Megyeri Szabolcs kertész blogja

Öt bizarr találmány a farmra!

9 komment

A minap bukkantam a neten egy igencsak érdekes közösségre, melynek tagjai folyamatosan olyan olcsó, házilag is kivitelezhető mezőgazdasági eszközöket készítenek, melyekkel a termelés egyszerűbb, költséghatékonyabb, és egyáltalán nem mellékesen zöldebb, környezetbarátabb. A farmhack.org oldalon a tagok közzétehetik találmányaikat, melyeket aztán az érdeklődők elkészíthetnek maguk is, esetleg továbbfejleszthetik, hogy végül a gyakorlatban használják is. Ezek közül a sokszor egészen őrültnek tűnő kreálmányok közül válogattam össze az öt legérdekesebbet, aki pedig a farmhack.org-ra ellátogat, jelen pillanatban több, mint 150 egyéb csináld magad eszközt találhat!

1. Farmbringa

dscf0878.jpg

Nem is igazán bringa, hanem egy furcsa többfunkciós hibrid jármű, ami a motoros traktorokat helyettesítheti részben, illetve segíthet a vetés folyamatában is. Fűnyíró traktor, quad, és biciklialkatrészekből készült, áttételének köszönhetően alkalmas a lassú, egyenletes haladásra, ami például a magok kiszórásánál nagyon előnyös. 

Részletes technikai leírás, és videók a működésről: ITT

2. A mobil csirkeól

img_6780.jpg

 

Ez a csirkeól nem foglal fix helyet a kertben, könnyen áttolható oda, ahol épp a legjobb helyen van, ráadásul időzíthetően nyíló ajtaja hagyja aludni a gazdát, ugyanis nem kell hajnalban kimenni kiereszteni a szárnyasokat. A mobil tyúklakás biztosítja, hogy a csirkék mindig olyan helyen legyenek, ahol találnak elég élelmet, sőt, a ketrec akár a házatlan csigával, egyéb rovarkártevőkkel fertőzött veteményes fölé is állítható, ahol a madarak elintézhetik a betolakodókat.

3. Függőleges növénykeltető

the-72-plant-vertical-garden.jpg

Ez a műanyag csövekből, vödrökből összeállított helytakarékos akvapóniás növénynevelde költséghatékonyan biztosítja a fűszernövények vagy zöldségek palántanevelését. 

4. Kézi rotakapa kapatoliga

p1186685.jpg

Az egyszerűsége a nagyszerűsége ennek a kézi talajlazító eszköznek. Biciklialkatrészekből készült, összeállítása gyermekjáték, a gyakorlatban pedig nagy hasznát lehet venni, mert amellett, hogy hatékonyan forgatja meg a termőközeg felső rétegét, még a fárasztó hajolgatástól is megkíméli a derekat.

5. Fekvő farmbringa

dsc_0213ps_0.jpg

 

Úgy látszik a bicikli sok mezőgazdasági feltaláló fantáziáját megmozgatja, hiszen ez az eszköz is egyfajta bringa. Ránézésre talán nem a legkényelmesebb a használata, azonban roppant hatékony lehet apróbb magok kihelyezésénél, sorok közti gazolásnál, vagy egyéb finom kézimunkát igénylő növényápolási feladatoknál. Mozgatása, irányítása könnyű, és a fekvő testhelyzet megszokása után bizonyára sokkal kényelmesebb a használata, mint a megszokott guggolás, görnyedés.

Részletes dokumentáció és videók az eszközről: ITT

További másfélszáz érdekes házi fejlesztést találhat a farmhack.org oldalon!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr517419208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

9mmPara 2015.05.02. 09:21:51

Kösz a tippet, biztos beteszem a farmhackot a kedvencek közé. Viszont itt a negyedik nem rotakapa, ugyanis nem forgat. Legfeljebb ekekapa lehet, legalábbis engem leginkább arra emlékeztet, csak amivel én gyerekkoromban dolgoztam, az nem kézi taszigálással ment, hanem ló húzta.

úgyiselfelejtem 2015.05.02. 09:52:34

1. Próbálná meg használni kisebb emelkedőn, kiköpné a tüdejét. Viszont talán pontosabban lehet vele dolgozni, illetve gyorsabban reagálni, mint egy traktorral.

2. Ilyen eszetlenséget max. a műparasztok készítenek, 3-4 tyúk számára. Vagy olyan helyen, ahol 25 róka van még a kertben...

3. Hát itt még a napfényt is kispórolják. Vagy ez valami bunkerhack? Ha hunyorítva nézem, még talán értelmét is láthanám.

4. Rotakapa. Mekkorát röhögtem, amikor először meghallottam ezt a szót. Viszont 9mmPara-nak igaza van, itt nem "rotálódik", forog a kapa, sima saraboló, ekekapa. Nekünk van egy hasonló, még öregapámé volt. Csak fém kereke van, nem gumi. Viszont taszigálós, nem lóvontatta.

5. Ilyen láttam egyszer, csak traktor után volt, és több személyen. Biorobotsor. Ha kilóméteres sorokat kellene gazolnom, bizony megfordulna a fejemben ilyesmi.

Megyeri Szabolcs 2015.05.02. 10:04:29

@9mmPara: a rotakapa ebben az esetben humoros kifejezés akart lenni, de igaz, egyértelműsítem.

McKinney 2015.05.02. 11:06:19

"ahol a madarak elintézhetik a betolakodókat."
meg az egész veteményt

Netuddki. 2015.05.02. 11:17:27

@Megyeri Szabolcs: A helyes, népies elnevezése LÖKKÖDŐ.
Régen a répaföldön használták a sorok között. A kések oldalirányban ki-, becsúsztathatóak voltak, amivel a sarabolás szélességét lehetett állítani...

Netuddki. 2015.05.02. 11:36:43

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ja, és az eredetinek 2db kése volt nem 1 mint a képen, ezért is lehetett a szélességet állítani. Még mindig megvan a raktárban. Valamikor az '50-es, '60-as években készülhetett. Szóval nem éppen új találmány...

bogyo112 (törölt) 2015.05.02. 12:58:40

A kannabisznevelő nem is hülyeség... ;-)

bati67 2015.05.03. 08:22:07

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: felénk (Makó) úgy hívják: DIKKELŐ! :-)

(Fémkerekes, 2 késes és állítható a szélessége.)

Pld: "Tégnap mögdikköltem a hagymát."

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása