Megyeri Szabolcs kertész blogja

10 érdekes tény az eukaliptuszról

komment

Bő egy hete koala lázban ég az ország, a Fővárosi Állatkert új lakóit hisztérikus szeretet övezi, ami lássuk be, nem csoda, ki ne rajongana egy olyan állatért, mely a hírek szerint mentolosat szellent, napi húsz órát bóbiskol, és mindemellé kiakasztja az összes cukiságmérőt. A koalával kapcsolatban minden alkalommal elhangzik, hogy tartásának egyik fő nehézsége az étrendje, az álmos jószág ugyanis csak és kizárólag eukaliptuszlevelet hajlandó magához venni, ami nálunk nem, vagy csak nehézkesen nevelhető (bár az állatkertben hamarosan megpróbálkoznak vele), így messziről kell ideszállítani folyamatosan. A koala mellett így az eukalipusz is az érdeklődés fókuszpontjába került a napokban, ezt a hullámot meglovagolva, most tíz igazán érdekes tudnivalót szedtem össze erről a különleges növényről, hogy Ön is megismerhesse közelebbről!

vobara_9039.jpg

Vobara, az egyik új jövevény (kép: zoobudapest.com)

- Az eukaliptusz szó görög eredetű, jelentése "jól fedett" vagy "beburkolt", és a növény virágait eltakaró levélzetre utal

- Az eukaliptusz tulajdonképpen egy gyűjtőnév, a mirtuszvirágúak rendjébe tartozó növénynek ugyanis közel ötszáz faja van, sőt, egyes rendszerezések szerint ennél is több, csaknem hétszáz faj alkotja az eukaliptuszok népes családját.

- Az eukaliptuszok megjelenési formája roppant változatos, találni közöttük cserjéket és fákat is, ráadásul a világ legmagasabb fái között eukaliptuszok is akadnak, például aausztrál királyeukaliptuszt (Eucalyptus regnans) a legmagasabb virágzó növényként tartjuk számon. Az eukaliptuszok négy fő típusba sorolhatóak: egyszárú erdei fák koronával, egyszárú erdővidéki fák, bokros fajták, és „kalapács" formájúak. 

- Az eukaliptuszt nem csak a koalák hasznosítják, az eukaliptusz fajok többsége igen fontos haszonnövény. A kemény fájú eukaliptuszokból póznák, rudak készülnek, a lázfa (Eucalyptus globulus) meghűléses betegségek ellen szolgáló gyógyszerek alapanyaga, a malletfa (Eucalyptus occidentalis) kérgéből festék készül, egyes eukaliptuszok illóolaja pedig fájdalomcsillapító, torokfájást enyhítő természetes szer. Ausztráliában eukaliptuszból bútorok is készülnek, a helyiek ausztrál mahagóniként említik a faanyagot. 

- Az eukaliptusz a növényevő állatok többsége számára mérgező (a koalák mellett még az oposszumok rendszeres eukaliptusz-fogyasztók), de nem csak ezért nem eszik, hanem azért sem, mert a levelek kemények, rágósak, és bőrszerűek. A koalának sem egyszerű mutatvány megemészteni ezt a takarmányt, az alapos, hosszadalmas rágás után a pépesített levelek a koala rekordhosszúságú, kiterítve mintegy kétméteres vakbelébe kerülnek, ahol baktériumok segítik az lebontást, erjedést.

eucalyptus-pulchella-4.jpg

Eukaliptusz erdő Ausztráliában

- Az eukaliptuszok olaja kifejezetten gyúlékony, így erdőtüzekkor az eukaplituszok táplálják, és elősegítik a tűz terjedését. 

- Az eukaliptusz vízzsaroló növény, vagyis rengeteg nedvességet vesz fel a talajból, ezért szokták úgy is hasznosítani, hogy mocsaras területekre ültetve ezzel a növénnyel szárítják ki a talajt, az eukaliptusz így a mocsár "lecsapolása" mellett hathatósan akadályozza a malária terjedését is.

dsc02866.JPG

- Az eukaliptuszok fája olyan kemény és tömör, hogy farontó rovarok nem is támadják őket.

- Az eukaliptusz fajok általánosságban hosszú életűek, a többségük akár a 250 éves kort is megérheti.

- Az eukaliptusz fák árnyéka a dús lombozat ellenére csaknem mindig foltos. Ez abból adódik, hogy a levelek többsége lefelé néz, vagyis lóg, így védi magát a növény a nagy felületen jelentkező direkt napsütéstől és a kiszáradástól. 

Az alábbi videóban a koalák mellett az eukaplituszokról is hallhat pár érdekességet!

Képek: innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr487254285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terror Dzsoni 2015.03.11. 10:35:46

11 Az eukaliptusz is tartalmaz csekély mennyiségű THC hatóanyagot, pont úgy , ahogy a marihuána is, ettől olyan nyugisak a koala macik.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása