Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mit kíván a magyar nemzet - a fővárosi közparkokban?

1 komment

A városi közparkok, kisebb-nagyobb zöld szigetek fontosságáról már számos alkalommal értekeztem, általában a növényzet állapotát, összetételét, a park hangulatát, funkcióit elemezve, az azonban szinte sosem került terítékre, hogy valójában miért is járunk parkba. A válasz kézenfekvőnek tűnik, kapásból olyanok merülhetnek fel, mint a megnyugtató környezet, a szép látvány, a fűben heverészés lehetősége, a kutyafuttatás, és hasonlók. Ugyanakkor mindenki mást szeret a parkokban, zöld terekben, de hogy mik az elsődleges vonzerők, az ritkán derül ki, pedig egy ilyen irányú felmérés fontos tanulságokkal szolgálhat, elsősorban a parkok építőinek, az önkormányzatoknak, és a fenntartóknak. Hogy ez a gondolatmenet nem badarság, azt igazolja a Főkert nemrégiben napvilágot látott reprezentatív elégedettségi felmérése, ami a pár hónapja megújult II. János Pál pápa teret monitorozza. 

  

A II. János Pál pápa tér tavaly szeptemberi állapota, a részleges felújítást követően. Jó kérdés, hogy az utólag elkészített felmérésben felmerült igényeknek és az ott közölt szokásoknak mennyiben felel meg. (A képre kattintva galéria nyílik)

A tavalyi év végén készült tanulmányra véletlenül bukkantam a napokban, és rögtön felkeltette a figyelmemet, mert fontos témát feszeget, az ilyen és hasonló vizsgálatok sora, melyekben az egyszeri parklátogató véleménye alapján formálódnak tanulságok, roppant hasznosak lehetnek. Apró mellékszál, hogy a fent említett (és innen letölthető) felmérés írója jó adag szöveget emelt át az én korábbi, szintén a II. János Pál pápa térrel foglalkozó bejegyzésemből, így - nagyképűség ide, vagy oda - kicsit magaménak is érzem az írást, bár a szerző egy apró hivatkozást azért megejthetett volna. Lássuk akkor, hogy mire vezetett a felmérés.

A tanulmány a rövid általános parkbemutató és a történeti áttekintés után a vizsgálat céljait rögzíti, mely így foglalható össze: "Munkánk eredményes és a parkok fenntartására fordított összegek optimálisabb felhasználásához elengedhetetlen a lakosság elégedettségének, igényeinek felmérése." Okos gondolat a lehetőségek és az igények, vagyis az elmélet és a valóság összefésülése, melynek hiánya nem egy esetben okozott már gondot, elég például a mostoha sorsú Erzsébet térre gondolni, mely díszparkként épült, de a spontán funkcióváltás (közösségi tér, kereskedelmi övezet) után gyakorlatilag összeomlott, sem a burkolatok, sem a növényzet, sem a köztéri bútorok nem bírták az intenzív terhelést. Egy ilyen vizsgálat segíthet az előkészületek, tervek ésszerű kialakításában, és "menetközben" is sokminden alakítható egy téren, ha a fenntartók tudatában vannak a napi igényeknek. Kérdés, hogy a most megújuló Erzsébet téren például milyen vezérelvek mentén történik a renoválás, ezt pár hét múlva megláthatjuk majd. Visszatérve a fenti vizsgálatra, az első fontos kérdéskör a parklátogatók nemi, életkori, és iskolai végzettségi eloszlását mutatja be. A II. János Pál pápa teret kicsit több nő (56%) látogatja, mint férfi, döntően fiatalok járnak ki (a 14-29 éves korcsoport összedva 59%-ot tesz ki), 42%-uk pedig tanuló. Érdekes, hogy a nyugdíjasok, akik aktív parklátogatóként vannak általában elkönyvelve, jelen esetben csak 8%-át adják a közönségnek. Ebből máris leszűrhető, hogy a II. János Pál pápa tér fiatalos park.

WP_001741.jpg

A metróépítés alkalmából megújult térrészen óriási kutyafuttató is kialakításra került. Érdekes, hogy a felmérés szerint viszont a kilátogatóknak csupán a 7%-a érkezik kutyasétáltatási céllal. Ha a felmérés a munkálatok előtt történik, az fontos tanulságokkal szolgálhatott volna ezügyben.

A parklátogatás célja a fentieknek megfelelően döntően a másokkal való találkozás (42%), és a sétálás, pihenés (29%). A parklátogatók 51%-a barátokkal, társasággal érkezik, ami szintén a diákok dominanciájára utal. Furcsa, hogy a kutyasétáltatás, mint cél, ami állandó vitatéma a parkok esetében, itt csak 7%-ot ért el. A "Parkfelújítás esetén változnának-e parklátogatási szokásai?" kérdésre 53% adott igenlő választ, ami kevésnek tűnik, de itt azt mutatja, hogy az emberek nagyjából felét nem különösebben érdekli a felújítás (ami részben már meg is történt egyébként). A mi hiányzik kérdésre adott válaszok között a három dobogós a szemetesláda, a pad, és az ivókút, a növények viszont a középmezőnyben helyezkednek el (gyep 9%, fa 4%). Ezek szerint a II. János Pál pápa tér sokkal inkább aktív közösségi térként, találkahelyként él a kilátogatók szemében, mintsem városi zöldövezetként, ami nem feltétlen probléma, a tér elhelyezkedésének, adottságainak, a környéknek ez az igény megfelel. A megkérdezettek közel fele hiányolja az illemhelyet, ami a budapesti közterek egyik kritikus pontjára mutat rá, a toalettek hiánya csaknem az összes parkot jellemzi.

WP_000853.jpg

Az Erzsébet tér az elmúlt években közparkból nyári fesztiválhelyszínné vált. Kérdés, hogy a hamarosan befejeződő felújítás ennek megfelelően zajlik-e, vagy más arculatot kap a tér. Itt is hasznos lett volna egy előzetes felmérés, ami segíthette volna a gyakorlati kialakítást.

Még egy érdekes felvetés, a kutyasétáltatással kapcsolatban a válaszadók 35%-a közömbös, 21%-uk ellenzi, míg 44%-nyian helyesnek tartják az ebek sétáltatását a parkban. Kimaradt viszont a szóban forgó térrel kapcsolatban a közbiztonság kérdése, ami az elhelyezkedést, a kerület hírét figyelembe véve elméletileg kardinális kérdés, ám erre vonatkozóan nem történt információgyűjtés, igaz, a tanulmány végén megemlítésre kerül, hogy a fővárosi közparkokkal kapcsolatban általánosságban a közbiztonság az egyik legnegatívabban megítélt körülmény. 

WP_001740.jpg

A II. János Pál pápa tér felújítás előtt álló része jó esetben a vizsgálatra épülve alakulhat át egyszer. Ez a nagy nyitott tér a megkérdezettek válaszai alapján ideális esetben padokkal, asztalokkal lenne tele, virágágyásokat, díszfákat kevésbé igényelnek a kilátogatók.

Mik lehetnek a tanulságok? A konkrét vizsgálat alapos kiértékelése inkább szociológiai feladat lenne, részleteiben nem is vállalkoznék ilyesmire, leginkább az szűrhető le, hogy ez egy döntően fiatalok által látogatott park, melyet a többség találkahelyként, közösségi térként használ, ennek megfelelően a növények száma és állapota a többséget kevésbé érdekli, ellenben szívesen látnának olyan dolgokat (ivókutat, illemhelyet, padokat), amik megkönnyítik az itteni szabadidős elfoglaltságot. Sokkal fontosabb maga az a tény, hogy a vizsgálat megszületett, ez (és a hasonló felmérések) ugyanis sorvezetőként funkcionálhatnak a jövőbeli parképítéseknél, felújításoknál. Nagyon fontos, hogy a parkok, terek a várható, vagy már tapasztalható funkciójuknak megfelelően épüljenek meg. Egy fiatalos, kvázi bulihelyként létező park esetében felesleges, sőt, akár pazarló lehet a nagyméretű díszágyások, drága díszburkolatok, egyéb díszelemek kihelyezése, egy idősebbek, vagy családok által látogatott téren pedig nagyobb igény mutatkozhat a változatos, színes növényvilágra, játékokra, és az árnyékot adó fákra. Ami biztos, hogy egyöntetű kívánság az illemhelyek kialakítása, és a közbiztonság javítása. A Főkert kezdeményezése a felméréssel mindenképpen üdvözlendő, a sikerhez azonban a konzultáció folytatása, a leszűrt tanulságok gyakorlatba ültetése szükséges.

Mivel a Főkert egyszer már biztos megtalálta a blogomat, bízva a folytatásban, mondják el önök is kommentben, hogy mit szeretnek, mit nem szeretnek, és mit szeretnének a parkokban!

A képek a szerző 2013-as felvételei.

A bejegyzésben idézett tanulmány a Főkert honlapjáról, vagy ERRŐL a linkről tölthető le.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr985808086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Espl 2014.02.11. 11:26:01

A parkokban megjelenhetnének különleges növényfajok.
Sajnos a Főkertre hiába várunk ilyen téren, csak a megszokott unalmas növényeket ültetik.
Parkban lenni nem vizuális élmény sajnos.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) budapest (8) Budapest (45) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) dió (5) diófa (5) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) zugló (8) Zugló (8) Címkefelhő