Megyeri Szabolcs kertész blogja

Decemberi kertrendezés

1 komment

Decemberben már a legtöbb kerttulajdonos gondolatban félreteszi a birtokát, kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy odakint tegyenek-vegyenek, ami érthető, hisz itt a karácsony, a bevásárlási roham, és minden egyéb őrület, ami az év végi ünnephez kapcsolódik. Ennek ellenére azonban akad feladat odakint, és nem csupán "aki keres, az talál" alapon, hanem van pár olyan dolog, amit kifejezetten az év utolsó heteiben lehet/illendő megtenni. Hogy segítsek a nagy szaladás közepette, az alábbiakban egy zanzásított listába szedem össze ezeket a feladatokat.

33467229e.jpg

Jaj, csak el ne csússzunk!

Már kopogtatnak az igazán kemény mínuszok, így gondoskodjunk a csúszásvédelemről, hogy a hirtelen nyakunkba zúduló ónos eső, hóesés, útlefagyás ne okozzon gondot! Szerezzünk be még a gond előtt egy-két zsák szóróanyagot, hogy ne hirtelen kelljen majd szaladgálni utána, ha beüt a fagy!

Csúszásmentesítésre jó a homok, a faforgács, a kőzúzalék, és a kereskedelmi forgalomban kapható különféle környezetbarát keverékek.

A sót ne használjuk, bár bevetése nem teljesen tiltott (gépjárművek által használt utakon szórható), semmiképp nem tesz jót a növényeknek, a sós hólé kipusztítja a zöldeket, ráadásul tönkreteszi a cipőt, nadrágszárat, és a kutyák tappancsát is kisebesíti. Szintén nem a legjobb ötlet a hamu, ami ugyan hatékony, de látványként nem épp ideális, ráadásul piszkol.

Ne feledjük, hogy a ház, vagy társasház előtt elcsúszó és megsérülő emberek kártérítést követelhetnek a tulajdonostól/lakóközösségtől, és büntetőjogi felelősség is fennállhat ilyen esetekben, ezért vegyük elejét a bajnak!

Tipp: a járdáról, útról a havat ne az utcafronti ágyásra/zöld sávra toljuk, egyfelől a só miatt, másfelől mert az évelők elpusztulhatnak a súly alatt.

dsc_00011.jpg

Rendrakás a kamrában, garázsban, fészerben

Mivel klasszikus kerti munkát feltehetőleg nem fogunk végezni nagyjából két hónapig, nyugodtan elrakhatjuk a szerszámokat. Ne várjuk meg, míg a kertben széthagyott gereblye, ásó, kapa eltűnnek a hó alatt, és tavasszal roncs állapotban kerülnek elő, hanem tegyük el az eszközöket szakszerűen. Ez azt jelenti, hogy a szerszámokat tisztítsuk meg, szárítsuk meg, és szükség szerint zsírozzuk, olajozzuk be, azután fedett, száraz helyre pakoljuk azokat.

A kerti szerszámokat nem csak óvni kell, hanem biztonságosan tárolni, főleg, ha kisgyermek is van a háznál. Az eszközöket lehetőleg rögzítsük, az éles, hegyes darabokat pedig vagy magasra tegyük, vagy zárható szekrényben tároljuk. 

A szerszámok mellett a kert egyéb sérülésre hajlamos tárgyait, felszereléseit is helyezzük biztonságba, így például a kerti bútorokat, asztalokat, székeket, a hintaágy ponyváját, a függőágyat is. Az elrakodás csupán egy-két órát vesz igénybe, de sokat spórolhatunk, ha tavasszal nem kell pótolni a télen tönkrement tárgyakat!

improper-chemical-storage.jpg

Kamramustra

Ne csak a kertben, a kamrában, sufniban is vágjunk rendet, például a felhalmozott vetőmagok, vegyszerek és egyéb kertészeti kellékek között. 

A megmaradt vetőmagokat szortírozzuk, a még használhatókat lezárt zacskóban, edényben, száraz helyen tároljuk. A vegyszereket, növényvédő szereket a lejárati idejük ellenőrzése után hasonló módon tegyük el, mindig távol az ugyanott elhelyezett almától, burgonyától, egyéb élelmiszertől. A lejárt szavatosságú kemikáliákat a szabályoknak megfelelően dobjuk ki, ne dobjuk azokat a háztartási szemét közé.

Ahol mag, élelmiszer van, ott rágcsálók is megjelennek előbb-utóbb. Ha fennáll ez a veszély, egyrészt próbáljuk a kis fenevadak útját állni a repedések, rések betömésével, másfelől helyezzünk ki rágcsálóirtó szereket, de utóbbiakkal mindig körültekintően járjunk el, gyerekek, háziállatok ne férhessenek ezekhez!  

080331_cutting_trees_19_rkk_send.jpg

Dőljön a fa!

A tél gyakran jó időszak a valamilyen okból szanálásra ítélt fák eltüntetésére, bár talán nem pont karácsony előtt a legjobb nekiállni a favágásnak, de az év eleji holtidőszak már megfelelő, amennyiben pár enyhébb napot fogunk ki. 

Alapszabály, hogy ne vállaljuk túl magunkat, a méretes, vastag törzsű, vagy éppen épülethez közel elhelyezkedő példányokat inkább bízzuk szakemberre, a sajátkezű munkával megspórolt összeg többszörösét fizethetjük ki, ha kárt okozunk, a személyi sérülésekről nem is beszélve.

Amennyiben elbírunk a kiszemelt példánnyal, elsőként a nagyobb ágakat metsszük le, majd a törzset vágjuk el nagyjából derékmagasságban. Ezután a csonk körbeásását követően erőteljes mozgatással szedhetjük ki a maradékot. A főgyökeret mindig távolítsuk el teljesen, mert a földben maradó részeken káros gombák telepedhetnek meg. 

A faanyagot el is tüzelhetjük, nemesebb fajtáknál (dió, cseresznye, körte) pedig akár értékesíthetjük is. A lombozat és a kisebb ágdarabok a komposztra mehetnek. A tüzelésre szánt faanyagot fedett, száraz helyen tartsuk.

Tipp: ha a törzs csonkja nincs útban, nem feltétlen kell kiszednünk fáradságos munkával, a helyén is hagyhatjuk, például virágállványként, vagy kerti asztal talapzataként hasznosítva.

 stock-footage-winter-garden-apple-tree-branch-and-fruits-covered-with-snow-hang.jpg

Fagyoskodó növények

Ahogy nekünk, úgy a növényeknek is a hideg a legádázabb téli ellenfél, így a fagyérzékeny fajtákat óvjuk meg a mínuszok ártalmaitól. A fiatal gyümölcsfák, cserjék törzsének földközeli részét kupacolással védhetjük meg, amihez használhatunk növényi nyesedéket, lehullott leveleket, melyre komposztot, földet szórhatunk.

A védendő fatörzseket takarással is biztonságba helyezhetjük, ekkor nádszövettel borítsuk a zsenge törzset. Ha a fagy nem jelent veszélyt, de előfordulhatnak a fát károsító rágcsálók (például nyulak), akkor műanyag fonatot kerítsünk a fa köré.

A fagyérzékeny rózsákat szintén kupacolással készítsük fel a hidegekre, extrém fagyos napokon pedig borítsunk egy vödröt, vagy nagyobb cserepet a tövekre. Utóbbi eljárás csak pár napig vethető be.

A díszfüveket még az igazi hidegek beállta előtt kössük össze, különben a tőhöz bejutó és ott megfagyó hólé, eső kipusztíthatja a növényt.

Ha beindul a havazás, ne hagyjuk magukra a cserjéket, örökzöldeket, a nagyobb mennyiségben rájuk rakódó csapadék ugyanis szétnyomhatja, letörheti az ágakat, egészen eltorzítva a növényt. A lerakódott havat (vagy ónos esőből származó jégpáncélt, mint az nemrégiben előfordult) óvatosan, kézzel rázzuk le, a magasabban lévő ágaknál egy szerszámnyelet használjunk, de finoman!

q1706winter_zoom.jpg

Szárnyasok, négylábúak

A kert körül egyébként is ólálkodnak állatok, de téli éhínség idején többen érkezhetnek vendégségbe, közülük sokan szívesen fogadják a gondoskodást.

Télen a madarak megköszönik az élelmet, ráadásul ha a kertbe csalogatjuk őket, a komor hetekben is életteli, csicsergéstől hangos kertünk lehet. A madáretetés alapszabálya, hogy ha elkezdtük, ne hagyjuk abba, mert az etetéshez szokott kismadarak szorult helyzetbe kerülhetnek, ha hirtelen megvonjuk tőlük a megszokott adagjukat.

Madáretetésre háromféle eleséget kínáljunk, olajos magvakat (ipari napraforgót), állati zsiradékot (szalonnát, vajat) és gyümölcsöt (faágra szúrt almát). Természetesen megfelelőek az ilyenkor mindenhol kapható magkeverékek, cinkegolyók, és egyéb madáreleségek is. Az élelmet csak akkor helyezzük ki a földre, ha nem várható eső, vagy hó, ellenkező esetben felfüggesztett etetőt használjunk. Sose adjunk madaraknak emberi fogyasztásra szánt, fűszerezett, sózott eleséget.

A pár napig tartó hirtelen téli melegben a téli álmukat alvó sünök felébredhetnek, így ha kábán kóválygó sünit látunk, etessük meg, mert magától nehezen talál betevőt a hideg évszakban. Erre a célra macskaeledelt, natúr főtt húst, főtt tojást használhatunk, innivalóként pedig vizet adjunk. A komposztot télen óvatosan forgassuk át, mert a sünök szívesen telelnek át benne.

Tipp: Ne feledkezzünk el az őslakókról sem, vagyis a házikedvenc ebekről! A kertben telelő kutyák ólját illendő átnézni, szükség esetén szigetelni, meleg zuggá alakítani. Az ebek ivóvize a téli hónapokban gyakran megfagyhat, erre figyeljünk, ne hagyjuk szomjan a négylábút, és a bőséges táplálékról is gondoskodjunk. 

+1 ötlet: aki olyan elszánt, hogy még decemberben is ültetne valamit, annak ajánlom a rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkező örökzöld orbáncfüvet, melyről tavaly már értekeztem, így akit érdekelne, IDE kattintson a tudnivalókért!

Képek: inneninneninneninneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr506973091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2014.12.11. 13:04:00

A madáretetőben látott piros bóbitás madár úgy látom egy kardinális pinty, ami Észak-Amerikában honos. Jó lenne hazai fajokat bemutató madáretetős fotót kitenni! Egyébként hasznos cikk.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása