Megyeri Szabolcs kertész blogja

A sótól a vinaszig, avagy mitől ne csússzon a járda?

6 komment

Végre megérkezett az igazi tél, legalábbis sokan panaszolták a decemberi furcsa tavaszt, azonban a napokban betoppantak a mínuszok, és az időjárás jelentések szerint maradnak is, sőt, a héten a -15 Celsius sem lesz elképzelhetetlen. A fagypont alatti hideg és a hó együttesen egyfelől tényleg az igazi téli hangulatot hozzák el, másfelől egy megszokott, de mindig komolyan veendő problémát vetnek fel, ez pedig a csúszásgátlás témaköre. Itt ez természetesen azért kerül szóba, mert a csúszásmentesítésnek szoros kertészeti vonatkozásai is vannak, de családi ház, vagy társasház előtti járda, utcafront rendben tartása is visszatérő elem a bejegyzések között. Lássuk akkor praktikusan, tömören, pontokba szedve, hogy mivel jár a jegesedés.

wp_20141229_12_56_32_pro.jpg

Ezt a képet ma kaptam Győrből, a tél megérkezett...

A balesetveszélyről...

A csúszós járda nemcsak kellemetlenség, hanem komoly veszélyforrás, főleg ott, ahol idősek is gyakran megfordulnak. A ház előtti járda rendben tartása, csúszásmentessé tétele az ott lakó(k) kötelessége, amennyiben ezt elmulasztják, kártérítési felelősséggel tartoznak, ráadásul egyéb jogi következményekkel is számolhat a gondatlan fél. A családi házak tulajdonosai ezt rendszerint tudják, de más a helyzet a társasházaknál, ahol a lakók általában úgy vélik, hogy ezzel a közös képviselőnek kell foglalkoznia, őket nem érinti a téma. Ez persze nem igaz, társasházakról szóló törvény rendelkezik ugyan a közös képviselő feladatairól, ez azonban nem érinti a jeges, havas járda rendben tartását. Természetesen a lakók megegyezhetnek a közös képviselővel abban, hogy intézze az ügyet, ilyenkor általában egy alvállalkozónak kerül kiadásra a munka, vagyis a lakóknak nem kell lapátot, szóróanyagot ragadniuk, és a felelősség sem őket terheli. Fontos azonban, hogy az alvállalkozói szerződés a törvényi előírásoknak maradéktalanul megfeleljen, különben a felelősség átháríthatóvá válhat a lakókra, akik így megint oda kerülnek, ahol a part szakad. Előfordulhat, hogy a megbízás valamilyen ok miatt nem jöhet létre, például a társasház költségvetése ezt nem engedi, vagy például ha a lakók nem tudnak megegyezésre jutni. A munka viszont ilyenkor sem maradhat el, tehát valaki(k)nek a lakók közül vállalnia kell a feladatot.

A lényeg: minden ingatlantulajdonos felelős a tulajdona előtti járda biztonságossá tételéért, legyen szó családi-, vagy társasházról, ezért senki ne késlekedjen a csúszásmentesítéssel!

0215so1.jpg

A só az utakon engedélyezett

Mivel ne szórjunk?

Talán praktikusabb először azt tisztázni, mit ne használjunk csúszásmentesítésre. Az első és legfontosabb természetesen a só, amivel kapcsolatban van némi tévhit a közgondolkodásban. A legtöbben azt hiszik, hogy a só kérdése megoldott, mert a használata tilos, ez azonban nem igaz. A törvény betűje szerint: belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti. (346/2008. (XII. 30.) számú kormányrendelet, 5. § (2)). Ez annyit tesz, hogy ahol autók járnak, ott sózni is lehet. Így, aki nagyon akarja, a háza előtti utat sózhatja, de ezt a közterület illetékes fenntartója rendszerint meg is teszi helyette, viszont ebből fakad az az alapvetés, hogy az úttestről sose lapátoljuk a havat az úttest melletti beültetett zöld sávra, főleg ne a fák tövéhez. A sóról talán elég ennyi is, azt nem feltételezném, hogy bárki is sózni szeretné a kertje belső részét. A "mivel ne" csoportba esetleg még a hamu sorolható, ami ugyan (mérsékelten) hatékony szóróanyag, de cserébe csúf látványt nyújt, és agresszívan koszolja például a ruhákat.

A lényeg: a sót felejtsük el, van helyette bőven környezetbarát szóróanyag!

so.jpg

A jó szóróanyagok

A són kívül szekérderéknyi egyéb, bevált anyag van a jeges utak ellen, nézzük ezeket. A faforgács közepesen hatékony, ám maximálisan környezetbarát, hasonlóan a homokhoz, ami szintén korlátozás nélkül bevethető. A zeolitos kőzúzalék is jó választás, hatékony, ártalmatlan, és nem is kifejezetten drága, beszerzése azonban utánajárást igényel. Értékelhető az útkáli is, ami egy keverék, mely tartalmaz kloridokat, ásványi zúzalékot és sót. Hatásfoka jó, a benne lévő (az önmagában alkalmazott sóhoz képest kevesebb) káros anyag pedig lassan, fokozatosan oldódik ki, így a sima sónál mindenképp jobb választás. A már említett fahamu ugyan használható, de amellett, hogy piszkol, a talajt lúgosítja, így alkalmasint káros lehet a kerti növényzetre, bár egyes esetekben, például túl savanyú talaj, vagy káliumhiány esetén még jól is jöhet.

A lényeg: olyan szóróanyagot válasszunk, mely a legkevésbé káros a növényzetre

Alternatív csúszásmentesítők

Ez a rövid fejezet inkább csak érdekességként szolgál, máris kiderül miért. Az egyik említésre méltó szokatlan csúszásmentesítő a vinasz, ami a cukorgyártás egyik mellékterméke. A vinasz jó hatásfokú jégmentestő, a talajba jutva pedig tápanyagként szolgál, eddig szuper, azonban nem mellékesen a vinasz éktelenül büdös, így lakott területen nem használható, de például mezőgazdasági utakon már valós alternatíva lehet. Bármilyen furcsa, csúszásmentesítésre műtrágyát, vagy pétisót is használnak néha, főleg, nagyobb, értékes zöldfelületeknél. Nagy előnye, hogy pontosan adagolt mennyiségben még hasznos is a növényzetnek, azonban túladagolva nagyon gyorsan ki lehet vele égetni mindent. További előnye a műtrágyának, hogy az állatok számára sem káros, például lovardákban előszeretettel vetik be, mert nem bántja a lovak érzékeny patáját. Megemlítendő még a magyar fejlesztésű Transheat szóróanyag, mely mentes a só kellemetlen hatásaitól, és a só -15 celsiusos limitjével szemben egészen -28 Celsiusig hatékony. Ára magasabb, mint a sóé, vagy a többi szóróanyagé, azonban adott területre a sónál jóval kisebb mennyiség is elegendő belőle.

A lényeg: a ritkábban használt szóróanyagoknak mindig van valamilyen "mellékhatásuk", óvatosan kísérletezzünk!

Röviden összefoglalva az a legfontosabb, hogy jegesedés, havazás idején a lehető leghamarabb lépjünk akcióba, és hárítsuk el a csúszásveszélyt, mégpedig lehetőleg környezetbarát anyagokkal. Ha eddig nem tettük meg, érdemes most (hogy úgyis kell valamilyen) felszerelkezni pár zsáknyi szóróanyaggal, hogy a következő havas, jeges vészhelyzetben legyen rögtön mit kiszórni!

Hamarosan a növények fagyvédelméről szólok majd, ha nem akarnak lemaradni a praktikus tanácsokról, gyorsan nyomják meg a képernyő jobb felső sarkában található "követés" gombot, így nem maradnak le egy bejegyzésről sem!

Képek: inneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr827019187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bird 2014.12.30. 08:01:52

Az idézett törvényi szövegből is következik, hogy ahol nincs növényzet, ott semmi sem tiltja a járda sózását. Tehát az tévhit, amit ilyentájt sajnos az újságírók, riporterek is terjesztenek. Amúgy bizonyára köztudott, hogy a konyhasó sokkal kevesebbe kerül, mint bármelyik másik anyag.

Az érdekes – ami a cikkben is benne van –, hogy a járdák sózásához használt anyagnál nagyságrendivel nagyobb mennyiségű útsózás mindenhol megengedett, tehát a zölddel határos utaknál is. Ott óhatatlanul kerül belőle az úton kívülre is, hiszen a hókotró általában felnyomja a járdaszegélyre a latyakot. És ezt szerintem egyetlen újságíró nem pedzegette a törvényhozóknál, illetve a törvény szövegének minisztériumi megfogalmazóinál.

Azt sem kérdezte meg senki, hogy hol vannak a fél évszázada a városban járkáló hófelszedő spéci autók, amelyek teherautóra rakták a havat, amit azok kinyitott csatornanyílásokba és a Dunába borítottak.

csepke 2014.12.30. 08:42:31

Ezt a drága nem drága dolgot nemigen értem magánemberek esetében. Egy évben a saját háza előtti 10 m-es szakaszra mégis mekkora mennyiségben kell kiszórni valamit egy télen? 10 kg 20 kg? Főleg hogy tavaly talán 5 nap volt hó...A konyhasó és a káliumkloridos szóróanyag között mekkora lehet az árkülönbség? Egy-két ezer forint? Tényleg akkora tétel egy kertesháznál éves szinten ez, hogy van aki anyagi megfontolásból konyhasóval mérgezi a földet?

Labasmaz 2014.12.30. 10:38:29

A CaCl, ha nem is rettentő drága, de a sóhoz képest mindenesetre sokkal drágább. Manapság meg, amikor éppen nem nagyon veti fel az embereket a pénz, minden fillér számít. Ráadásul sót akárhol kapni, míg CaCl-t nem annyira. 1 kg só a lidliben talán 45 Ft, ehhez képest a 25 kilós zsák CaCl volt valami 3 ezer Ft.

Még egy hátránya van a CaCl-nek: megeszi a betont! Egy szezon alatt képes a felső 1-2 centit úgy szétmarni, hogy tavasszal söpörni lehet róla a betontörmeléket, meg a benne lévő sóder kilazult kavicsszemcséit. CSAK ASZFALTRA szabad használni!

2014.12.30. 13:48:26

"A ház előtti járda rendben tartása, csúszásmentessé tétele az ott lakó(k) kötelessége, amennyiben ezt elmulasztják, kártérítési felelősséggel tartoznak, ráadásul egyéb jogi következményekkel is számolhat a gondatlan fél."

Be kellene perelni azokat, akik ilyen törvényt alkottak, ugyanis a felelősséget csak a háztulajdonosok nyakába varrják ilyenkor. Mi köze a háztulajdonosnak a közterülethez?
Más: miért kellene kártérítést fizetni mások felelőtlensége miatt? Például, ha valaki jeges úton mászkál és lábát töri?
A biztosító mire való? Ja, hogy az nem fizet...
Nekem ki oldja meg, hogy tiszta legyen a járda a házam előtt, ha munkaidőben nem vagyok otthon? Talán vegyek ki szabadságot a havazós napokra, nehogy valami süket banya lábát törje a házam előtt? Vagy netalán valamelyik dögöt sétáltató idióta? És akkor még én fizessek? Beteg egy ország ez...
Az volna elfogadható mindenki számára, hogy ha mindenkire kiterjesztenék a felelősséget. Például, ha bemondják a rádióban meg a tévében, hogy akinek nem feltétlenül szükséges meg az idősek ne menjenek ki a jeges közterületre, ám mégis megteszik, viseljék a következményeket is. Kapjanak bírságot is a szándékos szabálysértésért.
Nálunk a szomszéd banya azt állította júniusban, hogy a télen elesett a kapunk előtt, mert nem volt feltakarítva. Nyilván hazudott, mert munkába menetel előtt feltakarítottam, viszont azt is megfigyeltem, hogy amint leesik a hó, egyből aktív lesz a vén szipirtyó és elkezd lelkesen járkálni a jeges járdákon. Nyáron csak hetente egyszer megy ki az udvarról, többnyire akkor is az ütődött fia viszi autóval bevásárolni.
Már csak abban tudok reménykedni, hogy az úttesten fogja a nyakát törni, nem valakinek a háza előtt. Talán ez a célja, ki tudja?

laci_52 2014.12.30. 14:55:05

@Jules Verne: Előttem (szerencsére!) nincs fás szárú növény, ezért bátran lesózom a járdát hólapátolás után és rend lesz, senkinek sem lehet kifogása.

Egyébként a lakásbiztosítás felelősségbiztosítást is tartalmaz arra az esetre, ha valaki előttem csúszik el a járdán, esetleg fejére esik egy tégla, cserép vagy vastag faág a viharban. Ha a biztosító ilyen esetben nem akar fizetni, az ügyészséget kell a nyakára küldeni, mert az gyakorolja a felügyeletet felettük.

dr kíváncsivagyok 2014.12.30. 20:41:11

Én megvárom amíg elolvad,...ez a legolcsóbb és még a kornyezetet is kímélem...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása