Megyeri Szabolcs kertész blogja

Problémás szomszédok

3 komment

A rossz szomszédság török átok, tartja a mondás, és valóban sokan úgy érzik, hogy el vannak átkozva, ha szomszédjuk zajos, problémás ember. A kert a legtöbb embernek a nyugalom szigete, a pihenés, vagy a kikapcsolódást jelentő kerti munka színhelye. Ha a közvetlen közelben élők ezt az idillt megzavarják, jogosan leszünk feldúltak, hiszen bőven elég stressz és kellemetlenség ér minket munkahelyünkön, az utakon, és akár bárhol, ahol megfordulunk, az otthon nyugalma viszont biztos pont kéne, hogy legyen. Ahogy rokonságot, úgy szomszédságot sem választhatunk, hozott anyagból kell dolgoznunk, és ha elmérgesedik a helyzet, az rosszabb esetben évtizedekre megkeserítheti az otthonlétet. Természetesen nem vagyunk eszköztelenek a kialakuló konfliktusokban, bár az is igaz, hogy a lehetőségek tárháza elég szűk. 

telekhat_r_j.jpg

A telekhításon átnyúló fa gyakori konfliktusforrás

Kertszomszédoknál az egyik leggyakoribb problémaforrás a kerítésen átnyúló növény, de a kertekbe való ültetés jogszabályi környezete meglehetősen zavaros. A kérdéskörben mérvadó 40/1977. (XI. 29.) MÉM rendelet 5. sz. melléklete szűk másfél évtizede hatályon kívülre került, és pótlása azóta is várat magára. Az egyes önkormányzatok saját rendeletekben szabályozhatják az ültetési rendet, azonban ezt a települések többségén nem teszik meg. Ahol mégis, ott egyéb előírások híján a fent említett rendeletet tekintik alapnak, vagyis kisebb-nagyobb változtatásokkal azt veszik át. Nézzük hát, hogy mindezek alapján mi lehet a helyes telepítési útmutató.

Az érvényben már nem lévő, de mintának tekinthető rendelet a következőket írja elő:

" 1. A legkisebb ültetési (telepítési) távolság az ingatlan telekhatárától:

a) belterületen és külterületnek a zártkerten belül eső részén
-szőlő, valamint 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs és egyéb bokor (élősövény) esetében 0,50 méter,
-3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs és egyéb fa esetén 1,00 méter,
-3 méternél magasabbra növő gyümölcs és egyéb bokor (élősövény) esetében 2,00 méter."

Önkormányzati rendelet hiányában a felek, vagyis a szomszédok közös megegyezéssel élhetnek az ültetést illetően, vagyis vitás esetben a határos telkek tulajdonosaiknak a józan ész és belátás mentén egymás közt kell megoldásra jutniuk. Mint az sejthető, ilyen helyzetben könnyen elmérgesedhet a kapcsolat a felek között, ezért ajánlatos már a kezdet kezdetén, vagyis az ültetést megelőzően - a jó kapcsolatra törekedve - megbeszélni az érintettel a telepítés körülményeit. Lényeges információ, hogy nem vagyunk tehetetlenek, ha konfliktusra kerül sor. A magát károsultnak érző fél a helyi jegyzőtől birtokvédelmi eljárást kérhet, az eljárás lefolytatása során pedig a Ptk. vonatkozó rendeletei az irányadóak. Így például a közlekedésben, kerti munkában akadályt jelentő átnyúló ágakat a szomszéd levághatja, a területére hullott termést pedig megtarthatja (részletes törvényszöveg: itt, a 98. paragrafussal kezdődően.)

L2_too_close.jpg

Érdemes megelőzni az összetűzést, és például a kerítéstől olyan messzire ültetni fát, hogy az megnőve se jelentsen problémát a szomszédnak

images.jpg

A zavaró hangoskodás a másik mindennapos probléma

A másik megszokott probléma a nyugalom megzavarására alkalmas hanghatás keltése, egyszerűen mondva a zajongás. Zsúfolt társasházakban, ahol több tucat család lakik egymás közvetlen közelében, elkerülhetetlen a hangoskodás, az egyik lakó fúr-farag, a másik lakásban folyamatos a családi perpatvar, valaki pedig mindig hangosan hallgatja a tévét, rádiót. Éppen ezért egyfajta jellegzetes evolúciós út a tömbházból a kertes házba való költözés, annak reményében, hogy ezek a tényezők megszűnnek. Ám nem ritka, hogy számítás nem válik be, mert a családi házas övezetekben is sokszor akadnak renitensek, akik késő este porszívózzák az udvaron az autót, szombat hajnalban nyírják a füvet, és a megszállott barkácsmester is ismert mindenki előtt, ő az, aki mindig talál alkalmat, hogy dolgozzon valamin sarokcsiszolóval, fúróval, vésővel, hogy az izgága, ugatós kutyákról ne is beszéljünk. Azt tanácsolom, mielőtt felvennénk a kesztyűt, először higgadtan gondoljuk végig, hogy szomszédunk valóban túlment-e bizonyos határokon. Füvet nyírni muszáj, ha ez nem extrém időpontban történik, bele kell nyugodnunk, hisz jó eséllyel mi is nyírunk füvet valamikor. Az eseti jellegű autószerelés-, tisztítás is természetesnek mondható, ahogy az is tolerálható, ha ritkábban egy-egy hangos kertiparti zajlik a szomszédban. Amennyiben tényleg zavaró a helyzet, első lépésben a konszenzusra hasznos törekedni, sok esetben a békés hangú érvelés, megbeszélés is segít. Ha minden kötél szakad, jöhet a határozott fellépés, például a csendrendeletre való hivatkozás. Itt azonban van egy nagy bökkenő, nincsen általános érvényű csendrendelet, és a Ptk. is csupán általánosságokban érinti a kérdést. A zajongást a települések önkormányzatai (Budapesten a kerületek) saját hatáskörben szabályozzák (a különböző tevékenységek végzésének idejét), így először efelől tudakozódjunk, például az önkormányzat honlapján, vagy személyesen a hivatalban. Kirívó esetben rendőrt is hívhatunk (feljelentést tehetünk) csendháborításért, aki figyelmeztetheti a hangoskodót, vagy szabálysértési eljárást indíthat, mely pénzbüntetéssel jár. A rendőrség álláspontja ugyanakkor az, hogy az érintett felek törekedjenek a békés megoldásra: "Azért, ha csak a szomszédban zajló buli hangerejével van baja, ne kiáltson rögtön rendőrért. Próbálja meg személyesen, emberi hangon megoldani a problémát. Ha bulit szervez, néhány nappal előtte értesítse - személyesen, vagy hirdetményben - az érintett lakótársakat és előre kérjen elnézést az esetleges zavarás miatt." - police.hu

061509outdoornoise-01.jpg

Egy-egy kerti mulatság még talán tolerálható, az állandó hangzavar már nem

A törvény szövege szerint: "A csendháborítás szabálysértését követi el, és 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetőleg a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja." 

200338588-001.jpg

A fűnyírás a kert kötelező "kelléke", de hogy mikor végezzük, az már nem mindegy

Összességében a hangoskodó, zavaró szomszédok elleni legális fellépés meglehetősen nehéz. A kihívott rendőr által esetlegesen kiszabott szabálysértési bírság a legtöbb esetben csak olaj a tűzre, és végleg elmérgesíti a kapcsolatot a felek között. A különböző megtorló intézkedések bevezetése sem jó megoldás, mert annak lehet belőle baja, akinek eredetileg igaza volt. A békés együttéléshez egymásra figyelni képes, megértő szomszédok kellenek, ezért valóban a megegyezés és a jó viszony megteremtése a legjobb út. Amennyiben azonban a helyzet tarthatatlan, mindig a szabályos utat kövessük, és hatósági személy bevonásával próbáljuk megoldani a konfliktust.

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr225296882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besztercei 2013.05.14. 14:35:43

Azt tudom, hogy az avarégetés idejét az önkormányzati rendeletek szabályozhatják (néha morgok is miatta), de azt szabályozza valami, hogy mit lehet égetni?
Mert a szomszédunk megrögzött műanyagégető és a legváltozatosabb időben képes telefüstölni a környéket. Kellemes dolog hétvégén égett műanyagszagra ébredni vagy az, ha átveszi a száradó ruha a szagot. Ami azt illeti, ez a szokása a családját is zavarja, de lehetetlenség meggyőzni, mert ő mindenkinél okosabb. Régebben legalább javasolhattunk, hogy vigye a műanyagot a szelektívbe (nem vitte), de most már az sincs. Az, hogy a kocsibeállóval leárnyékolta a szőlőnket még elmegy, de az égetés nagyon bosszantó tud lenni.

RMO 2013.05.14. 14:59:33

Sziasztok! Véleményeteket szeretném kérni a témába vágó problémám megoldására. A kertszomszédban egy termetes diófa van , ami tenyészidőszakban délután 3 tól 300-500m2-t leárnyékol a zöldség és gyümölcs termesztésre szánt kertemből. A korábban ültetett gyümölcsfák növekedési üteme jó indikátora a problémának, mert a "fél"árnyékban sínylődő szilvák alig érik el a szerencsésebb, azonos korú társuk magasságának felét. Gondoltban átterveztem már a kert egyéb alkalmatosságait (mint ólak és tárolók) viszont azok elhelyezése az árnyékba az építési szabályozás miatt nem lenne megfelelő. Hogyan vegyem rá a szomszédot, hogy ősszel vágjunk le vagy 6-7 métert a diójából? Vagy van e valakinek valami okos ötlete? Köszi.

Eliza Rózsa 2017.03.06. 15:47:13

A kertszomszédunk évek óta szólítgat bennünket, hogy vágjuk ki a kertből a fákat, mert azok"elzárják tőle a levegő"! Nincsen nagy növésű fa a kertünkben, illetve a kerítésükhöz közel lévő sem. Mivel meguntuk a folytonos piszkálódást, pár fát kivágtunk. A kerítéshez legközelebb lévő fa 6 méter távolságra van, gally nem hajlik át hozzá. a tavalyi évben egy szombat reggelre arra ébredtünk, hogy valaki rendesen megkopasztotta a meglévő fákat és bokrokat, a rengeteg zöldhulladék is ott maradt. Mint egy másik szomszéd jelezte, egy férfi átmászott motorosfűrésszel a fenti szomszédtól és ő végezte a munkát. utóbbi szomszéd szólt neki, hogy ebből baj lesz, de a munkás állította, hogy a megbízók ezt megbeszélték velünk! Bementünk a Rendőrségre, ahol az ügyeletes azt mondta, hogy rendezzük el békésen, ne akarjunk bíróságra járni....természetesen nem voltunk ekkor már szomszéddal beszélőviszonyban. Mos a szomszéd hívott telefonon, hogy ő fizet mindent, de ezt és ezt a fát, díszcserjét ki kell vágni, ő szerez embert aki megcsinálja! Ugyanis ő nem bírja elviselni a mi növényeinket, mert szerinte sok van... Közöltem vele, hogy nagyon megbántam, amiért nem kértem a tavalyi évben a rendőrségi eljárás lefolytatását, mert látom, vérszemet kapott. Semmi köze hozzá, kinek hány növény van a telkén, a megengedett ültetési határon jóval túl vannak. Ezt meg sem hallgatta, csak azt ismételgette, hogy értsem meg, nekem semmibe sem fog kerülni az egész!
Úgy gondolom, hogy ez már túlmegy minden határon. nem akarok veszekedni, sem pereskedni, de az én telkemen ő ne akarjon garázdálkodni. Tartok tőle, hogy mégis megismétli a tavalyi akciót, de akkor tényleg fel kell jelentenem.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása