utakat, járdákat. Ilyenkor jellemzően ugrásszerűen megnő az elcsúszásból származó esések, zúzódások, végtagtörések száma, ezért cselekedni kell. A cselekvés ráadásul nem csak felebaráti szeretetből ajánlatos, hanem azért is, mert törvényi kötelesség minden ház, épület előtt a járda csúszásmentesítése, ami a tulajdonos(ok) feladata. Társasházak esetén a lakóközösség összessége felel a jég-, és hómentesítésért, ha valaki pórul jár a ház előtt, annak pereskedés, kártérítés lehet a vége. Ha leesik a hó , a házak előtti járdát minél hamarabb szórjuk fel valamilyen környezetbarát szóróanyaggal, ami elsősorban faforgács, kőzúzalék, homok, vagy bolti keverék szóróanyag legyen. A fahamu is megteszi, csak csúnya lesz tőle a járda, a sót viszont mellőzük, nem tesz jót a növényeknek, a cipőknek, nadrágszáraknak, a kutyatappancsoknak, de még magának a járdának sem! A kertben elegendő az átjárhatóságot biztosító kerti utakat letakarítani, felesleges hatalmas hóhegyeket összelapátolni, úgyis el fog olvadni előbb-utóbb. Addig is élvezzük a látványt, lehetőleg a fűtött szobából kifele tekintve! 

Növények felszabadítása a hó alól

A kerti növényekre lerakódó hó egyfelől szép látvány, másfelől bajt is okozhat. Az ágakra telepedő tetemesebb hómennyiség a hajtásokat letörheti, de jobb esetben is meghajlíthatja őket annyira, hogy a növényt elcsúfítja, szétterpeszti (ez a látvány tartós maradhat). Az örökzöldekre hullott tetemesebb hótakarót óvatos rázással távolítsuk el, nem kell erősen ütlegelni az ágakat, elég ha kimért ringatással, rázogatással tehermentesítjük őket. Hasonlóan járjunk el a télizöld, örökzöld sövényekkel, cserjékkel. A nagy népszerűségnek örvendő díszfüvek is segítséget kérnek ilyenkor, illetve korábban kérték a segítséget, de még most sem késő cselekedni. A díszfüveket ugyanis még a kemény tél beállta előtt kellett (volna) összekötni, vagyis a magasra törő szárakat egy madzaggal összeszorítani, mivel ezek a növények érzékenyen reagálnak a tövükhöz jutó, és ott sokszor megfagyó hólére. Ha ez kimaradt, akkor rohamléptekben pótoljuk a műveletet!

pq0u1q4yrb6g0q2o.jpg

Nem csak a hó okozhat gondot...

A havazás más frontokon is problémákat okozhat, jó ezekkel tisztában lenni. A téli  problémák köre a hideggel, hóval, és jéggel nem zárul le, ebben az időszakban számolnunk kell égési foltokkal, kiszáradással is, melyek barnulás formájában jelentkeznek a növényeken. Az égés oka a téli időszakban jelentkező erős napsütés, és a napsugarak hóról való visszaverődésének együttese lehet, a koncentrált napsugarak egyszerűen megégetik a növények hajtásait, leveleit, egyéb felületeit, ahogy például a síelő ember is képes csúnyán leégni. Ez a jelenség nem orvosolható most (hacsak nem lapátoljuk ki a kertből az összes havat) sokkal inkább tavasszal lesz fontos, mikor a furcsa, meghatározhatatlan eredetű barnulások, hajtáselhalások lesznek láthatóak. Akkor jusson majd eszünkbe a hó, mint kiváltó ok, ugyanis tavasszal gyakori, hogy ezeket a jeleket betegségeknek tulajdonítják a gazdák, és félrekezelik a növényeket, aminek elhalás is lehet a vége. Nem mellékes adalék, hogy a tavaszi száradási tüneteknek az ősz végi alapos beöntözések elmaradása is oka lehet, így tavasszal ezekre is gondoljunk, mikor növényeinket elkezdjük kezelni.

tuja.jpg

 A furcsa tavaszi barnulások eredetének nyomozásakor jussanak eszünkbe a havas napok. A téli napégés a növényeken természetes folyamat, nem szükséges később (félre)kezelni

Növények fagyvédelme

A most várható erős mínuszok a kerti és balkonnövényekben is komoly károkat okozhatnak, de az a rossz hír, hogy teljeskörűen védekezni nem lehet, nagyobbrészt egyszerűen hagyni kell működni a természetet, és elfogadni a veszteségeket. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs mit tenni! A fagyérzékeny rózsákat például ilyen időben egy rájuk borított vödörrel, lavórral lehet védeni, ezt a módszert azonban csupán pár napig alkalmazhatjuk, így tartogassuk a hőmérsékleti mélypontokra. Hasonlóképpen egy felfordított cserép, vödör ráhelyezésével védhetjük az egyéb fagyérzékeny kerti növényeket, kihajtófélben lévő hagymásokat. Az elmúlt ősszel telepített zsenge dísz-, és gyümölcsfák törzsét nádfonattal keríthetjük körbe, belül pedig szalmával tölthetjük fel, ez hatékonyan óvja őket az átfagyástól. A balkonon telelő dísznövények akkor is veszélyben vannak most, ha egyébként a telet is kint szokták átvészelni, ezért ezeket a cserepeseket vagy vigyük nem fűtött, de zárt, ablakos helyiségbe (alagsor, pince, zárt lépcsőház, üvegezett veranda), vagy szigeteljük cserepüket buborékfóliával, ronggyal, földjükre pedig szórjunk mulcsanyagot. Az itthon őshonos, a hazai klímához szokott növényeket egyébként nem igazán kell félteni, a pár napig tartó, várhatóan -10, -15 celsiusos fagyokat át fogják vészelni, az egzotikusabb fajok esetében pedig vagy alkalmazzunk valamilyen takarást, vagy bízzuk sorsukat a természetre!

1003791_493149224131869_2048713980_n.jpg

 

Képek: innen, inneninneninneninnen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3913695168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2018.02.25. 19:02:19

Nem értem ezt a riogatást 1985-86 telén olyan - 20 körül volt. A fagy ellen például földdel takarjuk az érzékeny fiatal növények töveit, mint a rózsát is.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása