Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hogyan építsünk kerti tavat?

komment

Az őszt sokan, mint a kerti teendők nélküli időszakot ismerik, ami persze nem igaz, ez egy nagyon izgalmas időszak kert-szempontból, rengeteg mindent lehet ültetni a hagymásoktól kezdve, az évelőkön át, egészen a sövényig, vagy gyümölcsfákig. Ilyenkor kezdhetjük el a komposztálást, ha még nem tettük volna meg, de akár a fák kivágását, az ágak visszanyesését is a jelen hetekben intézhetjük. Szóval kisebb-nagyobb feladat akad bőven, ugyanakkor az ősz sok helyen az átfogó kertfelújítás, vagy (át)építés időszaka is. A nagyobb lélegzetű feladatok közé tartozik a kerti tó építése is, már amennyiben vágyunk ilyesmire, és tapasztalataim szerint sokak szeretnének ilyen extra dizájnelemet a kerítésen belül. Most tehát a kerti tó építéséről lesz szó, mégpedig gyakorlati lépésekben vázolva azt, nem elsősorban azért, hogy használati útmutatót adjak az ilyen látványelemhez, sokkal inkább azért, hogy a laikusok, az érdeklődők, az "elsőtavasak" lássák, hogy mivel jár a dolog.

gartenteich.jpg

A kerti tóról általában ilyesmi kép él a fejünkben, a gyakorlatban azonban rögös az út idáig

A konkrétumok előtt tisztázni szükséges, hogy a kerti tó valóban nagyszerű dolog, de korántsem annyiból áll, hogy ásunk egy lyukat, belerakjuk a slag végét, megnyitjuk, és egy óra múlva készen vagyunk (hasonlót ugyanis láttam már). A kerti tó pazar dísz lehet, azonban sok a feladat vele, maga az építés is fáradságos és nem alacsony költségű beruházás, de fekete leves a tó folyamatos szinten tartása, hogy dekorációs értéke állandó legyen. Még bonyolultabb az egész, ha élő, vagyis halas, békás, szitakötős tó a cél, ajánlott tehát az első kapavágás előtt egy kertészeti szakemberrel konzultálni, hogy képbe kerüljünk a buktatókat, teendőket, költségeket illetően. Az általánosságokat félretéve következzen tehát a hangsúlyozottan tájékoztató jellegú kerti tóépítő gyorstalpaló. 

A kerti tavat a természet rendjének megfelelően ideális esetben a kert legmélyebb pontjára illik megálmodni, formája lehetőleg elliptikus, vagy vese alakú legyen. A méret tág határok között mozoghat, a meghatározó körülmény, hogy mit szeretnénk látni benne. Halas dísztó esetében például másfél méternél nem lehet sekélyebb a legmélyebb pont, mivel odáig nem fagy be teljesen a víz, és a halak így az alsóbb részeken kibírják majd a telet. Halakkal benépesített tó esetén télen nem szabad majd elfeledkezni a jég rendszeres feltöréséről az oxigén ellátás miatt, valamint a téli etetés is fontos, ha tavasszal szeretnénk még mozgást látni a vízben. Növényekből is válogathatunk: léteznek mély vizet kedvelő fajták, és vannak, amelyek csak alacsonyabb állású vízben élnek meg, tehát tudatosan kell kiválogatni a flóra képviselőit. Gyakori hiba, hogy a túl hogy meredek falú tavakon nem marad meg semmilyen aljzat, ennek következtében a csúf fekete fólia látszik ki a víz alól. Ennek elkerülésére érdemes a tó szélein lankásabb rézsűt kialakítani. Szintén sokan helytelenül fektetik le az aljzatot biztosító fóliát, ugyanis a kiásás után a meder falát tömöríteni kell, erre pedig 5-10 cm vastagságban homokot kell teríteni.

kerti_tó_2.jpg

Geotextília-terítés

A jó helyválasztás, az átgondolt forma, a kisásás, és a fólia lefektetés után jön a második nagy lépés, ami a geotextília kihelyezése. Geotextíliából vastagabb fajtát kell használni, viszonyításképpen a kerti ágyások gyom nélkül tartásához a 130 g/nm-es mérőszámú fólia a megfelelő, ami értelemszerűen kevés a tavi alkalmazáshoz, ehhez mert kiszúrhatják, kiszakíthatják a kövek és a gyökerek. Kerti tó aljára ezért legalább 200 g/nm-es geotextíliát használjunk. A fóliázásnak itt még nincs vége, a lefektetett geotextíliára kerül a tófólia, amiből a későbbi problémák (szakadás, kilyukadás) elkerülése miatt javallott a jobb minőségű (és egyben drágább) verziókat választani. Rendszerint az egy mm vastagságú fólia elegendő, de minél nagyobb tavat képzeltünk el, annál inkább szükséges szakember bevonása is, hogy az eredmény valóban ízléses és tartós legyen.

kerti_tó_3.jpg

Tófólia

Mire ideérünk, a tó már nagyjából formát ölt, és a belseje közel készen van, de hátra van még a megfelelő szegélyezés.A tó szegélyének stabilnak kell lennie, hogy meg tudja tartani a víz és a fólia súlyát is, valamint a szélére ráálló bámészkodókét is. A legjobb ezért a betonba ágyazott kerti szegély, amin legalább fél méter hosszan át kell hajtani a fóliát, amit csak akkor vágjunk körbe és rögzítsünk, ha végeztünk egy próbafeltöltést. Így a tóban lévő fólia biztosan elfoglalja a neki szánt területet, és elkerülhető, hogy káros feszültségek lépjenek fel később, a lerögzítés után. A fóliát a szegélyen áthajtva kell rögzíteni föld vagy kavicstakarással.

kerti_tó_4.jpg

Tószegély-kialakítás

A befejező harmadik lépés a már majdnem kész tó végleges arculatának kialakítása, vagyis az aljzat és a növényegyüttes beillesztése. A tó aljzata lehet kavics, kisebb-nagyobb sziklák, esetleg homok is, körülbelül 5-10 cm vastagságban. A növényeket akár a homok aljzatba elszórva vagy a számukra kialakított ültetőgödrökben helyezhetjük el. A tó akkor lesz a legszebb, és a leginkább természetközeli hatású, ha nem látszik a fólia, amit még a szegélyen is takarjunk el, a szegélynek egyébként sem kell kilátszódnia, csupán szintje legyen a tó vízszintje felett. A partra ültessünk úgynevezett vízpart-imitátor növényeket, például különböző sásféléket (a Cyperaceae család megfelelő tagjait), illetve különböző díszfüvek. Ezzel a tó tulajdonképpen készen is van, a halak fajtájának kiválogatását a legjobb, ha szakemberre bízzuk, a békák, rovarok pedig invitálás nélkül is megjelennek majd.

kerti_tó_5.jpg

Elkészült

Ez a pár bekezdésnyi tóépítési gyorstalpaló persze nem fedi a valóságot abban a tekintetben, hogy a tóépítés igencsak összetett és szakértelmet kívánó munka, melyet teljesen kezdőknek nem ajánlok önerőből, leírásokból ötleteket gyűjtve elvégezni. Egy kerti tó költsége egy díszágyáshoz képest például többszörös költség (ami nagyban függ a mérettől, és a kialakítás részleteitől), ráadásul a tó egy kert a kertben, melyet folyamatosan gondoznunk kell, különben nemhogy nem lesz látványos, de egyenesen csúffá válik. Tapasztalataim szerint a kertjükbe tavat építtető tulajdonsok jóval több, mint fele utólag megbánja a beruházást, ám a visszacsinálás költséges és értelmetlen folyamat, így a kerti tóval adott esetben egy jó adag bosszúságot vehetünk a nyakunkba. A szépen karbantartott, szakszerűen kivitelezett, ízléses megjelenésű tó ugyanakkor igazi ékköve lehet a kertnek. A tavi örömökkel kacérkodó kertészeknek első körben azt ajánlom, hogy kezdjék a műfajjal való ismerkedést egy olcsón kialakítható dézsás minitóval, és ha örömüket lelik a dologban, csak akkor vágjanak bele a nagyobb verzió megépítésébe. 

IMG_4176_sc.JPG

Kezdőknek, bizonytalanoknak elsőként egy efféle, alacsony költségvetésű, mégis magas dekorációs értékű dézsatavat javaslok, amit jóval könnyebb felszámolni, ha később meggondoljuk magunkat!

A poszt vendégszerzőm, Kéméndi Zsolt írásának felhasználásával készült.

Képek: innen, innen, és Kémándi Zsolt fotói

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr66792049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2014.10.16. 10:17:48

"a fólia lefektetés után jön a második nagy lépés, ami a geotextília kihelyezése."

Biztos, hogy a fóliára teszed a geotextilt?

"Halas dísztó esetében például másfél méternél nem lehet sekélyebb a legmélyebb pont"

Miért nem mindjárt tíz méter? Sokat horgásztam léken, de 20 centisnél vastagabb jeget nem láttam. Kivételesen kemény télen ennek talán még a duplája is előfordulhat. Másfél méter mi a bánatnak kellene? Sok igazi (termelő, horgász) halastó sincs ilyen mély...
Fél méter betonszegély? Az meg minek? Látom, befüvesítették, de meddig marad meg a fű a betonon?

És, kösz, nem kell műgém, pisilő fiú és korsó a tó partjára.

velizar 2014.10.16. 12:42:18

@magyar bucó: 1-1 ilyen kerti tónak kinevezett vizesdézsa egy keményebb január-februári éjszakákon akár 80 centi mélységig is képes befagyni.

magyar bucó 2014.10.16. 12:54:18

@velizar: Láttál már ilyent, vagy csak hiszed? Konkrétan a Tisza-tó téli vízszint esetén csak nagyon kevés helyen éri el az egy méteres mélységet. És ott fogjuk a csukákat télen a 60 centis vízből...

velizar 2014.10.16. 13:06:19

@magyar bucó: konkrétan láttam ilyet. na persze ez nem egyetlen éjszaka termése volt, hanem egy hosszabb, hidegebb időszaké, és a tó gazdájának balf@szságáé.

magyar bucó 2014.10.16. 13:13:59

@velizar: És ez hogyan derült ki? Léket vágtatok?

velizar 2014.10.16. 13:49:20

@magyar bucó: egészben kiemeltük egy csörlővel.

magyar bucó 2014.10.16. 13:51:48

@velizar: Januárban, mínusz rengetegben? Milyen megfontolásból?

velizar 2014.10.16. 13:56:01

@magyar bucó: nem szerettük volna, ha a szétrepedt dézsa azt a sok vizet pont ott engedi el.

magyar bucó 2014.10.16. 14:04:42

@velizar: Eddig nem repedt szét, ez újdonság. Most még az következik, hogy az egész az Északi-sarkon volt.
Meg nem is szokott szétrepedni, felfelé szélesedik, van helye tágulni.
És akkor mi van, ha olvadáskor a víz elszivárog a talajba?

Bocs, de az általam ismert világban ilyesmi nem történik...

velizar 2014.10.16. 15:48:47

@magyar bucó: a tél végére szétrepedt volna, ha nem szedjük ki. pincefal közelében volt, a talajvíz időnként probléma.

2014.10.16. 16:04:17

Nem tudom ki hogy van ezzel, de megépíteni sem egyszerű, és karbantartani sem, amennyiben azt akarod, hogy minden rendben legyen vele, a víz friss maradjon, ne legyen pocsolyaszag, a növények életben maradjanak, stb.
Szép, szép, de nekem nem, köszi.

magyar bucó 2014.10.16. 16:14:49

@velizar: Szétrepedt VOLNA...
Egyre cifrább a történet. :D

Attila Szabó 2014.10.16. 21:05:45

Velizarnak igaza van , a vízvezeték szerelők sem véletlenül teszik 80-90 cm mélyre a csöveket a földbe ,mert csak ott a garantáltan fagymentes , pedig ott még a talaj szigetelő hatása is érvényesül! A Tisza-tónál telente mi is látjuk a lékeknél a jég vastagságát ,de itt óriási víztömegről és hőtároló iszapról beszélünk!Én a második tavamnál tartok , az elsőnél csak középre ástam egy 80cm-es "aknát" és úgy is átteleltek , most 6mX6mX1,5m-es nagy tavam van ....ahol folyamatos a harc a vakondokkal és a vízszinttel , hiába a vastag geotextília... :/

magyar bucó 2014.10.17. 06:11:59

@Attila Szabó: Az építészetben azért szabvány a 90 centis fagyhatár, mert nekik 1000%-ra kell menniük, ott nem pár aranyhal élete a tét, hanem százmilliós háznak kell száz évig akkor is állnia, ha közben beköszönt a jégkorszak.
Mint írod, neked is elég volt a 80 centi...
Mekkora volt a legvastagabb jég, amit láttál a tavon? A víztömeg nem számít, ott a hőleadó felület is nagy, nem csak a tömeg.

Dawnton 2015.03.20. 01:36:11

@magyar bucó: És ha "csak" pár aranyhal a tét? Akkor nem kell 1000%-ra menni? Elég csak 70? 40? 10?

Halas kerti tóban minden szakember, mindenhol azt mondja, legalább másfél méteres legyen a tó legmélyebb pontja. Szerintem te nem vagy szakember, csak egy önjelölt megmondóember.

magyar bucó 2015.03.20. 06:02:12

@Dawnton: "Akkor nem kell 1000%-ra menni? "

Nem.

De tőlem áshatod tizenöt méter mélyre is.

vitamin51 2015.04.27. 13:25:01

@magyar bucó: Tisza-tót hasonlítani egy kerti medencéhez, főleg ha dézsásról van szó, enyhén szólva is ostobaság! Nyilván nem egyformán működik a kettő, hisz nem csak mélységben de szélességben is enyhén szólva, fényévnyi a különbség. Kissé kekecnek tetszik lenni, és meglehetősen egomán, próbálja ki, hogy elhiszi a többi kommentelőnek is amit leír, nyilván nem az ujjukból szopják ki a véleményt!

magyar bucó 2015.04.27. 13:43:41

@vitamin51: A víz szélességének belekeverése a befagyás mélységébe a legteljesebb tudatlanság biztos jele.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása