Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hangyás tippek

29 komment

A hangyákat a legtöbben, mint a szorgalom és a kitartás szimbólumát ismerjük, ezeknek a rovaroknak legendás a teherbírásuk, a munkakedvüket pedig morcos főnökök emlegetik unalmas vállalati meetingeken, de a kerti, vagy házi gyakorlatban már nem annyira szeretjük őket. A hangyák hangyaszorgalommal vetik rá magukat az elhullajtott ételmaradékra, a lehullott morzsákra, a kiömlött cukorra, és persze nem állnak meg a bejárati ajtónál, tehát a kerti hangyakolónia tagjai egykettőre betévednek a lakásba is, de sokszor kert sem kell, a városi otthonokban is gondot okoznak, erről saját tapasztalataim is vannak. A hangya kétségkívül hasznos élőlény, de a közvetlen közelünkben mégsem szívesen látjuk, vizsgáljuk meg tehát, hogyan lehet kilakoltatni őket. 

De ki, vagy inkább mi is az a hangya? A hangya igazából egy gyűjtőnév, városi körülmények között, tehát lakásokban, bérházakban a fáraóhangya (Monomorium pharaonis) a gyakoribb, kertesházak környékén pedig inkább a házi hangya (Lasius emarginatus) és a kis fekete hangya (Lasius niger) fordul elő. A kisméretű, átlagosan 5-9 mm-es termetű rovarok roppant jól szervezett kolóniákban, rétegzett társadalomban élnek, ahol minden egyednek, kasztnak megvan a maga helye és feladata. Telepeikben (ez a hangyaboly) szélsőséges esetben akár több millió példány is élhet, közülük főleg a szárny nélküli dolgozókkal találkozunk, akik megállás nélkül kutakodnak élelem után, aztán amit találnak, azt a bolyba cipelik. Akit bővebben érdekel a hangyák összetett univerzuma, fantasztikusan részletes leírást találhat róluk itt. A hangyák megjelenése általában bosszantó, de egyben jelzés is a kertésznek, a kis rovarok ugyanis a természetben előszeretettel szívogatják a levéltetvek nedveit, tehát a hirtelen megszaporodó hangyasereglet a kertben a nagyobb arányú tetvesség jele is lehet, érdemes tehát ilyenkor átvizsgálni kinti növényeinket. A kertben megtelepedő rovarok aztán értelemszeren folytatják a kutatást, és előbb-utóbb belátogatnak a lakásba is. A hangyák elsősorban az édes dolgokra utaznak, de ha már portyáznak, szinte bármilyen ételmaradékkal beérik, így hamar kitör a hangyafrász. Lássuk akkor a védekezési lehetőségeket, pontokba szedve.

Ahol morzsa hullik, ott hangya gyűlik

-Útakadályok természetes anyagokkal

A hangyák jellemzően egyazon útvonalon közlekednek, így ha az ösvényüket valamilyen számukra zavaró, riasztó anyaggal torlaszoljuk el, sikert érhetünk el. Vegyszerek helyett első lépésben érdemesebb a vonulási utat, és a bejáratokat (küszöböt, ablakpárkányt) fokhagymagerezdekkel, levendulával (levendula illóolajjal), terpentinnel, ecettel, elzárni, de bevált praktikának számít ugyanitt a szegfűszeg, az élesztő, a sütőpor, és a fahéj kiszórása.

-Növényi segítők

Vannak olyan növények, melyeket a hangyák nem szeretnek, így ezekből is kialakíthatunk védvonalat. Ültessünk az ablakpárkányba helyezett ládába paradicsomot (a dekorációnak sem utolsó koktélparadicsom is megfelel), a házfal közelébe, vagy a terasz köré pedig izsópot, zsályát, levendulát.

-Közelharc

Ha már elkéstünk, és a hangyák kezdik birtokba venni a lakást, tüneti kezelés lehet az alapos porszívózás, mely azonban csak az épp ott lévő példányokat tünteti el, ráadásul nem szabad elfelejteni a porzsák azonnali ürítését, mert a hangyák strapabíró állatkák, a túlélők kimászhatnak, és csak eszkalálódik a helyzet. Eredményesebb elriasztás a sós, vagy méginkább a timsós vízzel való alapos, gyakori felmosás.

-Csapdák

A hangyák szorgalmasak és kitartóak, de nem túl okosak, így csapdákkal elég könnyen befogható belőlük egyszerre akár egy nagyobb adag. Régi, már kidobásra ítélt mosogató (vagy fürdő) szivacsokat áztassunk jól megcukrozott vízbe, majd tegyük a csalit a vonulási úthoz közel. Mikor már hemzsegnek rajta a hangyák, egyszerűen dobjuk ki az egészet, lehetőleg jól záródó kukába, de hevesebbek likvidálhatják is a pórul járt csapatot. Hasonló hatásfokkal működik a lapos tálkában kihelyzett cukros víz, vagy sör, így ráadásul az életellenes cselekményeket is megoldja helyettünk a kelepce. 

-Mérgezés

A tüneti kezelésen túlmutató módszer a háztartási üzletekben kapható hangyacsapda, aminek nagy előnye, hogy nem csupán a betérő hangyákat tizedeli meg, hanem belül található mérget a bolyba hurcolva az állomány többi részét is irtja. A műanyag dobozos csapdákat a fertőzöttebb helyekre, vagy a vonulási útra kihelyezve eléggé hatékony megoldáshoz jutunk. Ha pedig a helyzet tarthatatlan, vagy csak holtbiztosra akarunk menni, hívhatunk rovarirtó szakembert, aki permetezéssel hangyamentesíti a lakást, ám ilyenkor már mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk. 

-Utóvéd harcok

Fontos, hogy az átfogó, vagy sikeresnek ítélt irtás után a prevenciót léptessük életbe, ugyanis utánpótlás mindig akad, főleg, ha kert is van a ház mellett. Igyekezzünk minél kevesebb morzsát, ételdarabot elhullatni, gyakran takarítsunk, és telepítsünk a korábban említett növényekből a megfelelő helyekre, valamint alkalomszerűen az első pontban foglaltakat is alkalmazzuk megelőzés gyanánt. A hangyák a fal résein, különböző repedéseken, apró nyílásokon keresztül is behatolhatnak, így ezeket érdemes szigetelni, betömni. A kertben ajánlatos a tetvesedést megoldani, hiszen a tetves növény kimondott hangyamágnes, ha pedig megjelennek, akkor kezdhetjük előlről az egész háborút.

Képek: innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr546625847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikka 2014.08.23. 23:12:57

Kibaszott dögök :)
Pokollá teszik az életem

postakocsi 2014.08.23. 23:23:08

Nálam a sütőpor és porcukor keverék jött be. Azt szeretni szokták. :)

jim74 2014.08.23. 23:38:59

Végre egy hasznos blog...

mrZ (törölt) 2014.08.23. 23:44:10

Kirakod a maradék kaját hulladékot és vizet, tisztán tartod a konyha padlóját és nem jönnek be.
Télen a fürdőszobában kapják.
Nekem sohasem jönnek fel a pultra, kárt sem okoznak.
Egy időben minden este megjelentek a kád szélén, várták hogy vége legyen a fürdésnek, szomjasak voltak, csepegtettem nekik.

Írtásra még nem gondoltam, családtagok.

Helyszíni zsemle 2014.08.24. 01:27:45

Szemetseg bantani a hangyakat. Takaritassal, es elelem eltuntesevel, elhelyezessel siman ellehet oket terelni.

Tapmancs 2014.08.24. 06:31:12

Mi évekig küzdöttünk velük (ecet, levendula, sütőpor, napi 3x porszívózás, csaliméreg), egyik sem volt végleges jó megoldás. Aztán felfedeztem a lyukat ahol bejönnek, és P@lm@tex ragasztót folyattam bele hogy az majd elzárja. Kb egy tubus belenyomása után sem telítődött a lyuk, viszont a hangyákat irritálja a szer, azóta sem láttunk egy db-ot sem (kb egy éve).

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2014.08.24. 07:21:58

Szemét vagyok, vízforralóban felforralt vízzel szoktam őket locsolni amikor már nagyon elegem van belőlük... környezetbarát és hatásos... amúgy meg vannak ilyen hangyaírtó vállalkozók, évente négyszer befújják a lakást és az is jól működik. Olyan ezer forint egy alkalom.

anyo05 2014.08.24. 07:35:39

Porcukorral kevert szódabikarbona rendkívül hatásos:))))

bandiras2 2014.08.24. 07:45:01

Borax és porcukor elkeverve. Nagyon szeretik, hazaviszik, bezabálják, mind megdöglik. Porcukor helyett nagyon jól működik a mogyoróvaj. 100% hatékonyság.

magyar bucó 2014.08.24. 08:23:51

"A műanyag dobozos csapdákat a fertőzöttebb helyekre, vagy a vonulási útra kihelyezve eléggé hatékony megoldáshoz jutunk."

Hatékony? Konkrétan le se szarják, nem tekintik kajának, egy morzsát sem vittek el belőle.

háténimmár 2014.08.24. 08:24:42

Levendula???
A kertben a 100 éves és igen nagy levendula-tő alatt van a fészkük :)))

Már a hangya sem a régi...

2014.08.24. 09:19:22

Nálunk télen-nyáron a fürdőszobai csapok mögül a csempe alól jönnek. Esélytelen minden próbálkozásom. Ha begipszelem a lyukat, rág egy másikat a következő csempe fugánál. Annyi kőtörmeléket tolnak ki, hogy lassan összedől a ház. Naponta egy-két marék finom port löknek ki az éppen aktuális lukon.

Netuddki. 2014.08.24. 09:56:50

Sajna nemcsak a levéltetűt jelzik a hangyák. Egyenesen ők hurcolásszák szét a kertben ezeket a dögöket. A fiatal cseresznyefákat is a hangyák fertőzték addig amíg egérragasztóval körbe nem kentem a fák tövét. Azóta megszűnt a fákon a hangyakorzó.

MCMLIX 2014.08.24. 10:00:44

Ha megvan a boly bejárata, akkor némi sebbenzin beinjekciózása tartósan rendezi a problémát. Szagtalanul és nyomtalanul elillan, miután elvégezte a dolgát. Különösen igaz ez békebeli parketta alatti bolynál. 20éve kikísérletezett megoldás. Utána egyszer még előjöttek ugyan, de egy ismételt (utolsó) kezelést kaptak, és ennek már 20 éve.

Kanázsvára 2014.08.24. 10:22:20

" de nem túl okosak " , írja a szerző, hát ez nem igaz !
4 éven keresztül Mogyoródon éltem egy kertes házban, az első évben megjelentek a kollégák, a kenyértartótól kezdve mindenütt, felbosszantottak, de nagyon.
Merényletet követtem el ellenük a második év első hangya megjelenésekor, jött, uram bocsá, a vegyszeres spray, de gondosan alkalmazva ;
a ház falát, az ablak párkányt, a lépcsőt, a küszöböt, minden bejutási utat megjelöltem, hogy eddig, és ne tovább ! A törzs szállását nem bántottam, mivel a " nem túl okosak " tétel már akkor gyanús volt nekem.
Megértették, a következő két évben csak némi emlékezet frissítésre volt szükség...

kalandfereg 2014.08.24. 10:33:55

Azt hittem, tényleg lesz valami olyan tanács itt, ami túlmutat a teljesen evidenseken, de nem. Legalább a kommentekben volt pár jó ötlet.
Nálunk a parketta alá költöztek be fáraóhangyák, mert az régi, összeszáradt, van egymillió pici rés. Az írásban található módszerek szóba se jöhetnek.
Ha már beköltöztek, az újralakkozás se megoldás, azon is mindig lesz pár apró rés, a hangyáknak ez már elég, vagy ha valami csoda folytán nem lenne egy rés sem, rágnának maguknak.
Ha van valakinek jó ötlete ilyen esetre, megköszönném!
Ha kihívok profi irtókat, azok tényleg eltüntetik a hangyásodást örökre? Attól félek, csak a zsét akasztják le, a hangyák meg visszatérnek.

cerqa1 2014.08.24. 10:48:28

Nálam ez vált be!
A műanyag dobozos hangyacsalétek tartalmát össze szoktam keverni egy kávéskanálnyi macskakonzervvel, pár csepp vízzel, lényeg, hogy puha szaftos maradjon. Kirakom a vonulási útba. Teljesen meglepik a hangyák, viszik a bolyba, mind megmérgeződik!

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.08.24. 11:03:50

Az én módszerem egy olajos flakon alját levágom, de úgy hogy épp ujjnyi vastag marad az alja. töltök bele egy kis olajat és a spejz egyik nemhasznált sarkába rakom (nálunk a spájzon keresztül támadtak) Az olaj lehet használt sültkrumplis olaj is, nagyon szeretik. Belefulladnak és máshová nem járkálnak a konyhában.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.24. 11:28:46

A hangyák oda mennek, ahol élelmet találnak.

Tessék rendet tartani, és nem lesznek hangyák.

Mondom ezt úgy, hogy nem az erősségem a takarítás. A kertben legalább 4 hangyafaj él állandóra bejelentkezve, az egyik kolónia a ház alapjában. Plusz kéthetente vonul a fűben 10 centi széles ösvényen egy nagyobb méretű faj, valahonnan valahová.

De a lakásba nem jönnek be, mert nincs szétszórva morzsa, ételmaradék, és a kukazsák is alap a kukában, amit minden este kidobunk.

megatoner.hu · http://megatoner.hu 2014.08.24. 11:29:10

úgy van :D szórjátok tele a küszöböt fokhagymagereezddel, mosstaok fel naponta büdös ecettel, porozzátok a házat agyba-főbe... :D

ahelyett hogy kihívnátok egy rorvarirtót, aki szag nélkül, fél óra alatt 6ezerért eltünteti, inkább szarakodtok vele órák hosszát, és költötök kétszer annyit :D

ez a magyaros baromság, mindenhez értetek, így van.

2014.08.24. 11:57:53

@polyvinyl: "A hangyák oda mennek, ahol élelmet találnak"
Nem vagyok erről meggyőződve! Ahogy írtam, nálunk a fürdőszobában vannak. Ott gyakorlatilag nincs ehető anyag. Ha nyáron meleg van, akkor a hűs miatt, ha hideg van kint, akkor a meleg, élhető közeg miatt jönnek ki a csempe mögül. Jellemzően a szárnyas egyedek és a sötét füdőszobából rajzanak ki a fény felé. Az első világos ablakhoz tartanak, vagy ha nyitva az ajtó, akkor ki a szabadba. Eszük ágában sincs enni, csak menni...

élhetetlen 2014.08.24. 11:59:23

Már negyven éve volt, mikor első lakásomba beköltöztem, lakás már volt, bútor nem, pénz nem. Pár hónapig úgy éltünk, hogy este elrendeztük a négy birkabőrt a padlón, (ez volt), és azon ágyaztunk meg. Ez rendben is lett volna, de szép, száraz nyár volt, és a harmadikon annyi hangya, hogy… Ami bevált, az a piretrin volt, az erkélyajtó elé, (és biztos, ami biztos) az „ágy” köré demarkációs vonalat szórtam. Reggel összesöpörtem (a port), működött. Most van egy 36 nm-es teraszom a nyolcadikon, azon nyüzsöghetnek, ha „betörési kísérlet” van, szintén egy kis por az útvonalra. Nem vagyok szakértő, nem is fogok utánajárni, rovarirtóként árusítják, viszont nem kellett soha szembenéznem döglött hangyák tetemeivel, elhitethetem magammal, hogy csak távoltart, és ez lelkileg sokat jelent.
Aztán tavaly jött a teljes káosz az életembe. Faliszekrények, alatta csempe, mögötte fal. Sem a talajon, sem a falon nem láttam egyetlen hangyát sem, viszont a fedeles lisztesdobozban, a csavaros nescafés üvegben tárolt búzadarában, zsemlemorzsában nyüzsögtek. Semmi kiszóródott áru, semmi maradék, mégis kétszer kellett kidobnom a teljes szárazáru készletemet, ezek után most tavasszal a a szintén csvaros üvegben tárolt őrölt pirospaprikám volt tele egy másik szekrényelemben. Mindez úgy, hogy egyetlen dögöt sem láttam „útközben”. Nálam hiszti van.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.24. 12:05:56

@abcd1234:

Az lehet, hogy a szomszédba járnak enni. Panelban, társasházban ezért szinte lehetetlen a rovarokat kiirtani, mert hiába tart rendet az egyik család, ha a szomszéd egy megrögzött szemétgyűjtő.

evacat 2014.08.24. 12:22:53

Nekem a sütőpor maximálisan bevált.
Semmiféle vegyszert nem alkalmazhatok, mert cicáim vannak, s bizony a macskaeledel az igen finom csemege a hangyák számára. Ebben a szezonban háromszor kellett két-két csomagnyit kiszórnom . Ez lehet összesen vagy négyszáz forint, tavaszig nem fogom látni őket, s nem kell félnem hogy a macsok benyalnak valamit.

MCMLIX 2014.08.24. 12:48:40

@kalandfereg:
Patikában kapsz eldobható fecskendőt és sebbenzint.
A boly kijáratába (padlórésbe) fecskendezd a sebbenzint, de figyeld meg, hogy nem jönnek-e ki kissé távolabb! Ha igen, oda is fecskendezz! Hidd el, hatásos!

Nor- 2014.08.24. 12:49:23

A sok drága szer helyett lehet olcsó és hatásos dolgokat is használni:
itmedia.sk/olcso/IT8877/H%C3%A1ztart%C3%A1s/Hangya%20Kr%C3%A9ta
Pár csík keresztbe az útvonalra ahol közlekednek, majd 5 perc múlva hűlt helye a hangyáknak ...

Biga néni 2014.08.25. 08:24:00

Aki azt állítja, hogy ha tisztán tartod a lakásod, akkor nem jönnek a hangyák, annak nemvolt még dolga IGAZÁN hangyákkal!
Mikor letámadtak minket, még kicsik voltak a gyerekeim, tehát az etetőszék alatt, babakocsiban volt morzsa bőven - ott nem volt mégse egy szem hangya se... Ezrével voltak viszont az ÁGYUNKBAN! Kénytelenek voltunk profi irtókat hívni, nem tudtunk már aludni sehol se... Az első ilyen évben még nekik is 3x kellett jönniük, de megérte, a következő tavaszokon az első hangya láttán azonnal hívtuk őket és így egész évre nyugtunk volt.
Mindenkinek csak ajánlani tudom a profi irtókat (ez nekünk családi házra 2008-2010-ben évi 10.000 Ft-ba került), hatalmas megkönnyebbülés!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása