Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mit keres a bazsalikom a Holdon?

Szólj hozzá!

Az emberiség távolabbi jövőjét illetően ezernyi elképzelés létezik, a Mad Max-féle posztapokaliptikus vízióktól kezdve a csillagközi terjeszkedésig bezárólag a'la Star Trek, ám ezekben a látomásokban mindig közös pont, hogy növények nélkül nem működőképesek (vagy nem működőképesek, mert nincsenek növények). Az, hogy bolygónkat kinőve, a megfelelő technikai héttérrel felvértezve idegen bolygókat hódítunk meg, népesítünk be, egyelőre a tudományos-fantasztikus irodalom és a sci-fi filmek világában létezik csupán, azonban a kissé bizonytalan, de mindenképp bátor kezdeti lépések már jelenleg is zajlanak. A NASA példéul 2015-ben szeretné kipróbálni, hogy egy idegen égitesten lehetséges-e a földi növények termesztése, és ha igen, milyen körülmények szükségesek ehhez. Ez az égitest természetesen a hozzánk legközelebb eső lesz, a Hold.

pole_colony.jpg

Ez még a jövő, de a Holdon akár ilyen üvegházak is létesülhetnek egyszer, alapul szolgálva a távolabbi bolygókon való növénytermesztéshez

120418_zucchini_plant_zero_g_iss_hmed_1016a.grid_6x2_original.jpgEz viszont már a jelen, cukkini az ISS nemzetközi űrállomáson

A kísérlet alapvető célja, hogy kiderüljön, képesek lennének-e emberek élni és dolgozni a Holdon, ami persze nem maga a nagybetűs elérendő cél, hanem az első teszt arra nézve, hogy nem földi viszonyok között milyen lehetőségek kínálkoznak a túlélésre. Amennyiben a növények megfelelő módon fejlődnek az extrém körülmények között, akkor rengeteg reménykeltő távlat nyílik a további utazások alapvető feltételeinek megteremtéséhez. A növények elsősorban élelemforrásként szolgálhatnak, oxigént termelhetnek, valamint fontos pozitív pszichológiai hatással bírnak a roppant idegen környezetben lévő emberekre. Az elképzelés szerint természetesen nem a holdi talaj nyújt alapot majd a növekedéshez, hanem speciális, egykilós össztömegű "kapszulákban" kapnak majd helyet a növények, melyek tulajdonképpen zárt terráriumfélék lesznek, tíz napra elegendő levegővel, vízzel, és speciális papírfilterben tárolt tápanyaggal. A messzire jutott növényekkel párhuzamosan földi kontrollcsoport is lesz, vagyis a kísérlet ideje alatt ugyanazok a növényfajok itteni környezetben is termesztésre kerülnek majd laboratóriumi körülmények között, hogy kiderüljenek a növekedésbeli különbségek. A fényt magától értetődően a Nap szolgáltatja majd, de kérdés, hogy a földi flóra hogyan bírkózik majd meg a Holdon tapasztalható magasabb sugárzással és az eltérő gravitációval. Utóbbi kérdésében már vannak tapasztalatok, a Föld körül keringő ISS nemzetközi űrállomáson már tesztelték paradicsomtövek növekedését mikrogravitációs környezetben.

Plants-on-the-moon.jpg

A NASA által már használt növénykeltető

Gallery_Image_6950.jpg

A Holdra a Lunar X Prize verseny résztvevőinek terráriuma fog utazni

A kiválasztott szerencsés űrutazó növények egyike a modellorganizmusként már eddig is széleskörűen használt lúdfű (Arabidopsis thaliana) a vele végzett kutatások korábban is fontos információt szolgáltattak már a virágos növények fiziológiájáról és molekuláris genetikájáról, a növényfajta genomjának kis mérete ugyanis megkönnyíti a genetikai térképezést és szekvenálást. A második bátor jelentkező a közkedvelt bazsalikom, a harmadik holdi növény pedig a fehérrépa lesz, úgyhogy valami könnyű levest nem lesz nehéz összedobniuk az asztronautáknak. A tréfát félretéve persze a kísérlet nagyon is komoly, ha pedig az eredmények kedvezőek, akkor következnek majd a hosszabb távú, 60 és 180 napos próbák, a végén pedig szerencsés esetben a nagyobb léptékű űrutazásokhoz eggyel kevesebb problémát kell majd megoldani. A trió várhatóan 2015-ben fog landolni a Holdon, mégpedig kvázi potyautasként utazva a Google által szponzorált Google Lunar X Prize verseny győztesének gépén. 

Arabidopsis.jpg

Az egyik utas a lúdfű lesz

Források: NASA és The Telegraph

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr985677572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása