Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szökőkutakról...

3 komment

Az élet minden területének megvannak a maga túlkapásai, amiket a köznyelv gyakran sznobériaként említ, ez a gyakorlatban általában olyan dolgok viselését, birtoklását jelenti, melyek nagyzolóak, kihívóan drágák és funkciójuk nem gyakorlati, inkább csak tulajdonosuk anyagi helyzetét kiáltják büszkén a világba. Ami öltözködésben egy méregdrága táska, karóra, lakberendezésben egy vagyont érő márványburkolat, az a kert esetében a szökőkút. Nem vitás, hogy egy kerti szökőkút a praktikum felől értelmezve nem túl sok dologra jó, akár azt is mondhatjuk, hogy semmire sem. A szökőkutat parkokban szeretjük, magánházaknál azonban általában viszolygást kelt. Pedig a szökőkutak karrierje a régmúltban indult, és sokáig közcélokat szolgáltak. Az alábbiakban a szökőkutak rövid történetét olvashatják, közben pedig ízléses és fennhéjázó példányokat láthatnak, hogy melyik-melyik, azt döntsék el önök!

versailles-gardens-fountains.JPG

Egy a sok kút közül a versailles-i kastély kertjében

A szökőkút régi találmány, az első feljegyzések, ábrázolások tanúsága szerint i.e. 2000 táján már létezett. Az ókori görögöknél, rómaiaknál is elterjedtek voltak, de ekkoriban még praktikus célokat szolgáltak, ivóvizet biztosítottak a polgároknak. Ezek a kutak természetesen nem rendelkeztek szivattyúval, így alkotóik a gravitációt használták, vagyis a víz forrása magasabban volt, ahonnan lefele csoroghatott. 

Fountain-garden-landscape-design-water-feature-on-fotopedia.jpg

Hagyományos, letisztult forma

Már az ókorban készültek díszes szökőkutak, faragványokkal, szobrokkal dekorálták őket, hogy az eredeti funkció mellett köztéri dekorációként is szolgáljanak. Később, a középkorban főleg az iszlám világban voltak elterjedtek ezek műremekek, az arab világ fejlett fürdőkultúrája is segítette terjedésüket. Európában XIV. Lajos korában élték fénykorukat a főúri, nemesi kertekben, a versailles-i kastély pompázatos kertjében a mai napig megtekinthetőek díszes példányok. A XIX. században a vezetékes ivóvíz elterjedésével megszűnt a köztéri szökőkutak gyakorlati funkciója, és innentől fogva csupán dekorációként léteznek.

A folytatásért kattintsanak!

fountain-landscaping-network_2550.jpg

Kissé hivalkodó darab

Külön típust képviselnek a zenélő kutak, melyek időközönként a vizes produktum mellett valamilyen dallamot játszanak el, Budapesten a Margitszigeten található ilyen, ami egyébként az egyik legelső zenélő szökőkút, az 1800-as évek elején épített marosvásárhelyi Bodor-kút mintájára készült, és éppen mostanában újítják fel (a téma egy önálló posztot is megérne, ha készen lesz, visszatérek rá).

margitszigetizeneloszokokut.jpg

A margitszigeti zenélő kút - ebben a formájában már nem fogjuk látni

Fountain-ideas-garcia-rock-and-water-design-blog.jpg

Ez már egy házi kút, ízlés dolga, hogy tetszik-e

A főúri kertek látványos szökőkútjainak köszönhető, hogy a kisebb magánkertekben is terjedésnek indultak, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a pompázatos nemesi birtokok látványvilágát utánozzák. A szökőkutak divatja mára lanyhult, ritkán találkozni nem köztéri, díszes építménnyel, ahol van, ott pedig elsősorban a jó ízlés mellőzésével került megépítésre. A szökőkút alapvetően helyigényes dolog, bár maga a kút akár kisebb méretű is lehet, csak akkor mutat jól, ha nagy, szabad terület veszi körbe, ezért még közepes méretű kertekbe sem ajánlható jó szívvel. Természetesen léteznek a hagyományostól eltérő formájó, esetenként egészen absztrakt darabok, vagy éppen minimalista csobogók, kertbe telepítésüket mindig alaposan meg kell gondolni, mert a rendszerint magas költségű építménnyel tartósan együtt kell élni majd. A kisméretű, esetleg híresebb társáról mintázott, kicsinyített szökőkutak pedig gyakran kifejezetten nevetségesen festenek.

fountain-design-for-front-yard-400x300.jpg

Itt viszont nem kétséges az esztétikai érték...

roman-garden-fountain.jpg

A környezettel harmonizálva lehet szép is a szökőkút, ebben a mediterrán kertben nem tájidegen

Home gardens fountain designs. (2).jpg

Unalmas tucatdarab

A nagyobb szökőkutakkal szemben a kisebb kerti csobogók már jó alternatívát jelenthetnek, amennyiben képesek szervesen illeszkedni egy koncepcióba, vagy csak egyszerűen a környezetbe. A víz folyása, csobogása az életet is szimbolizáhatja, így egy átgondoltan létrehozott sziklakertbe, japánkertbe nem is feltétlen rossz ötlet egy apró csobogó beillesztése.

Modern-garden-Water-Fountains.jpg

Abszolút minimalizmus

Oriental-water-fountains.jpg

Keleties hangulat - nem rossz

MKS-Fountain-Dinding-Daun-Design.jpg

Ez viszont talán kissé mesterkélt

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr385190401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.06. 10:58:24

rendben, hogy a történetük a múltba vész, de mára már nem vagyok benne biztos, hogy kellene őket használni/építeni.

Pazarolni a vizet?!

Espl 2013.04.08. 20:44:00

LOL, ilyen hozzáállással még barlangban laknánk.

Inkább az a fura, hogy pl. Rómában mindenhol szép szökőkutak vannak, pedig oda még a vizet is távolról kellett szállítani az ókorban.

Mi pedig vízhatalom vagyunk, de szökőkutakban, vagy akár kutakban nem bővelkedünk sajnos.
Sőt vannak olyan helyek ahol a meglévő csobogókat is lezárják, mondván a koldusok mosdanak benne.

Én minden téren, parkban, utcában hiányolom a vízfolyást.
Hozzájárulna az emberek jobb kedélyállapotához.

A térkőből előtörő ledes vízsugár mondjuk terjed, csak az már túlságosan modern, még ha praktikus is.

Örülnék ha terjednének a vizes dolgok, mint nyáron a párakapuk is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.09. 11:01:08

@Espl: Mert úgy gondolom, hogy túlhaladt rajta a történelem??

Ahogy a barlangon is pl. ;)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása