Megyeri Szabolcs kertész blogja

Biztosítás a sövényre és a kutyaólra

Szólj hozzá!

A biztosítás tipikusan az a dolog, amire mindenkinek szüksége van, mégsem szereti senki az ilyen kiadást, ám baj esetén jól jön a kártérítés, vagy legalább a kárenyhítés. Az élet-, lakás-, autó-, vagy utazási biztosításokat mindenki ismeri, azt viszont kevesebben tudják, hogy létezik kertbiztosítás is. A témát egy nemrégiben történt sajnálatos baleset juttatta eszembe, mégpedig ez:

5751544_9cacc9cab0cc086d26060eb777b47f5f_wm.jpg

 Bizarr kerti baleset rendőrautóval fűszerezve. A kertbiztosítás az ilyen berohanásos baleseteknél is jól jöhet. (Cikk: velvet.hu, fotó: Lakatos Péter)

Ahogy az a képen is látható, a kertbe berohanó autó károsította a sövényt, és minden bizonnyal a gyepen is csúf folt éktelenkedik a roncs elszállítása után. Ez tipikusan olyan eset, mikor egy kertbiztosítás megoldja a helyreállítás kérdését. Nézzük hát, mire jó még, és mire nem vonatkozik a kertbiztosítás?

Elsőként rögzíteni kell, hogy ahány biztosító, annyiféle szerződés létezik, így csak általánosságban lehet értekezni a kerti biztosításról, de sokmindent így is tisztázható. Fontos tudni, hogy a magánkertekre kötött szerződések merőben eltérnek a mezőgazdasági biztosításoktól, nem térítik meg a fagyáskárokat, vagy a kártevők, betegségek okozta, és a háziállatok (kutya, macska, egyéb haszonállatok) ténykedése utáni veszteséget. Ellenben szinte az összes társaság vállalja a tűzzel és az elemi (például földrengés) károkkal kapcsolatos, és a víz okozta pusztulással járó anyagi károk megtérítését. Utóbbi azért érdekes, mert az egyik cégnél például választható a csőtöréssel járó károk megtérítése is, így egyben az elfolyt víz értékének kiegyenlítését is biztosíthatjuk, ami masszív összeget tehet ki. Rendszerint a vandalizmus okozta károk is a biztosítotti körbe tartoznak, így a dédelgetett rózsák letaposása, vagy a gyep garázda szétdúlása után is várható kárenyhítés, de jellemzően csak abban az esetben, ha az udvarhoz, kerthez tartozó ingatlan lakott, tehát elhanyagolt, elhagyott birtokok esetében nincs felelőségvállalás a biztosító részéről. Szintén általános, hogy az idegen jármű ütközésével, kertbe behatolásával, vagy idegen tárgy rádőlésével (például utcai fa, vagy villanypózna bedőlésével) kapcsolatos anyagi kár is megtérítésre kerül. A növényeket tekintve a kerti biztosítás az újratelepítéssel kapcsolatos költségeket téríti meg, legyen az gyep, dísznövény, haszonnövény (veteményeskert, gyümölcsfa), sövény, vagy bármilyen egyéb kerti zöld. Fontos kitétel, hogy zöldségek, gyümölcsfák esetében csak akkor él a biztosítás, ha azokat saját, és nem kereskedelmi célra termesztettük.  Adja magát a kérdés, hogy terménylopás esetén várható-e kártérítés, sajnos azonban ilyen eseményre egyik társaság sem köt biztosítást, ami némileg érthető - már a biztosító szemszögéből - a terménylopások magas számát tekintve.

 Hurricane-Irene-damage.1.jpg

 Egy fa bedőlése is okozhat komoly kárt, vagy éppen esztétikai problémát a kertben. A helyreállításban, újratelepítésben segíthet a kertre is kiterjedő biztosítás

Garden-pool.jpg

Az alaposabban felszerelt, például medencés kertekben is elkelhet a biztosítás

Ezzel azonban még nem ért véget a sor. Sokan gondolhatják, hogy a pár sor paprikáért, néhány tő rózsáért nem éri meg szerződni, de sok kertben egyéb, adott esetben igencsak értékes felszerelések is találhatóak, például medence, és annak gépészeti berendezései, napkollektor, drágább kerti bútorgarnitúra, árnyékolórendszer, napvitorla, hőszivattyú, melyekre a megfelelő kerti biztosítás szintén vonatkozik, általában a fenti feltétlekkel. Ami érdekes, és elsőre talán megmosolyogtató, hogy még a kutyaólra, sőt, magára a kutyára is köthető szerződés, de ismerve a fajtatiszta, egzotikusabb négylábúak árát, mégsem elvetendő gondolat az eb bebiztosítása (ami természetesen a szerencsétlenül járt állatot nem hozza vissza, de legalább anyagilag enyhíti a kárt). 

002030991.jpg

 Igen, akár a kutyaólra, vagy annak lakójára is vonatkozhat biztosítás

Hangsúlyozni szeretném, hogy a fenti információkkal semmiképp sem a biztosítók mellett szeretnék kampányolni, pontosan ezért nem említettem egyetlen társaságot, vagy konkrét ajánlatot sem. Akinek felkeltették az érdeklődését a felsorolt lehetőségek, biztosítójánál, vagy az interneten keresztül villámgyorsan tájékozódhat a lehetőségek és az árak felől. Anélkül, hogy bárkit az ilyen szerződések felé terelnék, elmondható, hogy ahol nagyobb méretű, rendszeresen gondozott, esetleg az átlagosnál jobban felszerelt birtok van, ott talán érdemes elgondolkodni a kertbiztosításon, de ha például valaki ritka, nagyobb összegért beszerzett, féltve őrzött dísznövényeiért  aggódik akkor sem rossz az elképzelés. Az árakat tekintve általánosságban nagy a szórás, a legegyszerűbb éves szerződéseket már párezer forintért meg lehet kötni, a szélesebb körre kiterjedő biztosítás pedig természetesen drágább, és a végösszeg attól is függ, hogy mi mindent veszünk be a biztosított körbe (növény, kerti berendezések, gépészeti elemek). 

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr785889616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása