Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szedd magad szamóca

6 komment

Egy-két hete tervezem már ezt a bejegyzést, mely az eperrel, illetve a népszerű "szedd magad" -eperföldekkel foglalkozik, és melynek bevezetője egy leleplező bekezdés lett volna, miszerint az eper az nem szamóca, amit viszont oly lelkesen fogyasztunk és szedünk, az bizony a szamóca. Sajnos utóbbi okfejtés okafogyottá vált, mivel nemrégiben a dívány.hu oldalon egy kiváló ismeretterjesztő írás vált elérhetővé, mely ezzel a kérdéssel foglalkozik, így az "eper vagy szamóca" dilemmával küzdőknek ezt ajánlom olvasásra. A téma azonban ezzel nem merült ki, ugyanis én arra vártam, hogy megnyíljanak a szedd magad földek, mert ezekkel kapcsolatban is van pár tanács, melyeket érdemes megfogadni. Ez az idő most eljött, így lássuk a saját szedésű szamócával kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat.

1.jpg

A szedd magad eperföldek (a köznyelvi elterjedtség és a megszokás miatt továbbra is eperként szólítom a gyümölcsöt) népszerűsége több okra vezethető vissza. Egyfelől a logisztikai, szállítási és egyéb költségek elmaradása miatt olcsóbb a saját gyűjtésű gyümölcs, mint a bolti, vagy a piacos, ráadásul ezzel a módszerrel biztosak lehetünk benne, hogy friss, és nem utolsósorban magyar epret vásárolunk. Maga az eperszedés - bár nem a legkönnyebb fizikai munka - egész jó családi szórakozás lehet, és arról se feledkezzünk meg, hogy a szedés közben elfogyasztott eper ingyen van, ez is vonzerő lehet. Ugyanakkor érdemes pár tanácsot megfogadni, ha gyűjtőútra indulunk.

3.jpg

Érdemes minél korábban érkezni az eperföldre, egyrészt a napközbeni hőséget kikerülendő, másrészt, hogy még a nagyobb tömeg érkezése előtt nekikezdhessünk a műveletnek. Mikor az eperföld késő délelőttre, délutánra megtelik, szó szerint kevesebb mozgásterünk lesz, a tömegben nehezebb a szebb darabokat megtalálni, és ha sokan vannak, több lesz a letaposott bokor is. Az epret alacsonyabb peremű edénybe vagy ládába érdemes gyűjteni, nagyobb mennyiségnél az alsó szemek összenyomódnak, ami az eltarthatóságot és a minőséget is kedvezőtlenül érinti. Ne használjunk a kocsi csomagtartójából előásott nejlonzacskót, vagy műanyag zsákot, ha elfeledkeztünk az edényről, inkább vásároljunk a helyszínen vödröt, vagy kosarat (ezt rendszerint megtehetjük). Az ilyen eperföldek fő csábereje a szedés közben ingyen elfogyasztható gyümölcs, ám azért ne vigyük túlzásba a dolgot, csak azért mert nem kell fizetni érte. A mosatlan gyümölcs sosem tesz jót, és ha túlzásba esünk, végül fájó hassal távozhatunk. 

2.jpg

Amennyiben saját edénnyel érkezünk, érdemes azt a művelet elején leméretni, így a megtelt gyűjtő súlyából ez az érték levonható, ezzel is spórolhatunk. Azt se feledjük, hogy az eperszedés végsősoron munka, nem is a legkönnyebb (és legtisztább) fajtából, ezért alaposan reggelizzünk be indulás előtt, de legalábbis dugjunk zsebre egy szelet csokit, vagy egy szendvicset, arra az esetre, ha elfogyna az energia. Pár palack ásványvíz szinte kötelező, szomjoltásra valamint kéz-, és gyümölcsmosásra egyaránt jól jön majd. Öltözékünk olyan legyen, amit nem sajnálunk, és amiben könnyen mozgunk (hajolgatunk, térdelünk), az eperföldön a divat nem számít. Fontos viszont, hogy tűző napsütésben legyen egy szalmakalap, vagy nyári sapka a fejünkön, érzékeny bőrűek pedig naptejjel is készüljenek.

5.jpg

Az eperszedés technikája sem mindegy. Igyekezzünk a szemeket kocsánnyal (zöld résszel) együtt leszakítani, így növelhető az eltarthatósági idő. Az edénybe gyűjtést ne célbadobásos alapon végezzük, óvjuk a szemek épségét, a megtelt edényeket pedig tegyük árnyékos helyre, például egy fa alá. A munka végeztével otthon csak annyi szemet mossunk majd meg, amennyit azonnal meg is eszünk, vagy felhasználunk, a többi jobb, ha eredeti állapotában marad a hasznosításig, tovább eláll így a gyümölcs. Mindig öröm valamihez olcsón hozzájutni, de tartsunk mértéket, és csak annyit szedjünk, amennyit fel is használunk majd. Felesleges hetekre feltankolni eperből, mert egy rövid ideig tárolható gyümölcsről van szó, melyet mihamarabb fel kell dolgozni, vagy meg kell enni. A túl nagy mennyiség végül megbosszulja magát, mert amit megspóroltunk a szedéssel, azt elveszthetjük a megromlott szemeken.

A Budapest környéki népszerű eperföldek nemrégiben nyitottak meg, némelyik pedig még zárva van, érdemes figyelni a nyitást, az első hullámban érkezők mindig friss és szép gyümölcsöt találhatnak.

Eperföldek listája ITT.

Amennyiben Ön tud további szedd magad eperföldekről, kérem ossza meg az információt kommentben!

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr115308022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pointhu 2013.05.20. 20:18:41

Kedves Szabolcs, bíztatásodra jelentkezem eperföld címekkel. Itt kevés a hely a felsoroláshoz, illetve a felsorolás alapján nem lehet odatalálni a kiválasztott eperföldre. A "Szedd le magad" oldalon az epresekhez - és sok más gyümölcshöz is - megtalálhatók a térképek, telefonszámok, nyitvatartási idők. Két korábbi cikkedet is beidéztem, ügyelve a Cc szabályokra.
A cím: www.szeddlemagad.hu .
Üdvözlettel: Párczen József

Rim 2013.05.23. 18:03:40

Szerintem is szamóca! :) Viszont eddig annyi ellenállásba ütköztem, hogy az epret használtam :/ Úgy látom, ideje visszatérni a szamócára

És köszi a tippeket

kerimind 2013.05.27. 08:48:33

A szamócaszedési útmutató igen hasznos, az ott olvashatóak megfogadása ajánlatos. Ám teljes mértékben érthetetlen, és több mint kifogásolandó az, hogy aki értelmesen leírja, hogy nem eper, hanem szamóca, a későbbiekben megalkuvó módon végig epernek nevezi ezt a gyümölcsöt, a szamócát, amit a legrosszabb esetben is a népies nevén nevezhetünk földiepernek, de véletlenül sem epernek. Soha az életben nem jut el a köztudatban a helyes megnevezés, ha az is aki tudja, hogy mi a helyes, helytelenkedik! Ez kb. olyan, mintha kegyetlenül pofon vágnád önmagadat!!!

kerimind 2013.05.27. 08:54:09

(Kétféle megfogalmazás járt a fejemben, ez okozhatta a helytelen raghasználatot; helyesen: ,,köztudatba".)

b p 2013.05.31. 11:27:38

kerimind: az a helyes, amit a nyelvhasználók használnak.
bővebben ismét:
www.nyest.hu/hirek/epernacik-magyarorszagon

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása