Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hallotta már a fák zenéjét?

komment

Botfüled van édes fiam - hallottam ezt sokszor kiskoromban otthon, és mitagadás, tényleg nem vagyok muzikális alkat, csakúgy, mint a hasonlat fája, a bot. De vajon a fák tényleg mentesek a zeneiségtől? Leszámítva persze a fából készült hangszereket, valóban azt hihettük eddig, hogy a fáknak nincsen zenei vénájuk, ám a lenti dalt meghallgatva meg fog változni a véleményünk. 

years

A lejátszó és a falemez

A dologhoz szükséges némi magyarázat, arról van szó valójában, hogy egy kísérletező kedvű zenész, mérnök, és egyben művész, Bartholomaus Traubeck megalkotta a fák évgyűrűit zenévé alakító berendezést. A lejátszó működése tulajdonképpen egyszerű, és nagyban hasonlít a hagyományos lemezjátszók elvéhez. Egy algoritmus a vékonyra szeletelt falemezek évgyűrűit analizálja és alakítja át zenei hanggá, majd a hangok egymásutánjából épül fel a zenemű. Ilyen módon minden korongnak különböző zenéje van, hiszen a mintázatok minden esetben egyediek, függnek a növény életkorától, fajától, és egyéb behatásoktól is, így például a tűzkártól, sérülésektől, aszályoktól is. Mint az az alábbiakban hallható, a fák muzsikája talán nem versenyezhet mondjuk Beethoven tételeivel, de mindenképp különleges élmény meghallani a fák hangját!

 

Kép: innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1006957581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis ember 2014.12.21. 20:08:18

Rendkívül ötletes! Az állandó fordulatszám ad neki egyfajta ritmust, az algoritmus pedig nyilván úgy van beállítva, hogy harmóniának megfelelő hangzatot tesz hozzá egyes vátozások észlelésekor.
Zseniális. :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása