Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mitől görbülnek a fák?

komment

A természet olykor meghökkentő furcsaságokat képes létrehozni, de az ember is élen jár a bizarr természeti jelenségek megalkotásában. Jelen posztban mindkét felvetésre mutatok egy-egy érdekes példát, a kettőt pedig az köti össze, hogy részben ugyanarról a torzulásról, a furcsa görbületekről van szó. 

Az alábbi képeken a lengyelországi Nyugat Pomerániai Vajdaság egyik erdeje látható, melynek fenyőfái megmagyarázhatatlan módon elgörbültek, törzseik földközeli részei elhajlottak, ami pedig igazán hátborzongató, hogy tömeges jelenségről van szó. Az erdőt 1930 körül telepítették, akor természetesen egészséges, egyenes törzsű csemetékkel. A kutatók előtt rejtély, hogy mi alakította ilyen formára a fákat, bár elméletek akadnak, az egyik szerint a havazással, a hó súlyával függ össze a kialakult állapot, míg mások szerint ez egyértelműen szándékos, emberi beavatkozás, vagyis valakik művileg formálták ilyenre a fákat. Biztos magyarázat nincsen, a túlvilági hangulatú látvány azonban az okok feltárása nélkül is izgalmas és inspiráló.

 

Az alábbi fák is görbék, furcsa formájúak, azonban ebben az esetben szó sincs rejtélyekről, ezeket a képződményeket egy ausztrál művész házaspár, Peter Cook és Becky Northey alkotta. A páros a hagyományos szobrászat különleges alternatívájaként határozza meg a fák ilyenfajta formálását, ráadásul a kinevelt növények végül használati tárgyakként funkcionálnak. Peter és Becky Pooktre-nek nevezi ezeket az élő szobrokat, melyeket nem csak saját szórakoztatásukra készítenek, sőt, elsősorban megrendelésre dolgoznak. A vásárló kiválaszthatja a majdnani formát, sőt, cseperedés közben is folyamatosan jelentést kaphat bútornövénye állapotáról. A projekt persze kicsit hosszadalmasabb, mint a megszokott dísztárgy, vagy bútorvásárlás, egy-egy mű elkészülése akár 5-8 évbe is telhet. Az alkotók a fák hajlításának pontos módszerét nem teszik közhírré, azonban aki a saját kertjében nevelne ilyen fákat, megvásárolhatja útmutató könyvüket, melyhez folyamatos tanácsadás is jár a párostól.

A pooktre iránt érdeklődők ITT olvashatnak bővebben a furcsa fákról és nevelésükről.

Képek és ötlet: innen és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr498080956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

'it's cool to know nothing' 2015.11.21. 15:32:40

A pomerániai fáknál elég egyértelmű a dolog, nem tudom mi olyan megmagyarázhatatlan benne. A csemeték csúcsrügyeit valami, vagy valakik letörte, így az egyik oldalágból lett a törzs. Tehát nem a törzs görbült el, hanem így növekedett. Kertemben pl. egy hernyó rágta meg a csúcsrügyeket, és ugyanaz lett az eredmény, mint a képen látható fáknál.

Azt meg végképp nem értem, hogy miért kell ezt néhány évenként előszedni.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása