Megyeri Szabolcs kertész blogja

Nyílt levél az országgyűlési képviselőknek a kertészeti árudák vasárnapi bezáratásának következményeiről

8 komment

Tisztelt Országgyűlési Képviselő Úrhölgy! Tisztelt Országgyűlési Képviselő Úr!

Újra nyílt levélben fordulok Önökhöz, miután kicsit több mint egy évvel ezelőtti levelem nem került érdemi megfontolásra, érveimet, melyek egyben a kertész szakma érvei, nem vették figyelembe. Egy évvel ezelőtti levelemet erre a sorra kattintva olvashatják el.

Az alábbiakban röviden három pillérre felépítve mutatom be az Önök, általam rossznak tartott, és véleményem szerint a továbbiakban fenntarthatatlan döntésének következményeit:

***

1. Mit okozott az Önök döntése, miszerint a kertészeti árudákat vasárnap bezáratták?

-      a 2015. március 15-én életbe lépő törvény után az összes kertészeti áruda több héten keresztül vasárnaponként az elfogadhatatlan törvény ellenére betartotta a szabályozást.

-      a vasárnapi bevétel biztosan elveszett, hiszen ez egy szezonális szakma, ahol a bevételeket alig öt hónap alatt kell megtermelni, míg a cégköltségek, járulékok és adókat egész évben fizetendőek.

-      ami forgalom részben áttevődött szombatra, az  - a jól menő árudákban - embertelen feladat elé állította az ott dolgozó kiszolgálást végző kertész kollégákat, többségükben nőket, édesanyákat. (Azt ugye senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy széleskörű szakmai ismereteket igénylő vevőorientált munkára a képtelen szabályozás miatt heti egyetlen napra fel lehet venni még egy embert. )

-      majd a kertészeti szezon április közepi természetes módon megnövekedett forgalmának következtében a hazai kertészeti árudákból (számuk 300 – 400 körül lehet) nagyjából 50 – 100 áruda úgy döntött: nem fogja tudni kigazdálkodni a létét veszélyeztető szabályozásból fakadó bevétel kiesést és az igazságot meghajlítva vasárnaponként virágbolttá változva kinyit.

 ***

2. Hogyan reagálták le a kertészeti árudák a szakma érveit figyelmen kívül hagyó törvényt?

-      többségük fogcsikorgatva betartja a szabályozást, mert pici vagy közepes családi vállalkozás lévén félnek, és mert még az életidegen törvényt is betartják.

-      ugyanakkor az értelmetlen szabályozásból a fennmaradásukat mérlegre tevő - döntően nagyobb, sok embert foglakoztató - árudák a virágboltokra vonatkozó kivétel kategóriába menekültek.

 

Mindezt így kell elképzelni:

 

Az adott kertészeti áruda vezetője bement a helyi jegyzőhöz, és azt mondta neki: mi vasárnaponként leválasztunk a több ezer négyzetméteres eladótérből 150 négyzetmétert, családtagokkal fogunk árusítani és mintha virágboltként lennénk nyitva, kinyitunk minden vasárnap reggel 6:00 – 12:00 óráig.

Erre több tucatnyi jegyző mondhatott igent, figyelmen kívül hagyva, hogy a kertészeti árudák

-    területe több ezer négyzetméter

-    árbevételüknek kétharmada nem vágott virágból származik

 ***

3. Mindezeket végiggondolva az alábbi felvetésekre kérném konkrét válaszaikat:

-    Mi lesz ha a tavalyi év tapasztalatai után a többi kertészeti áruda is felbátorodik és kinyit vasárnap?

-    Mi lesz a következménye annak, hogy egy közel 2 milliárdos forgalmat bonyolító, háttérkiszolgálókkal együtt több tízezer család megélhetését biztosító szakma egy teljes éven keresztül felborult versenyhelyzetben működött?

-   Ugye a több százmillió forintos növény készlettel rendelkező, sok ezer család megélhetést biztosító, de a szabályt az életben maradásukért be nem tartó árudákat nem büntetik meg, veszélybe sodorva ezzel az ott dolgozók munkahelyét?

***

Nyomatékosan kérem, hogy ne frusztrálják tovább ezzel a betarthatatlan szabállyal a hazai zöld szakma vállalkozóit!

Jelöljenek ki egy képviselőt, aki az arca lehet a tárgyalásoknak, és felelőse a kertészeti szakmával haladéktalanul megkezdendő tárgyalásoknak.

Öntsenek tiszta vizet a pohárba és fogalmazzanak meg egyértelmű szabályozást a kertészetek nyitva tartását illetően, melyet kizárólag a kertészeti szakmával egyeztetve lehetséges meghatározni.

Szeretnék egyértelmű lenni: a hazai kertészeti árudákat mentesíteni kell a számukra betarthatatlan vasárnapi boltzár alól.

Az alábbi rádióinterjúban a Demján Sándor vezette VOSZ főtitkárával, Dávid Ferenccel vettem végig pontról pontra a fent körülírt, és véleményem szerint a továbbiakban fenntarthatatlan helyzetet (kattintsanak a videóra a lejátszáshoz!).

                Beszélgetés Dávid Ferenccel, első rész:                     

Beszélgetés Dávid Ferenccel, második rész:

 

Ezt a nyílt levelet eljuttatom az Országgyűlés minden egyes megválasztott képviselőjéhez, akihez találtam nyilvánosan elérhető e-mail címet, valamint a hazai média szereplőihez.

Levelem célja kizárólag a szakmámra nézve súlyos következményekkel járó vasárnapi üzletbezárásra való figyelemfelhívás volt, mely szándékom szerint nélkülöz mindennemű pártpolitikai felhangot.

Megyeri Szabolcs, kertész

Budapest, 2015. Január 5. Budapest, 2016.március 16. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr158479938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2016.03.16. 11:31:58

"mely szándékom szerint nélkülöz mindennemű pártpolitikai felhangot."

Nem, nem nélkülöz.
A levéllel gyakorlatilag kritizálod a kádéenpé (s vele semjénzsolt) istenadta észbeli képességeit. Hogyan jössz te ahhoz, hogy megkérdőjelezd a vasárnapi zárvatartást? Még a végén valakinek el kellene ismerni, hogy tévedett. Aztán jönnének a bótosok is követelőzni. Eh!

Netuddki. 2016.03.16. 11:33:21

Mert a hiba beismerése a gyengeség jele, és a fidesznél csak az hibázik aki beismeri.

citrix 2016.03.16. 14:02:04

A vasárnapi boltbezárás a szavazóbázis nélküli törpepárt és Orbán ötlete ami mögött valós (állampolgári) igény nincs és nem is volt. Orbán személyes hobbija mint a stadionok megalomán építése, nem is lesz róla népszavazás soha (ameddig Orbán él). Agyrém az egész, tulajdonképpen az egész fideszes nemzeti ámokfutás agyrém úgy ahogy van. Olyan az egész mintha a Tanút forgatnák újra csak nem színészekkel hanem élesben velünk.

Peetee 2016.03.16. 14:14:07

Én sem tudtam kislapátot venni vasárnap, ezért nem lett fűszersarok a teraszon. Rémes volt, egészen késő estig ezen járt az agyam!

Crescence (törölt) 2016.03.16. 21:17:03

Tudom nem vigasztal, hogy az egész ország jelenleg felborult versenyhelyzetben működik. Legalább szóvá teszed a problémát... Igen,használják ki a kiskaput,amíg csak lehet, a piac mindig korrigál,most ez a korrekció,akkor így. A vasárnapi boltzár nyilvánvalóan fideszes politikai gesztus volt a KDNP felé, mondhatni ezzel az egész országot érintő tehát nagyszabású intézkedéssel vásárolták meg, nagyobb beleszólást ne kérjenek az ügyekbe, ez sem volt olcsó biznisz.Változás akkor lehet,ha majd szükségét érzik a népszerűség növelésének,akkor is saját sikerességüket hangoztatva :/

rovid 2016.03.16. 21:47:22

de miért is kell gesztus a KDNP felé?!nincs olyan kis szám ami a támogatottságukat mérné?! Mit tudnak Orbánról, amivel zsarolják?

Netuddki. 2016.03.16. 22:12:51

Vasárnap tessék templomba és meccsre járni, ne a kertbe!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.03.17. 09:49:58

Ezeknek zárt boríték.
Benne egy tölténnyel.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása