Megyeri Szabolcs kertész blogja

Pázsitpusztító ebek és ellenszereik

komment

A kutyák és a kert (azon belül is elsősorban a gyep) inkompatibilitási problémáiról már írtam korábban, de akkor főleg a kutyák dúlásáról volt szó, ásásról, kaparásról, elpottyantott csomagokról. A kutya és a kert sokszor bonyolult és problémákkal terhelt kapcsolatában azonban van egy külön fejezet, ami szót érdemel, mégpedig a kutyavizelet miatt pusztuló, kifoltosodó pázsit.

dog-urine-burning-grass.jpg

Fiúk és lányok

A hímkutyákkal a témában alig akad gond, ők jellemzően nem csurgatnak a gyep közepére, tőlük elsősorban a függőleges tereptárgyakat kell félteni, legyen az a házfal, egy fa, vagy egy tuja. A fiúblökik jelölési károkozása ellen jó védekezés egy, a gyakran megjelölt növény mellé leszúrt bot, vagy odaállított fatuskó, ennyivel tévedésbe ejthetőek, a növény túlélési esélyei pedig máris megnőttek. A lánykutyák a hímekkel ellentétben nem a kert határainál, vagy egyes növényeknél jelölnek, hanem bizony odacsurgatnak, ahol éppen rájuk jön, az esetek többségében ez pedig a nyílt gyepfelület. Ez a gyakorlat az esetek túlnyomó többségében záros határidőn belül a pázsit foltosodását okozza. A jelenség magyarázata kissé leegyszerűsítve annyi, hogy a koncentrált kutyavizelet nitrogéntartalma túl magas, így maró hatással van a gyepre, tulajdonképpen ugyanazokat a tüneteket okozza, mint a túlzásba vitt trágyázás. Ennek megfelelően a szívesen vizsgálódó kutyások megfigyelhetik, hogy a friss, egy-két napos foltok körül a széleken a fű burjánzásnak indul, míg a középpont felé haladva a fűcsomók elpusztulnak. 


P6250206.JPG

Ezek bizony kutyavizelet nyomai

P6250205.JPG

Megelőzés a kerten kívül


A kutyavizelet okozta gyepkárosodás nem újkeletű probléma, ennek megfelelően széleskörű közszájon forgó apokrif szakirodalma létezik a megoldásoknak. A magam részéről azonban azt mondom, hogy elsődlegesen vagy a kerttervezés során lehet preventíven fellépni, vagy a kutyatartás formáján kell változtatni. Utóbbi esetben a napirendbe legalább két-három sétáltatást kell beilleszteni, hogy négylábú barátunk a kerten kívül tudja elvégezni a dolgát. Sajnos ez nyilvánvalóan idő-, és energiaigényes módszer, főleg, ha számításba vesszük, hogy a legtöbben pont azért vesznek magukhoz kertesházba kutyát, mert azt gondolják, hogy így a sétáltatás macerájától megszabadulva, nyugodtan élvezhetik az ebtartás örömeit. Ez persze tévhit, még a kis ölebeknek is járna rendszeres séta, a nagytestű, mozgékony fajtákról nem is beszélve. 


Artificial_Grass_Dog_Pee_Mat_PET_Mat.jpg

Van gyári segédeszköz is, a műfüves kutyatoalett, kis szoktatással beválhat!

Megoldások

Amennyiben a kerítésen kívüli rendszeres ürítésre nincs lehetőség, úgy érdemes elgondolkodni még a tervezés fázisában a kutya, kutyák számára létesített sarkon, ahol szükségleteiket elvégezhetik, persze ez csak akkor jöhet szóba, ha még a birtok kialakítása előtt állunk, és elsősorban kölyökkutyákkal működik, akik még jól nevelhetők, szoktathatók. Az ilyen sarok lényege, hogy ne legyen aktív művelés alatt, legyen homokkal, kaviccsal borított, vagy füves, de akkor ne legyen szem előtt, a várható elcsúnyulás miatt. Ha már megvan a kert, akkor utólag is lehet ilyen helyet kialakítani, idővel a kutyákat át is lehet ide szoktatni. Persze ehhez folyamatos trenírozás, valamint idő és türelem kell, de nem lehetetlen a vállalkozás. A modern orovostudomány is szolgál néhány bizarr lehetőséggel, például a vizelet pH-ját megváltoztató tablettákat is lehet kapni, ízlés és elszántság kérdése hogy kinek mit ér meg az egységes gyepfelület. Alternatív megoldás is akad olyanok számára, akik sok szabadidővel rendelkeznek, és a kutya szabadsága mellett vannak, tehát nem hívei a kikötésnek, kennelben tartásnak.  Ez a módszer pofonegyszerű, a kutya akciója után pótöntözéssel hígítható a gyepre kerülő kutyavizelet, de belátható, hogy keveseknek van energiájuk slaggal vagy vödörrel lesni a házikedvenc ténykedését. A gyepfoltosodási problémák elsősorban nősténykutyák esetében fordulnak elő, így az is egyféle megoldás, ha eleve kankutyát vásárolunk. 

2111085_f520.jpg

Egy parlagon hagyott, a célra kijelölt sarok is megóvhatja a gyepet

Képek: innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr387578146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medali (törölt) 2015.06.27. 16:06:37

A modern orvostudomany...brrrr... inkabb ne legyen szep gyep, a kutya fontosabb.

Matr József 2015.06.28. 01:52:14

ugyanmár.. érdekes a cikk, kezdő kutyatartóknak, nadehát, a fiú persze álló tereptárgyakat céloz, de kibaszott büdös, pláne a szokásos terepen, a lány meg foltosítja a fűvet, de legalább nem lengedez hugyszag, mikor kimész a kertbe
félreértés ne essék, egyik se jó, mármint kertbarát magazin szempontból, de ha csak élni akarsz, akkor még mindig jobb a kihalt fűcsomókat locsolgatni, mint a kankutya pisit szagolgatni

Matr József 2015.06.28. 02:01:08

mondom mindezt úgy, hogy 10kilós mudi fiú esküszöm nehezebb volt kerti szempontból, mint most az 50 kilós komondor csaj
kurva sok nitrogéndús - kiégett - folt van, de komolyan jobb, mint a negyedekkora kan okozta területjelzés
a sétáltatás témakörbe évtizedes tapasztalattal rendelkező mudi és komondor gazdiként inkább nem mennék bele, mármint mélyen, maradok annyibam, hogy a leírtak erősen idealizáltak, értem az elképzelést, de kurva messze a leírt robléma a valóságtól: a kertesházban tartok kutyát kontra kutyának így is sétára van szüksége problémakör.

Paul Summers 2015.06.28. 02:25:03

@Matr József: Jó, te akkor nyald le a kankutya húgyát, hogy nem legyen büdös.

swfla 2015.06.28. 05:14:19

@Paul Summers: es ettol most jobban erzed magad? eszem megall.

D2 2015.06.28. 07:25:18

Mit tegyen az, aki társas házban lakik és kénytelen elviselni, hogy az ablak előtt gondosan nevelt pázsitra idegenek (arra járók) kutyái ürítenek?

szép új világ... 2015.06.28. 07:43:02

@swfla: ja sotet egy vilagkep, de tudod, etetve a troll....

Tudományos Iibsizmus 2015.06.28. 07:57:14

Nálam több vizsla van. Mi az a kert?

fishaa 2015.06.28. 08:02:00

Amúgy ezekben a foltokban tapasztalataim nem hal meg a fű. Kb. fél év múlva megfigyelhetjük, hogy furcsa, nagyon dús, sokkal gyorsabban növő foltjaink lesznek. Ezek voltak azok a kiégések még nemrég. Persze ettől függetlenül mindig van jópár folt is az aktuális fél évből. :)

Nicktolvaj 2015.06.28. 13:28:54

@Tudományos Iibsizmus:

Te annyira hülye vagy, hogy még a nickedet is loptad, mert a saját eszeddel nem tudtál kitalálni egyet :D

Tudományos Iibsizmus 2015.06.28. 21:21:01

@Nicktolvaj: Te mega annyira hülye vagy, hogy ugyanazt szajkózod, mióta beégettelek az ókori magyar államalapítással. :-))
Az hogy jössz a sarkamban acsarkodva, csak azt mutatja mennyire szénné aláztalak és ez nagyon teccik. :-))

Nicktolvaj 2015.06.28. 22:42:31

@Tudományos Iibsizmus:

Mondtam már, hogy te annyira hülye vagy, hogy még a nickedet is loptad, mert a saját eszeddel nem tudtál kitalálni egyet :D

d.szabadi 2018.06.11. 10:34:44

Amúgy meg jegyezném, hogy nem feltétélen csak a nőstény kutya pisil guggolva hanem a kan is amikor éppen nagyon kell neki ő is ugyan úgy leguggol és úgy pisil .nekünk a kan kutyánk pisilte már ki a füvet jó nagy helyen és erre keresek megoldást mit lehetne tenni hogy szebb legyen a kert.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása