Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hogyan kezdjünk bele a konyhakerti termesztésbe?

8 komment

Március elseje lévén mondhatjuk, hogy elindult a tavasz, ez pedig elméletileg azt jelenti, hogy a kerti szezon is kezdetét veszi. Természetesen most azonnal még nem vághatunk bele a kertészkedésbe, de ahhoz éppen időben vagyunk, hogy eldöntsük, idén mit szeretnénk a kerttel kezdeni. Sokaknak egyszerűen az a válaszuk, hogy ugyanazt, mint eddig, egyre többen vannak ugyanakkor azok, akik lelkes kezdőként kísérleti jelleggel belevágnának a konyhakerti zöldségtermesztésbe. Ez a bejegyzés elsősorban nekik, vagyis azoknak szól, akiknek még nincs nagy gyakorlatuk az otthoni növénytermesztésben, most szeretnének lekanyarítani egy sarkot a zöldségeiknek, és szívesen fogadnának pár induló jó tanácsot a témával kapcsolatban. 

Hiába van már a naptár szerint tavasz, egyelőre még korán van elkezdeni az ásást, kapálást, így első lépésként, készítsünk terveket! Gondoljuk végig, hogy a kert melyik része lenne veteményeskertünk kialakítására a legalkalmasabb, mennyi terület áll rendelkezésünkre, és ebből mennyit vagyunk hajlandóak erre a célra feláldozni. Azt javaslom, először elég egy 2x2,3x3 méteres parcella, ha kicsiben kezdjük, jobban kézben tudjuk majd tartani a dolgokat!

Lényeges azt is végiggondolni, hogy mennyi időt tudunk majd fordítani a veteményes karbantartására, és hogy megéri-e nekünk a befektetett energia és idő azt, hogy házi, minőségi, érett, és friss zöldséget ehetünk a vacsora mellé? Számoljunk le azzal a tévhittel, hogy a gyepes-dísznövényes kertből lekanyarított konyhakertben majd annyi zöldséget termesztünk, amennyivel kiválthatjuk a bolti, piaci vásárlást, mert ez nem fog teljesülni! A saját termesztésű zöldség elsőszámú nyereménye a sikerélmény, a hasznos és produktív hobbi, másodsorban pedig az ízletes termény, és jó esetben valamennyi spórolás a konyhapénzen. Gondoljuk végig, hogy mennyi zöldségre lenne szükségünk, a statisztikák szerint például egy év alatt nagyjából 15-20 kg-ot paradicsomot fogyasztunk el fejenként, ennek a felét/harmadát különösebb gond nélkül meg tudjuk termelni otthoni körülmények között már akár három tő nevelésével. 

Nem kell tartani attól, hogy a zöldségek elcsúfítják a kertet, a konyhakerti ágyások dekoratívak, mutatósak is lehetnek!

Miután úgy döntöttünk, hogy lelkesedésünk szárnyal, kiszámoltuk, hogy van elég időnk, érdemes belevágni az ágyás pontos kialakításának megtervezésébe. Az egyik legfontosabb szempont a megfelelő elhelyezés, mivel nem mindegy hova vetünk vagy ültetjük a saját nevelésű illetve vásárolt palántáinkat. Készítsünk egy felülnézeti vázlatot a kertről, rajzoljuk be a nagyobb növényeket, a kerti utat, az épületeket, a nem mozdítható tereptárgyakat, és ezek alapján jelöljük ki a konyhakert helyét. Gyakori hiba, hogy a kezdők óvatosságból a kert egyik félreeső, nem használt részét szemelik ki a célra, mondván, hogy ha balul sülnek el a dolgok, vagy ráunnak a kiskertezésre, akkor ne legyen szem előtt a kudarcot idéző ágyás (vagy hogy úgy általában ne legyen szem előtt a zöldségek termesztési helye). A kiskerti növényeknek azonban az esetek túlnyomó többségében sok napsütésre van szükségük, és a meleg fekvést kedvelik, így utóbbi két paraméter alapján jelöljük ki a helyet, ne az legyen a döntő, hogy hol a legkényelmesebb elhelyezni az ágyásokat! 

Fontos: számoljunk azzal is, hogy nem mindig fog tervszerűen sikerülni minden, a kisebb-nagyobb kudarcok kódolva vannak ebbe a műfajba, de ez természetes, és ne szegje kedvünket!

Alakítsunk ki kis ösvényeket az ágyásrészek között, így egyszerűbb és tisztább lesz a gondozás!

Miután eldöntöttük, hogy a kert melyik részét alakítjuk át zöldségeskertté, át kell gondolnunk, hogy milyen zöldségféléket szeretnék termeszteni. Érdemes egyszerűen és könnyen kezelhető zöldségekkel kezdeni, mint például a paradicsom, a bab, vagy a paprika, de persze az is fontos szempont, hogy mit szeretünk, mit eszünk szívesen. Ne az akciós vetőmagokat válasszuk, csak azért mert akciósak, ugyanis hiába olcsó például a padlizsán vetőanyag, ha senki nem szereti otthon a padlizsánt! Miután kiválasztottuk, hogy miket szeretnénk termeszteni, fontos utánanézni ezek helyigényének is. A paradicsom körülbelül 30x60 cm-es területet igényel, míg a paprika 20x40 cm-es földdarabon is vígan elél, de az igények zöldségenként teljesen eltérőek lehetnek. Ezután jön az ágyás kialakításának megtervezése. Fontos szempont, hogy a fenntartási munkákat - öntözés, kapálás – minél könnyebben el tudjuk végezni, erre a legjobb megoldás, ha sorokba ültetjük a növényeket.

Tipp: Nem kell csak és kizárólag zöldségféléket ültetni a veteményesbe, telepíthetünk különböző fűszernövényeket, mint például a bazsalikom és a menta, vagy gyógynövényeket (kamilla, körömvirág) melyek termesztése egyszerű, így hamar sikerélményt könyvelhetünk el nevelésükben.

 922_7618_6.jpg

Nem csak ágyásról lehet szó, a futóbab ilyen tetszetős sátras támasztékra is terelhető, így látványelemként is kiváló!

Az ágyás helyét akkor ássuk fel, ha elmúltak a fagyok, és a talajba már könnyedén be tudjuk szúrni az ásót. A veteményesünk lehet emelt ágyáson is, melynek a lényege, hogy építünk egy körülbelül 0,2-0,8 méter magas téglalap, négyzet vagy kör alakú vázat téglából, fából különböző terméskövekből. Ezt a vázat feltöltjük földdel, és ebbe alakítjuk ki a veteményesünket. Ez azért jó, mert a növényeink gyökerét távol tartja a pangó víztől, emellett a fenntartása is könnyebbé válik, ráadásul az emelt ágyásokba sokkal kevesebb gyomkezdemény és kártevő jut be! A termesztésre használt terület közegét gyakran gazdagítani kell tápanyagokkal (az igények itt is eltérőek zöldségenként) például tápanyagdús virág-, vagy termőfölddel, műtrágyával vagy szerves tápanyagokkal, szarvasmarhatrágyával, illetve a komposzt is kiváló talajjavító adalék (akár idővel egy saját komposztálót is készíthetünk).

A következő lépés már a magok kiszórása, vagy a palánták kiültetése, aminek ideje függ a növény tenyészidejétől, a hőigényétől és attól is, hogy mikor szeretnénk a termését fogyasztani. Sok zöldségfélét már februárban lehet vetni, persze ilyenkor még csak a palántanevelésről van szó, tehát nem a kerti ágyásokba szórjuk ki a magokat. Kövessük a vetőmagok csomagolásán feltüntetett ültetési rendet, vagy bátran használjuk az internetet információszerzésre az ültetési időkkel kapcsolatban (is).

Nem kell megijedni, a fentiekben vázolt kisméretű konyhakerttel várhatóan nem lesznek különösebb problémák, és nem is fog időrabló hobbivá válni a dolog. természetesen kártevők megjelenhetnek, növénybetegségek is felüthetik a fejüket, de minden problémára létezik (akár biokertészeti, vegyszermentes) megoldás. A növények gondozása az esetek többségében gyommentesítésből, talajlazító kapálásból, öntözésből, és egyéb apróbb feladatokból áll, melyeket a kezdők is könnyen elvégezhetnek. A zöldségtermesztés mindenképp igényelni fog rendszeres munkát, némi tanulást, és persze jelentős mennyiségű türelmet is, azzal pedig számolni kell, hogy sosincs garancia a tökéletes végeredményre, de a gyakorlat idővel mesterré tesz majd minket, a leszüretelt, tányérra tett saját termény pedig szinte mindenért kárpótol majd!

Képek: innen, innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9912303597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lucifer Morningstar 2017.03.02. 06:41:08

Újabb nesze semmi, fogd meg jól cikk.

sZulamith 2017.03.02. 08:33:59

A vetőmag is megérne pár mondatot. Nem ártana egy alapos ellenőrzés, mert hiába a gondos kertész, és a fenti okos tanács, a ki nem kelő vetőmag általános panasz.

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2017.03.02. 10:30:52

Némileg határeset ez a bejegyzés. Alapból jónak tartom, hogy segítő szándékkal fordul a kezdők, érdeklődők felé, de vannak kritikáim a leírtakat illetően.

"A saját termesztésű zöldség elsőszámú nyereménye a sikerélmény, a hasznos és produktív hobbi, másodsorban pedig az ízletes termény, és jó esetben valamennyi spórolás a konyhapénzen."

Ez így nem egészen igaz. Sokan vágnak bele, hogy majd ők mennyit spórolnak a zöldségen, de nem fog összejönni. Miért? Azért, mert akik a bolti zöldséget termelik (ebből élnek, vagyis a profittól függnek) nos garantáltan megtesznek mindent, hogy a költségek a lehető legalacsonyabbak legyenek, ergo a profit a lehető legmagasabb. (no meg nagyobban gazdaságosabb is). De teljesen felesleges a tesco beszállítóival árban versenyezni! Esélytelen küzdelem. Viszont minőségben könnyen befutók lehetünk, és ez az a pont, amiért érdemes nekikezdeni: tiszta és egészséges élelmiszer. Tiszta, mert nem célunk a növényvédelemmel a 90% feletti kihozatal (pláne, ha magunk nem is eszünk belőle...) és egészséges, mert nem a külcsín (ami eladja a terméket) lesz a mérvadó, hanem az íz, ami együtt jár a beltartalommal. Sokkal jobb a vitamint így megszerezni, mint tablettában... Szerintem legalábbis.

Tehát ami véleményem szerint kapható, elérhető a kezdőknek: minimális (növekvő tapasztalattal csökkenő) plusz költséggel tiszta, vegyszertől (többé-kevésbé) mentes, beltartalmilag értékes élelmiszer.

"át kell gondolnunk, hogy milyen zöldségféléket szeretnék termeszteni. Érdemes egyszerűen és könnyen kezelhető zöldségekkel kezdeni, mint például a paradicsom, a bab, vagy a paprika, de persze az is fontos szempont, hogy mit szeretünk, mit eszünk szívesen."

Paradicsom? Mint egyszerű? Számos fajta kényes a megfelelő kalcium ellátottságra, csapadékosabb időjárás esetén inkább előbb, mint utóbb betegszik meg. A paprika is sok esetben problémás, talán az egyik leggyakrabban ezt a kultúrát hallom kezdőktől, kevésbé tapasztaltaktól, hogy nem igazán jön össze.

Szerintem további fontos kitétel, hogy a kert földje milyen. Alap szinten itt arra gondolok, hogy frissen feltört (éppen művelésbe fogott, korábban nem művelt, növényekkel borított, átjárt) területről van-e szó. Sajnos vannak bizonyos kultúrák, amik nagyon nem szeretik a feltört földet. Tapasztalataim szerint ilyen pl. a paprika, illetve a kukorica (csemege pláne). De lehet más is.

A bejegyzés többi részével egyetértek, különösen azzal a résszel, hogy nem kell arra számítani, hogy olyan lesz, mint a zöldséges polcon a boltban, ahol kizárólag épp, egészséges termés van: a veszteség természetes része a kertnek, előre el kell dönteni, és el kell fogadni, hogy milyen kihozatali arányt várunk. 1000 m2-es kert gazdájaként írom, lassan tíz éves kertészkedéssel a hátam mögött, én bizonyos esetekben akár elfogadhatónak tartom az 50% körüli kihozatalt, átlagnak pedig (a termesztett kultúra kényességétől és az adott évtől függően) a 75-90% közötti kihozatalt tartom. (és volt rosszabb is)

De MEGÉRI! Ezt különösen akkor érzem át, amikor látom a gyerekeimet jóízűen enni zöldséget, gyümölcsöt, amikor látom, hogy egészségesek, és szinte túlcsordulnak az energiától.

Aki úgy gondolja, hogy nem éri meg, annak javaslom, hogy olvasson a "minőségi éhezés"-ről.

Szerintem.

NastroAzzurro 2017.03.02. 11:43:13

@CsendPenge: A paradicsom gyakorlatilag egy gyomnövény. Nekem velük volt a legkevesebb gondom. Kezdőknek én ezt javasolnám a sikerélmény miatt. Meg nagyon könnyen szaporítható.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.03.02. 20:38:14

Én személy szerint minden képen a salátákat, retket, zöldhagymát és ilyeneket ajánlanám. Mert ezekkel gyorsan van eredmény.

Konténeres termesztést is lehetett volna említeni.

mjolnir 2017.03.18. 14:39:38

Ha koriandert szeretnék termeszteni, arra jó a fűszerként kapható koriandermag is,vagy muszáj bemenni emiatt egy gazdaboltba? Sajnos a nagy áruházakban van midnen, csak koriander nincs.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.03.18. 17:44:11

@mjolnir: jó eséllyel a konyhai is ki fog kelni, legfeljebb nem olyan mennyiségben mint a vetőmagboltban kapható. mert lehet nem olyan friss a mag vagy nme volt jól tárolva.
egy próbát mindenképpen megér, tegyél egy adag magot egy kis vatta közé locsold meg és tartsd nedvesen egy héten belül csiráznia kell

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása