Megyeri Szabolcs kertész blogja

Fás aktualitások

Szólj hozzá!

Két aktuális, fákkal kapcsolatos hír, érdekesség torlódott össze a napokban, melyek érdemesek arra, hogy megosszam azokat olvasóimmal, tehát ahogy az egyszeri tévébemondó fogalmazna, ne menjenek sehová, hanem olvassák el az újdonságokat!

vackor_01_czobel_szilardNyar_1024x768.jpg

A gödöllői vackor. Az év fája lehet, ha szavazatai beérik bolgár növénytársát

Az első hír a fák és az internetes szavazások rajongóinak szól, ugyanis február elejétől menetrendszerint dübörög az Európai Év Fája verseny és voksolás. A nemzetközi megmérettetésbe mi a gödöllői Szent István Egyetem botanikus kertjében trónoló vadkörtefát delegáltuk. Ez a verseny azért különbözik kissé a többi hasonlótól, mert itt nem csak a szépség dönt, hanem az is sokat nyom a latba, hogy milyen története, legendáriuma, történelmi szerepe, lokális értéke van az adott növénynek. A csehek "hős" tölgye például két ember életét mentette meg a 2010-es árvvízben, a lengyelek (szintén) tölgye pedig a lengyel himnuszt szerző Józef Wybicki életében játszott fontos szerepet. A magyar vadkörtefa szintén történelmi tanú, a legendák szerint 1849-ben alatta fogalmazta meg Kossuth Lajos a függetlenségi nyilatkozatot, de az öreg vackort a szerelmesek fájának is nevezik, mert állítólag Andrássy gróf itt  ismerte meg Sissit, akibe fülig beleszeretett. Ha mindez nem lenne elég, a matuzsálemi korú fa Magyarország legöregebb, még mindig termő vadkörtefája. Közismert, hogy mi magyarok igen jól szereplünk, vagyis igen aktívak vagyunk minden netes szavazásban, most sincs ez másképp, jelenleg a második helyen áll a gödöllői vackor, messze elszakadva a mezőny többi résztvevőjétől, közel harmincezer szavazattal. Az első a bulgáriai szil, mely nagyjából 37 ezer voksot birtokol jelen pillanataban. Így aki nemzeti büszkeségeink sorát szeretné gyarapítani, a treeoftheyear.org honlapon adhatja le szavazatát, mely magyar nyelven is elérhető, ráadásul kifejezetten ízléses és informatív weboldal. 

Névtelen.jpg

A második hely már borítékolható a vackorunknak

A második aktualitás már nem híres és nagy múltú, hanem egyszerű városi fákkal kapcsolatos, ugyanis a Főkert Zrt. tájékoztatása szerint a napokban megkezdődik a budapesti fák menetrendszerű tavaszi lemosása. A műveletről azért is fontos lehet tudósítani, mert a munkások részben éjjel fognak dolgozni, maga a lemosás pedig leginkább permetezéshez hasonlít, így a lemosásról nem tudó emberek akár valamiféle stikában elvégzett éjszakai vegyszerezést is sejthetnek a dolog mögött. Ilyenkor gyorsan megszületnek az összeesküvéselméletek, (elég csak a nemrégiben tartott chemtrail konferenciára gondolni) pedig csak nem akarják akadályozni a nappali forgalmat a munkások. A városi sorfákat, parkfákat mindenképp kezelni kell a tavasz közeledtével, mert urbánus körülmények között méginkább hajlamosak lesznek a betegségre, valamint a vandalizmus által károsított fák sebein keresztül mindenféle kórokozó, kártevő károsíthatja a növényt.

DSCN5581.JPG

A lemosást részben éjjel végzik, aggodalomre pedig nincs ok, a kezelés veszélytelen és környezetbarát

A megoldás a paraffinos lemosó permetezés, melyet február-március környékén szoktak megejteni, erről van szó most is. Ennek előnye, hogy közterületen is használható, nincs egészségügyi várakozási ideje, nem mérgező, persze azért ne álljunk oda a fa mellé egy közös fürdőzésre. Érdemes tudni, hogy a lehulló, lecsöpögő anyag az autókat sem károsítja, könnyedén lemosható, de egy kiadós eső ingyen eltünteti a szert a járművekről. A paraffinos lemosó permetezés alkalmas a fákon áttelelő szívogató kártevők, tetvek, takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek, vagy az amerikai lepkekabóca ellen. A paraffin elzárja az oxigéntől a kártevőket, és azok egyszerűen megfulladnak, anélkül hogy vegyszerrel kezelték volna őket. A permetezésnél ezért ügyelni kell arra, hogy a kiszórt anyag teljesen bevonja a fa kérgét, ágait, szinte filmszerűen, mivel a törzsön, a kérgen élőkártevők csak így lesznek teljes mértékben elszigetelve a külvilágtól. Baktériumok és gombák ellen réztartalmú szerekkel szokták kiegészíteni (Vektafid, rézkén, bordói lé-rézgálic) a lemosó kezelést, így a közterületi fák gondozói komplex védelmet tudnak egy menetben nyújtani az utcai zöldnek.

Az Európai Év Fájára ITT lehet szavazni.

A Főkert tájékoztatója: ITT

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr205816762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása