Megyeri Szabolcs kertész blogja

Öt illatos növény a kertbe!

2 komment

A dísznövényeket elsősorban tetszetős külalakjukért tartjuk/kedveljük, azonban nem hátrány, sőt, sokaknál külön szempont, hogy egyéb érzékszervünket is kényeztesse a kiszemelt növény, például az orrunkat. A kissé terjengős bevezető mondattal valójában azt szerettem volna mondani, hogy a szépség mellett az illat is fontos tényező a kerti virágok, növények esetében, így a válogatásnál ezt a körülményt se felejtsük el. Tavaly egyszer már szó esett itt a blogon az illatos növényekről, akkor azonban a balkonokra koncentrálva, most pedig mivel tombol a nyár, és ilyenkor mindenki a kertben szeret tartózkodni, hűsölni, este merengeni a kerti illatos növényekről lesz szó. Ahogy azt a címben ígérem, öt ilyet mutatok be röviden, de persze a katalógus sokkal hosszabb, van miből válogatni bőven, a célom most inkább csak a figyelemfelkeltés, hogy az igéző illatokra is koncentráljunk az ültetési listák összeállításánál.

 1072-lonicera-japonica-halliana.jpg

1. A japán futólonc a kert parfümje lehet, fehér virágai bódító illatokkal terítik be a birtokot! Mint a neve is mutatja, futónövényről van szó, így felkapaszkodik kerítésekre, házfalakra, vagy direkt erre a célra kialakított felületekre (pergolára, drótfonatra, filagória oldalára), vagyis a szaglószervi kényeztetés és a magas esztétikai élmény mellett takarásként is kiváló, akár a csúnyább falfelületről, akár az utcáról érkező kíváncsi pillantásokról van szó. Aki nem szeretné futtatni, hagyhatja talajtakarónak is, függőleges falak híján a japán lonc beéri a talajjal is, melyet szépen beborít, így kevésbé aktívan használt kertrészek elfedésére is felhasználható! Ez az illatos növény nem túlzottan gondozásigényes, a legfontosabb feladat vele kapcsolatban a terjeszkedését kordában tartó metszés.

 passiflora-7962-1680x1050.jpg

2. A golgotavirág név tulajdonképpen egy roppant népes családot jelöl, melybe többek közt az egzotikus dél-amerikai gyümölcs, a maracuja is beletartozik. A golgotavirág érdekes nevét egy szerzetestől kapta, akit a növény virága Krisztus szenvedéseire emlékeztetett (többek közt a három bibeszál a három szögre, az öt portok az öt sebhelyre, a lomblevél a lándzsára, a kacs a korbácsra), a termés pedig ezek után logikusan a passiógyümölcs elnevezést kapta. A golgotavirág egy kacsokkal kapaszkodó fás szárú kúszónövény, mely feltűnő, szép virágaival és kellemes illatával hódíthatja meg a hobbikertészeket. Egyes hibridek télállóak, tehát a kerti földben is áttelenek, míg mások védett helyen való teleltetést igényelnek. A termés némely fajnál mérgező, így ne tekintsünk rá gyümölcstermőként! A golgotavirág gondozása közepes nehézségű feladat, rendszeres öntözést és időnkénti tápoldatozást igényel.

fuszeres02.jpg

+1 tipp: fűszerkert!

Illatban szintén verhetetlen sok fűszernövény, ültetésükkel pedig kettős hasznot könyvelhetünk el, hiszen a konyhában friss fűszerként fel is használhatjuk ezeket a fajokat. A kakukkfű, a citromfű, a menta, a majoranna, a kapor mind kellemes illatúak és könnyen nevelhetőek, valamint jó választás még a levendula, melyet ültessünk a bejárat közelébe, hogy a betérő vendéget rögtön kellemes benyomások érjék, vagy telepítsük az ablak alá, hogy szellőztetéskor ne csak friss, hanem illatos levegő is érkezzen a szobába!

 

0aa105.jpg

3. A szappanfű, teljes nevén orvosi szappanfű bőven teljesíti a kitételt, hogy egyszerre legyen szép és illatos is. A szappanfű bogas virágzata különleges megjelenésű, a kertnek extravagáns, vagy éppen vadvirágos hangulatot kölcsönöz, és kitűnő alternatíva akkor is, ha el szeretnénk kicsit szakadni a hagyományos, néha kicsit unalmas hagyományos kerti virágoktól. Virágzása épp most, júliustól aktuális, egészen az ősz első harmadáig. A szappanfű egyben gyógynövény is, vörös gyöktörzsének főzetét nyákoldó főzetként, reumás fájdalom elleni szerként, és vízhajtóként is ismeri a népi gyógyászat. A szappanfű hazánkban a természetben is megtalálható, ártéri vidékeken, parlagi területeken például, ezért a kertben nevelve sincsenek különösebb igényei, gondozása problémamentes.

 327f7fb06fd844174d82e8465d44080b.jpg

4. Az egyik legszebb egynyári dísznövény a nyári viola, melyet magasságától függően szegélynövényként ültethetünk a kerti út, a kerítés, vagy a terasz mellé, a magasabb változatokat pedig virágágyásokba telepíthetjük, akár vágónövénynek. A nyári viola gazdag színváltozatban hozzáférhető, jellegzetes oszlopszerű virágzata pedig különleges díszítőértéket kölcsönöz neki, ráadásul nem került volna ebbe a felsorolásba, ha nem lenne kellemes, vonzó illata. A nyári viola nem kényeskedő növény, a fejlődési időszakban rendszeres öntözésre szorul, ültetéskor pedig napfényes területet igényel, ezeken felül túl sok kívánsága nincs is.

roses.jpg

Az örök rózsa

A felsorolásba a rózsákat egyértelműségük okán nem vettem bele, de pár szóval mindenképp meg kell említeni, hogy ha kerti illatokról van szó, akkor a rózsák általában verhetetlenek. Tudni kell azonban, hogy nem minden rózsa rendelkezik erős, átható illattal, így vásárláskor a rózsa ezen tulajdonságát is vegyük figyelembe. Túlzásba se essünk, több tucat kifejezetten erős aromájú rózsa ültetése túl dús, zavaró illatorgiát is eredményezhet! Ha több száz rózsafajta közül szeretne válogatni IDE kattintva megteheti, a leírásokban mindig megtalálja az illatintenzitásra vonatkozó információt is!

nagano_heliotropium_arborescens.jpg

 

5. Kissé kényeskedő szépség a lepkék egyik nagy kedvence, a vaníliavirág. Liláskék, fehéres virágai az emberi szemnek is tetszetősek, átható vaníliaillata pedig belengi a kertet! A napos, szélvédett helyeket kedveli, de az erős tűző naptól védeni érdemes, és a heves esőktől is óvni kell, mert apró sziromleveleit lehullathatja egy kiadósabb zápor után.  kísérletező kedvű és türelmes hobbikertészek pár év alatt terebélyes fácskává is nevelhetik a vaníliavirágot.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr517615276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fecsegő63 2015.09.01. 14:35:44

Tisztelt Megyeri Szabolcs!
Rátaláltam a blogjára,NAGYSZERÜ!
Segítene nekem, HOL vásárolhatók meg ezek az illatozó növények??Nagyon szeretnék a kertembe gyönyörü és illatos viràgokat,napfényre és árnyékos részre egyarant.Sajnos a teherbírásom évről évre csökken,igy előtérbe kerülnek az ÉVELŐK!
Segítségét előre is köszönöm!

LadyAnnamaria (törölt) 2017.02.12. 10:17:56

szép a blogod miért nem folytatod ?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása