Megyeri Szabolcs kertész blogja

Rózsagondozás ősszel

1 komment

A rózsa az egyik legáltalánosabb, legelterjedtebb kerti dísznövény, ami egyáltalán nem csoda, hiszen a rózsa változatos megjelenésű, átlagon felül dekoratív, gyakran bódító illattal rendelkező virág, mely jól áll mindenféle kertnek, kezdve a hagyományos paraszti birtoktól a modern, minimalista kialakításig. A rózsa ugyanakkor nem a legproblémamentesebb növény, az igazán szemet gyönyörködtető eredményért aktívan tenni is kell. Az ősz is ad feladatokat a rózsabarátoknak, aki még nem gyakorlott a témában, most mankót kaphat az aktuális teendőkről!

1.jpg

Nincsen kert rózsa nélkül

Azt mindenki tudja, hogy a rózsákat metszeni kell, ha igazán szép bokrokat szeretnénk, ebből fakad az a gyakori hiba, hogy az őszi kertrendezés során sokan nekiállnak a rózsatövek metszésének, pedig ezt a műveletet nem mostanában kell elvégezni. Az ősz vége felé közeledve csak az elnyílt virágokat, a beteg hajtásokat, leveleket távolítsuk el, a hajtások legfeljebb egyharmadát visszavágva. Az átfogó metszés tavasszal lesz időszerű, mert az őszi erőteljesebb visszavágás és a téli hidegek találkozása kárt okozhat a növényben, valamint a hideg évszakban bekövetkező fagyási károkat így tavasszal már nem tudjuk korrigálni. Fontos az is, hogy ősszel már ne helyezzünk ki műtrágyát, mert azzal megzavarhatjuk a növény biológiai óráját, túl sok virágot hozhat, amiket a csípős hajnalok károsíthatnak.

hqdefault.jpg

A metszést inkább tavaszra hagyjuk, ha most túlbuzgók vagyunk, tavasszal a téli sérülések miatt egészen kurtára kell visszavágni majd a növényt

Mint az a fentiekből is kitűnhet, a rózsa őszi/téli főellensége a fagy, ettől kell védeni leginkább, ugyanakkor tudni kell, hogy nem minden rózsafajta igényli a fokozott védelmet. A nagytermetű parkrózsák, a folyamatosan virágzó (floribunda és multiflora rózsabokrok) és a futórózsák fagyállóak, valamint a kereskedelmi forgalomban kapható hibridek többsége is jól viseli a telet. A teahibridek, és egyéb kényesebb telt virágúak pedig felkupacolással óvhatjuk, hogy a téli fagy, és a megfagyó csapadék, vagy épp a hólé okozta sérülésektől, melyek tavasszal egy nyílt seb módjára utat engednek majd a fertőzéseknek.

Roses_Winter_Leaves.jpg

A tartós hidegek beálltakor az érzékenyebb fajtákat érdemes így védeni

Idén eddig kegyes volt hozzánk az ősz, kirívóan fagyos hajnalok/napok még nem igazán voltak, de így a novemberbe átlépve az ilyesmi már bármikor bekövetkezhet. Azt ajánlom, figyeljük a híradásokat, időjárás-jelentéseket, és ha állandósulnak az erős reggeli lehűlések, lépjünk rózsavédő akcióba. A téli óvintézkedés kimerül a tövek takarásában ami történhet egyszerűen földkupacolással, ebben az esetben úgy halmozzuk a földet a növényre, hogy annak teteje a szemzés fölött egy jó arasznyival legyen. Másik jó módszer, ha a körbekerítjük a növényt vagy növényeket, ehhez 3-4 egyenes rúdra és megfelelő méretű egyszerű műanyag-, vagy csirkehálóra lesz szükség (de akár a nyáron megszakadt szúnyoghálót is újrahasznosíthatjuk). A rudakat a rózsa köré szúrjuk le, majd a hálót ezek köré tekerjük, és rögzítsük. A belső részt földdel, komposzttal tölthetjük fel, esetleg levelekkel, de csak olyanokkal, melyek nem tapadnak össze, a bükk például megfelelő. A kimondottan fagyérzékeny példányokat a legextrémebb hidegekben egy lefelé fordított vödörrel is védhetjük, aminek a tetejére szél elleni nehezéket teszünk, ezt a módszert azonban csak vészhelyzetben, a legfogcsikorgatóbb hidegekben, egy-két napig alkalmazhatjuk biztonságosan.

how-to-care-for-roses-5.jpg

A hermetikus beborítás csak extrém hidegben szükséges, de akkor is csak rövid ideig. A földkupacolás viszont hasznos egész télen

A tövek takarása azért is praktikus, mert így az ősszel, télen élelmet kereső állatok ellen is védekezünk, melyek alkalomadtán kikaparják a töveket, aminek következtében a gyökerek a felszínre kerülhetnek, és a következő hideg hajnalon jobblétre szenderülnek. A takarás egyfajta hőszabályozóként is működik, ugyanis nem csupán a hideg, hanem a hideg éjszakák és enyhébb nappalok váltakozásából fakadó hőingadozás is káros lehet a rózsának. 

A rózsával kapcsolatban most nem csak az óvintézkedések időszerűek, hanem novemberben még az ültetés is bőven aktuális! Ugyan a szabadgyökerű rózsák szezonja októberrel befejeződik, a konténeres kiszerelésű rózsák egészen november végéig a helyükre kerülhetnek. A konténeres rózsák azért is jó választások, mert telepítésük roppant egyszerű, akár teljesen kezdő kertbarátok is játszva elvégezhetik. A rózsák kivétel nélkül nagy fényigényűek és melegkedvelők, így mindig a kert napos, fagymentes részein jelöljük ki az ágyás helyét. A szélsőséges talajtípusok (homokos, agyagos, erősen kötött) kivételével a rózsák szinte bármilyen talajban jól megélnek, de természetesen a legjobb, ha laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban dús közeget biztosítunk. Az előkészületek kimerülnek egy átforgató ásásban és gyommentesítésben, és már ilyenkor keverhetünk egy kis komposztot a földhöz. Az egyes töveknek nagyjából 60x60x60 centis ültetőgödröt készítsünk elő, melynek az ajára érett marhatrágyát halmozzunk, amit vékony földréteggel fedjünk be. Végül a rózsát helyezzük be, ügyelve arra, hogy földjének felszíne egy síkban legyen a kerti talajjal. Az utolsó feladat egy alapos beöntözés, és készen is vagyunk!

Az ültetni vágyó rózsabarátok hatalmas rózsakínálatot találhatnak online kertészetemben is!

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4011916269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rausch Jánosné 2019.10.30. 13:14:00

Most ősszel a nagy bokros rózsákat megmetszhetem?Nem teljesen, csak ne legyen hatalmas bokrok télire.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása