A málna sokak szerint az egyik legfinomabb gyümölcs,én ehhez hozzátenném, hogy talán az egyik legszebb is egyben, nincs olyan hobbifotós, aki ne próbálna meg csodás málnaközeliket készíteni, ez pedig általában jól is sikerül, hiszen a málna csinos és fotogén. Na de persze nem nézegetni kell, hanem enni, ehhez pedig épp időben vagyunk, a sokféle málnafajta közös jellemzője, hogy általában júliusban tetőzik az érésük, így ebben a hónapban biztosan vehetünk belőle a boltokban, piacokon. Vagy éppen leszüretelhetjük az otthoni termést.
Utóbbihoz azonban persze először ültetni kell, annak pedig az ősz az ideje, de aki most rákattan a málnára, biztosan belevág ősszel egy-két tő nevelésébe. A málna azonban nem a legegyszerűbb gyümölcstermő növénygondozási szempontból, igényei magasak, sajnos betegségei is akadnak, támrendszert igényel, tehát lesz vele dolog, de aki kihívást szereti, meg persze a málnát, annak megéri az átlagosnál kicsit több feladat. Gyorsan fussuk át, mi kell a málnának.
Mi fán terem?
Fán biztos nem, hanem cserjén, sőt, félcserjén. Félcserje, mivel vesszői csak két évig élnek, az elsőben kifejlődnek, a másodikban virágot és gyümölcsöt hoznak. Egyszer és kétszertermő fajták is léteznek, utóbbiak másodjára ősz elején szüretelhetőek, kiskertekbe az előbbit szokás ajánlani, mivel ősszel sok egyéb gyümölcs is aktuális.
Ültetés. A málna számára a kert világos, félárnyékos, szélvédett helyei megfelelőek, ahol biztosított a rendszeres vízellátás. Ültethetjük sövényként a kerítés mellé, de támrendszer mellett is nevelhetjük. Támrendszeres nevelés esetén két stabil oszlop közé húzzunk ki 2-3 sorban dróthuzalokat, melyekre rávezethetjük a fejlődő málnasarjakat. A málnára jellemző a gyomosodás, ezért mindenképp biztosítsunk számára gyommentes közeget. Legfőképp a tarackos növényekkel szembeni védekezésre kell odafigyelnünk, mivel ezek átszövik a málna gyökereit és elvonják a növénytől a vizet. Ültetéskor először vágjuk vissza kicsit a gyökereket a jobb eredés érdekében, majd helyezzük a növényt az ültetőgödörbe és halmozzunk rá Florasca A típusú BIO virágföldet, mely biztosítja a megfelelő, savanyú kémhatású közeget, a málna talajigénye ugyanis speciális.
Gondozás. Vízigénye nagy, különösen májustól júliusig, a sarjhajtások fejlődésekor és a terméséréskor. Ilyenkor mindenképp biztosítsuk számára a rendszeres és bőséges vízmennyiséget, a pangó vizet azonban kerüljük. A megfelelő öntözés mellett a folyamatos gyommentesíts lesz feladat, valamint a támasztékrendszer megfelelő kialakítása a növény cseperedésével párhuzamosan. A málnának sajnos bőven vannak betegségei, például a málnamozaik, a botritisz, a didimellás betegség, valamint kártevők is támadhatják, többek közt a sodrómoly, vagy a málna-vesszőszűnyog. A málnabetegségekről részletesebben ITT olvashatnak.
Metszés. A málnával kapcsolatban a legfontosabb teendő tulajdonképpen a metszés, mely évente kétszer, nyáron és ősszel esedékes. Lássuk most aktualitása folytán a nyári metszés zanzásított összefoglalóját.
- A ritkító metszésre közvetlenül a betakarítás után kerül sor, de először a letermett vesszőket vágjuk ki tőből. A betegségektől mentes levágott hajtásokat érdemes komposztálni.
- A sarjak ritkításánál egy tövön 5-6 vesszőt hagyjuk meg, a beteg, fejletlen sarjakat pedig vágjuk ki tőből. Csak az erős, egészséges sarjakat hagyjuk meg.
- A tősarjak a növény tövéből fejlődnek ki, pár éven belül pedig leromlásuk várható. A gyökérsarjak erősebbek a tősarjaknál, könnyű a megkülönböztetésük. A gyökérsarjak a tövektől távolabb nőnek és saját gyökérzettel rendelkeznek, így ha óvatosan leválasztjuk az anyanövényekről a sarjakat, újabb növényeket hozhatunk létre.
Málnás
Betakarítás és beltartalom
Ha a bokor már terem, alaposan oda kell figyelni, mert a korai szedés nem jó, viszont hamar bekövetkezik a túlérés. Ha szemre (vagy kóstolásra) már az érés csúcsán tart a termés, akkor hajnalban, vagy hűvös, borús időben ejtsük meg a szüretet. A leszedett szemek az eperhez hasonlóan gyorsan romlanak, két-három napnál tovább biztos nem bírják, viszont jól fagyaszthatók. A málna gazdag C, B1, és B2 vitaminokban, és bőven tartalmaz szerves savakat, alacsony szénhidráttartalma miatt gyakori eleme a gyümölcsnapos diétáknak. Készíthető belőle szörp, dzsem, ivólé, gyümölcsturmix, de süteményekhez, akár csak díszítésként is, elsőrangú. Kevesen tudják, hogy a málna szárított leveléből (főleg ha szamóca és/vagy szederlevelet is teszünk hozzá) kiváló teát forrázhatunk. És természetesen mint mindenből, a málnából is főzhető pálinka.
Az érdeklődők többféle izgalmas málnafajtát találnak webáruházamban.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.