Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hogyan vásároljunk növényt?

Szólj hozzá!

Hogyan, hogyan? Hát bemegyünk (hétköznap vagy szombaton) a kertészetbe, a kosárba tesszük, ami tetszik, fizetünk és távozunk. Esetleg ugyanezt megtesszük a piacon, a hipermarketben, vagy a kisebb élelmiszerüzletekben, manapság már minden sarki Lidl-ben kaphatóak szezonális növények.Nagyjából ez lehet az általános elképzeléseknek megfelelő válasz, ami persze egy nagyon leegyszerűsített kép. A probléma gyökere, hogy a hölgyek impulzív vásárlóként hajlamosak szerelembe eséses alapon választani (növényt is), míg a férfiak többsége az egyszerűsítés híve, vagyis az első alkalmasnak tűnő darabot választják, és már futnak is a kassza felé. Míg azonban mindez működőképes metódus egy blúz, egy nadrág, vagy épp tartós tej esetében, addig a növény más téma, hogy csak egy különbséget mondjak: élő szervezet. A növényválasztásra tehát mindenképpen időt kell szánni, szükséges hozzá némi előkészület, egy kevés utánaolvasás, vagy minimális helyszíni kérdezősködés. Lássuk, hogy nagy általánosságban mire kell figyelni, mikor a tavaszi kertfelújítás, kertbeindítás lázában égve a növények között válogatunk!

tavasz15.jpg

Legalább nagy vonalakban döntsük el előre, hogy mit is akarunk venni!

A kertészetben bóklászni jó, majdnem olyan, mintha egy apró botanikus kertben sétálnánk, ahonnan mellesleg haza is vihetjük a megtetsző darabokat. Érkezzünk azonban mindig valamilyen előzetes elképzeléssel, tehát tudjuk legalább azt, hogy a lakásba, vagy a kertbe szeretnénk valamit, hogy dísznövényért jöttünk, vagy zöldség vetőmagért, palántáért, hogy fűszernövényt szeretnénk-e az ablakba, vagy rózsát a terasz köré. Ne otthon szembesüljünk azzal, hogy az új szerzemény nem illik a kertbe, nincs neki elegendő hely, vagy az ültetéshez még semmilyen előkészület nem történt. Főleg a nagyobb tavaszi kertrenoválások, teljes újratelepítések előtt érdemes egy vázlatot, skiccet készíteni az ültetési tervről, így nagy vonalakban tudni fogjuk, hogy hova mit szánunk.

borhy_kerteszet6.jpg

Jó lesz ez a kertembe?

A kiszemelt példányokról nem elég annyit tudni, hogy szép piros, vagy hogy térdig ér, és az pont jó. Ha nem tudjuk, hogy milyen igényei vannak az adott növénynek, akkor otthon ki-, vagy elültetve hamar csalódás érhet minket, mikor a növény hanyatlani kezd, vagy el is pusztul gyorsan. Minden növényfajtának vannak igényei, melyeket ki kell elégíteni, különben kudarccal végződik a nevelés. A legáltalánosabb meghatározó körülmények a fényigény, a vízigény, és a talajigény. A fényigény teljesülését a megfelelő ültetési hely kijelölésével szabályozhatjuk, vagyis a napfürdőt kedvelő rózsát ne magas, árnyékos fal tövébe telepítsük, míg például a hortenziát ne tegyük ki a nyári tűző Nap égető sugarainak. A vízigény egyszerűbb eset, csak utána kell nézni az öntözés mikéntjének, és aszerint eljárni, a kellő talajminőség pedig szintén problémamentesen előállítható szükség szerint homok, komposzt, humusz, vagy savanyú föld hozzáadásával. Visszatérve az ültetési vázlathoz, azért hasznos a legalább minimális tervezés, mert akkor nem fordulhat elő, hogy úgy érkezünk haza a frissen vásárolt 12 tő rózsánkkal, hogy közben egy talpalatnyi napos hely sincs már a kertben szabadon. A fenti szempontok és teendők természetesen lakásba való cserepes növényekre is alkalmazhatóak, sőt, alkalmazandók. 

gardening.jpg

Egynyári, kétnyári, évelő, örökzöld, télizöld, mit jelentenek ezek?

Minden növényhez, maghoz, palántához tartozik gyárilag egy rövidebb-hosszabb leírás, melynek segítségével alapszinten tájékozódhatunk az adott példányról. A magyar, a latin név, és egy hevenyészett gondozási útmutató mellett általában megtudjuk azt is, hogy növényünk egynyári-e, vagy éppen télizöld, na de mit jelentenek ezek, és az ehhez hasonló fogalmak, melyek nyilván meghatározzák a növény tulajdonságait, díszítőértékét, élettartamát, ültetési körülményeit. 

Dióhéjban az egynyári, vagy egyéves növény csak egy tenyészidőszakot él meg, vagyis tavasszal/nyáron kiültetve csírázik, virágzik, termést hoz, és ezzel az életének vége is, könyörtelen anyagi szempontból tehát az egynyári növény nem a legjobb befektetés, persze ez a díszítőértékét nem befolyásolja. A kétéves, vagy kétnyári növény olyan lágyszárú, ami az első évben csak gyökeret, szárat, levélzetet növeszt, majd a következő tavasztól kezdve hoz virágot és termést, aztán pedig elpusztul. Az évelők az előbbiekkel ellentétben termésérés után nem halnak el, mert a föld alatti részeik (rizóma, vastag gyökér, hagyma, gumó) életben maradnak, és később újra és újra kihajtanak (ám nem az idők végezetéig, a hagymás virágokat például, mint a jácint, a nárcisz, a tulipán 3-4 évente ajánlott cserélni, mert "elfáradnak"). Az egynyári-kétnyári problémáról ITT olvashatnak többet.

Kissé bonyolítja a helyzetet, hogy egyes (jellemzően a hideget nem toleráló) kétnyári vagy akár évelő növényeket egyévesként termesztenek (például a kétéves sárgarépát, vagy az évelő paradicsomot), némely rövid életű évelők pedig kétnyárinak tűnhetnek, ráadásul léteznek téli egyéves növények is, melyek nem tavasszal, hanem ősszel kezdik életciklusukat (ilyen az árvacsalán vagy a madárhúr). 

Az örökzöld-nem örökzöld kérdés főképpen a dekorációs érték miatt kardinális, nem mindegy ugyanis, hogy mennyire kopaszodik le a kert télen, mert míg a lombhullatók a hideg évszakban leveleiket vesztik, addig az örökzöldek zöldek maradnak. De akkor mi az a télizöld? A télizöld vagy félörökzöld kifejezéssel jelölt típusok azok, melyeknek levelei az időjárástól (a hidegtől) függően a tél közepéig, enyhébb tél esetén tavaszig, az új levelek fakadásáig a fán maradnak. Ezek a levelek az új levelek kifejlődésével egy időben lehullanak. A télizöld fajok választásával tehát egy köztes megoldáshoz jutunk, legalább a tél derekáig leveles növényünk lesz a kertben, tavasszal pedig nem maradunk a serkenő, fiatal levelek látványa nélkül, plusz még komposztanyaghoz is jutunk. A télizöldekről bővebben ITT olvashatnak.

ornamental-pots.jpg

Apróbb bökkenők

Cserepes növények esetében gyakori jelenség, hogy az ültetőközeg tőzeg, ami magában nem tartalmaz tápanyagokat, azokat tápoldat, vagy valamilyen granulátum biztosítja a növénynek. Ha ez a forrás kimerül, akkor a növény hanyatlani kezd, annak ellenére, hogy a kellő fényt és öntözést megkapja. Ilyenkor szokták a csalódott gazdák egy határozott mozdulattal a kukába vágni a szerzeményt, pedig egy egyszerű (általános virágföldbe/termőföldbe való) átültetés az esetek többségében tökéletes megoldás. Mindez főleg a hipermarketes, áruházas, élelmiszerüzletes növényekre vonatkozik, ráadásul ezeken a helyeken a vevő nem is kap szakszerű útmutatást növényéhez, így nem árt tudnia a tőzeges problémáról. Szintén a nem szaküzletekre jellemző, hogy sokszor azt sem tudják, mit árulnak, csak kipakolják a megérkezett árut a polcokra, és lehet vinni. Aranyos példa erre a lenti kép, amit egy ismerősöm küldött a napokban. A fotón jól láthatóak a növény edényét borító papíron a távol-keleti származásra utaló kifejezések, ugyanakkor az inkriminált növény a Pachira aquatica, ami nem más, mint a dél-amerikai vadkakaó. Itt legalább a latin név feltüntetésre került, így visszafejthető az eredet, érdemes tehát mindig a latin név alapján rákeresni az interneten a növény gondozási útmutatójára! 

wp_20150312_001.jpg

Mi lesz később?

Növényvásárlásnál elengedhetetlen szempont a majdani méretek felőli tájékozódás, akár szobanövényről, akár kinti flóráról van szó. Az ártatlan, kicsi cserepes növény például pár éven belül igazi monstrum lehet, ami kisebb lakásban szó szerint a fejünkre nőhet (a fenti arasznyi vadkakaó például két méteres is lehet majd), a facsemete gyökérzete pár év múlva felpúposíthatja a kerti utat, vagy a járdát, a térdig érő fiatal sövény pedig széles, magas, fallá cseperedhet. A manapság roppant divatos balkonkertészkedés is rejt hasonló veszélyeket, az általában nem tánctérnyi erkélyeken a rosszul megválasztott növények egész egyszerűen átvehetik a teret, kiszorítva minket a pihenés színhelyéről. nagyon fontos tehát, hogy a válogatás során tájékozódjunk a szimpatikus növény későbbi méreteit illetően, ezzel rengeteg bosszúságtól mentjük meg magunkat!

Plusz egy opció: kertészetben válogatni online is lehet, így sok felmerülő kérdésre azonnal válaszokat kaphatnak a részletes termékleírásokból, és nehezebb termékek esetén még a cipekedéssel sem kell törődniük!

 Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr367267539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása