Megyeri Szabolcs kertész blogja

10 igazán különleges fűnyíró

18 komment

A kerti munkák többsége fárasztó, hajolgatással, cipekedéssel, szöszmötöléssel járnak, ám a fűnyírás nem reprezentatív felmérésem alapján a legkevésbé kedvelt kötelező elfoglaltságok közé tartozik. A gépet elő kell venni, a hosszabbítót kibogozni, átnézni a pázsitot pengecsorbító kövek és szétszórt játékok után, majd következik az unalmas tologatás, figyelve a kanyargó vezetékre, a végén pedig jutalomként jön a levágott fű összegereblyézése (már ha nincs gyűjtője a gépnek). A szomszédok perlekednek miatta, a kisgyerekek félnek a hangos szerkezettől, a kutya utálja, mégis muszáj megtenni időről-időre. Hogy kicsit más kontextusba helyezzem ezt a sokaknak utálatos teendőt, bemutatok pár igencsak érdekes, szokatlan fűnyíró gépet, hátha egy-két extra darabot látva megjön a kedv a nyíráshoz, vagy éppen kiderül, hogy az otthoni gépünk milyen komfortos és jól használható! 

il_570xN.59209116.jpg

1870-ből származik ez a hirdetés, mely egy kétfunkciós fűnyírót kínál. Az egyik funkció a kézzel tolás, a másik a lóval vontatás. Nyilván utóbbi kényelmesebb, ám hogy a lópata nyomokat hogy tüntette el a kertész, az külön kérdés..

New Excelsior Lawn Mower 1879.jpg

Ez a fenti darab olcsóbb és könnyebb változata, a kézi fűnyíró-toliga, ilyet manapság is lehet kapni, saját tapasztalatom, hogy igen gyenge hatásfokkal működik, igaz nekem csak egy veterán darabhoz volt szerencsém.

bike-mower_olsongirl.jpg

Variáció ugyanarra a témára, de mennyivel szórakoztatóbbnak tűnik! Megszállott kerékpárosoknak kötelező, és ha beszerzünk egy ilyet, a gyerekre sem kell többször rászólni, hogy ne biciklizz a füvön!

Dog-Mower.jpg

A fűnyírásban a gép tologatása a legfárasztóbb, ezt küszöböli ki a légpárnás gép. Mint az megfigyelhető, a lebegő szerkezet kezelése kutya könnyű, működés közben azonban valószínűleg eléggé hangos.

Solar-Powered-Lawnmower_thumb.jpg

A benzines fűnyíró az otromba hangja mellett, még füstöl is, az elektromos darabok pedig nem túl energiatakarékosak. Ha azonban a napelemes változatot választjuk, megnyugodhatunk, hogy az utálatos munka nem lesz hangos, és még a rezsiszámlánkat nem növeli túlzottan.

24_linsitrak.jpg

Nem minden kert vízszintes, sokszor erősen lejt a birtok, és ha a domboldalon gyep is van, kész rémálom a vágása. Ezért alkotta meg Werner Müller német mérnök és kertbarát a rézsűn használható fáradságmentes fűnyírót, mely nemes egyszerűséggel bedől a lejtőnek, akár italunkat is a kormány mögé rakhatjuk, nem borul ki.

article-0-12A83416000005DC-823_468x286.jpg

Ez itt pedig a robotfűnyíró, az egészen lusta, vagy totális időhiányban szenvedő kerttulajdonosoknak. Az automata szerkezet a kellő időben portyára indul, és önállóan, zokszó nélkül elvégzi azt, amit nekünk soha nem akaródzik. Sajnos a nyesedék gereblyézését nem ússzuk meg így sem.

c9747_Honda_miimo_robot_lawnmower_610x492.jpg

Ez már a jövő, a Honda robotfűnyírója, melyet stílszerűen egy robotember mutat be, kérdés, hogy a nagy robot gereblyézik-e a kicsi után, mert úgy lenne az igazi.

article-1259740481792-076c14e2000005dc-421740_466x310.jpg

A fűnyíráson mindenki szeretne gyorsan túllenni, egy ilyennel pedig aztán tényleg gyors a művelet. A bökkenő, hogy ez a versenygéppé alakított fűnyíró már nem nyír füvet, cserébe veszettül tud száguldani. Ennek ellenére úgy sejtem férfitársaim többsége mégis ezt választaná.

Rabbit Lawnmower.jpg

Végül pedig a legolcsóbb és legegyszerűbb, ám egyben a leglassabb szerkezet, a nyúlmotoros fűnyíróketrec. Működése egyszerű, a kívánt helyre toljuk, a többi a nyúl dolga. Ha végzett, gurulhat is odébb. Talán némi hátrányt jelenthet a nyúl elszórt bogyókészlete, de így egyben a trágyázás is megoldott.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr48638552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arsenal71 2016.04.19. 20:54:28

Mi egy telefont használunk erre. Ed felveszi a másik oldalon, és jön füvet nyírni. Nagyon profi és nagyon kényelmes megoldás. :)

Netuddki. 2016.04.20. 00:44:46

Ha van pénzed rá úgy könnyű.

pobeda 2016.04.20. 05:15:21

@arsenal71: Ed melyik spanyol név rövidítése? :)

Cogito sum (törölt) 2016.04.20. 07:10:58

A robot fűnyíró után nem kell gereblyézni! Apróra darálja a levágott füvet és bedolgozza a fűszálak közé komposztnak-mulcsnak.

protézisesh 2016.04.20. 08:58:40

@Cogito sum: nem darálja, hanem kb 3mm-es nyesedéket vág le, ami simán behullik a fű közé, nedvesen tartva az altalajt, késleltetve a fű kiszáradását. nekem is van tavaly óta, zseniális találmány.

Mellesleg az automata fűnyíráshoz kapcsolódó legtöbb szabadalom a Husqvarna eredménye és tulajdona, így a Honda, John Deere, (meg a névtelen gyártók) mind kevesebbet tudnak, mint a svédek :)

@arsenal71: Ed gondolom hetente egyszer jön, így a füved néha frissen nyírt (csíkos), néha meg ősbozont. A robot viszont minden nap (éjjel) megy, így folyamatosan ápolt kinézetű a gyep.

arsenal71 2016.04.20. 09:53:21

@protézisesh: Nem. Nem olyan veszélyes a helyzet. Kéthetente kell jönnie. :) De vigyázz a virágokra, és összeszedi és elviszi a levágott füvet és lehullott ágakat. Egy traktor 3-4000 euró, a jobbak még drágábbak. Jó játék lenne, de tárolni, karbantartani vagy javíttatni nagyon sokba kerülne. Ed jön a két gyerekével, két traktorral és egy kézivel, így egy óra alatt megvannak, ötven euróért. Nagy a kert, egy hektár, egy kis erdővel. Nem kis munka.
A fű kiszáradása nálunk nem játszik, olyat itt ritkán látni. :(

arsenal71 2016.04.20. 09:55:25

@pobeda: Ír név, de megfogtál, nem tudom. Már Ednek ismertük meg, és ez valószínűleg már így marad. Ennyi év után már ciki megkérdezni.

arsenal71 2016.04.20. 09:58:34

@Tibi !: Hidd el, így olcsóbb. Kiszámoltuk. Néztük a traktorokat, de nagyon drágák. Több mint 10 év kellene a megtérülésre. A gondokat még nem is számítottam.

protézisesh 2016.04.20. 11:58:22

@arsenal71: nálunk így szezon elején a gyeptrágyázott füvet rendes fűnyíróval hetente 2x kell nyírni, hogy rendesen nézzen ki. Igaz, más elvárás vonatkozik az 1ha és az 500m2 füves területre. Mivel a villanykecske folyton dolgozik, nincs fűnyesedék, amit el kellene vinni, így a kertész csak szezon elején és végén jön "karbantartani" (metszeni, lemosó permetezni, öntözőt vízteleníteni, stb.)

Viszont 1 hektárt (=10.000 m2) szerintem semmilyen fűnyíró traktorral nem darálsz le egy óra alatt. Én az 50 centi széles kézivel (szezon elején egyszer le kell nyíni, utána jöhet a robot egész nyárra) 1 óra alatt tolom le az 500 m2-t, vagyis 20 óra lenne a 10.000 m2. Ha Ed traktorja 1,5m széles, akkor harmadannyi idő kell neki (20/3=6ó40p), és a traktor gyorsabban is megy (én 3-5kmh, ő 6-10kmh), ami megint felezi az időt. Vagyis a realitás ("műszaki becslésem" alapján) kb 3,5-4 óra csak a nyírásra. Akkor is, ha a fiai ágaznak, stb. közben. :)

protézisesh 2016.04.20. 12:00:15

@arsenal71: ja, kimaradt.

3 ember 4 órára = 12 óra, 50 euróért az 4 eurós (1200Ft) órabér (gondolom zsebbe, nem számlával). Ennyiért még Magyarországon is alig találsz megbízható fűnyíróembert.

arsenal71 2016.04.20. 13:11:02

@protézisesh: Két traktorral, és egy kézivel dolgoznak. Az egy hektárban benne foglaltatik egy kis erdő (lugas), aminek talaja faforgáccsal van felszórva, és néhány kőkert. Nemsokára egy tóval is csökkenni fog a terület, és egy faházzal. :) Nem is fű nő, hanem valami zuzmó, moha, fű keverék, és nagyon sok fa van, a víz elszívására. De kevés, most nagy projektbe kezdtünk a víz elvezetésére. Az erdőt is frissíteni kellett, mert a régi tulaj nem foglalkozott vele, méter magas gaz lepte el, és nagyon sok fa haldoklott. Nem vagyok szakember, most tanulom a kertészektől. Az elején vagyunk, mert három évet ugyan béreltük, még csak másfél éve vettük meg.
Ed és gyermekei csak a fűnyírással foglalkoznak, minden többi egy kertépítő mester feladata. Lehet nem 60 perc, hanem 70, még nem mértem, mert nem órabérben dolgoznak. Meg attól is függ, mennyit játszanak közben a gyerekek. :) Komoly kis traktorokkal dolgoznak, de a márkát nem néztem meg.
Azért marad nekem is, most éppen vagy 600 tő nárciszt ültetek, mikor nem írok. Ebbe a köves talajba az se semmi, főleg, hogy kerítés helyett sövény és fa van, ezért mindenhol gyökér is van. Nem egyszerű, na.
Itt nem dolgoznak drágán az emberek. Volt egy nagy 10 méteres fenyő, nagyon rossz helyen, és két bokor. Ötven euróért vágták ki, a bokrokat gyökerestül. A fát feldarabolták, kandallóhoz. (van két kandallónk). Itt nem egyszer akarnak megvágni, hanem állandó vevőkört kialakítani. Aztán ne valami puccos francia kertre gondolj, ahol kisollóval vágják a gyepet, nekünk igazi angolkertünk van, ahol csak ott szabályozzuk a természetet, ahol fontos.
Mindig kapunk papírt a munkáról, de azt nem tudjuk, hogyan adóznak. Itt szigorú az adófegyelem, de persze nem mindenki angyal.
Honnan tudja a robot, hogy a nárciszt nem szabad megenni? Tudja?

protézisesh 2016.04.20. 13:53:53

@arsenal71: villanypásztorral. A gyepszőnyeg szélébe el van temetve (5cm mélyre) egy indukciós hurok, az jelöli ki a mozgástere határait, azon belül megy random fel-alá. A belső tereptárgyakat (virágsziget) vagy körbe kell venni a hurokkal, vagy simán nekimegy és visszafordul (fák). A külső burkolat gumibakokon van rátéve, ennek elmozdulásával érzékeli az ütközés irányát (szemből/féloldalasan, oldalról, stb.), és ennek megfelelően tolat vissza majd fordul ki jobbra-balra.

Sőt, olyanokra is figyel, hogy a töltőre ne mindig pont ugyanazon a csapáson menjen vissza, így ott sem tiporja ki a füvet, mint a kapusok a focipályán. Sőt, a területet fel tudod osztani szekciókra, meg tudod adni, hogy a szekciók mekkorák, illetve milyen messze vannak a töltőtől. Ő pedig ennek megfelelően mindig máshol kezdi a nyírást, hogy egyenletes legyen a fű mindenhol. Az alap, hogy ha merül, hazaballag a töltőjére, meg hogy esőben is tud nyírni (a vízbe merülést és alulról mosást viszont nem bírja), de emellett van benne emelésérzékelős riasztó, illetve csak a vele összepárosított (pin kóddal védett) töltővel hajlandó tölteni. Tehát hiába lopod el a gépet, nem tudod használni, hiába veszel hozzá új töltőt.

arsenal71 2016.04.20. 14:14:18

@protézisesh: Nagyon jól hangzik. Az egyenletlen talajjal is megbirkózik? Mert a kertünk nem egy biliárd asztal, és lejtése is van, mert így jobban távozik a víz (ha távozik). De általában áll a víz a kertben. Igaz, már három napja nem esett. Ez ritka.
De a telepítése nem tűnik egyszerűnek, bonyolultabb kert esetén.
Szerencsére nálunk nem lopnak az emberek. Még semmi nem tűnt el a kertből, pedig vannak drága dolgok is. A szomszédok is figyelik egymást, a riadólánc is működik ha gyanúsat lát valaki, és általában tisztességesebb fajta nép lakik itt.
Az is segít, hogy rendőr is lakik a környéken, és a házak elhelyezkedése sem könnyíti meg a tolvajok dolgát, hamar feltűnik, akinek nincs ott dolga.

arsenal71 2016.04.20. 14:46:08

@protézisesh: Hááááát. Utána néztem. Amit a kerthez javasolnak, 4-5000 euró, nem gyerekjáték. A traktor pedig már már autó árban van, és akkor még tárolni, karbantartani.

protézisesh 2016.04.20. 16:11:26

itt találsz róla mindent: telepítési videót, típusismertetőt, miegymást. www.husqvarna.com/hu/termekek/robotfunyirok/

Az extrém kertalak nem gond, egyszer kell végiggondolni a "hogyan tudnám egy vonallal körberajzolni a nyírandó területet?" kérdést, aztán már lehet is húzni a drótot. A füvet "golfpálya minőségűre" nyírja, ezért a hepe-hupát (vakondtúrást) nem szereti. Ha áll a víz a kertben, az viszont elég nagy baj, mert a tócsán átgázolást nem bírja. Tapasztalat :(

pobeda 2016.04.20. 16:13:19

@arsenal71: Ne kérdezd meg. Csak azért írtam mert spanyol nyelvűek szoktak fűnyírást vállalni a filmekben. :)
További jókat.

protézisesh 2016.04.20. 16:15:24

@arsenal71: ja, és én használtan vettem, kb féláron, 2000m2-ig bírja, az új ára 2500 euró lett volna. Érdemes túrni az ebayt utána. :)

arsenal71 2016.04.20. 17:23:06

@pobeda: Késő. Megtudtam. Edward.
Itt nincsenek spanyol ajkúak, nem bírják az esőt. Ed birkatenyésztő farmer, aki ilyen módon is kihasználja a gépeit. Szép napot Neked is.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása