Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tavaszi fürdő városi fáknak

Szólj hozzá!

A Főkert Zrt tájékoztatása szerint a napokban kezdik lemosni a budapesti közterületi fákat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elkövetkezendő két hétben a parkokban nappal, az utak menti fasorok esetében pedig éjjel lesznek láthatóak a Főkert munkatársai, amint permeteznek. Feltételezem sokakban felmerülnek majd kérdések, mint például, hogy ártalmas-e a szóróanyag, kárt tehet-e a környező növényzetben, esetleg parkoló járművekben, jár-e veszéllyel a permet a két-, vagy épp a négylábú szerzetekre. Hogy senki ne riadjon meg a titokzatos éjjeli akciók következtében, röviden elmondom miről van szó.

varosliget2.jpgA napokban a városligeti fák is megkapják a tavaszi kezelést

A gyümölcsfákkal, szőlővel rendelkező gazdáknak nem új dolog a tavaszi lemosás, melynek fő célja, hogy az ágakon, kéregrepedésekben, és a rügyeken megtapadó kórokozó gombákat idejekorán eltávolítsa, valamint a növényen áttelelő kártevőket semlegesítse. A városi ember azonban ritkán lát utcai permetezést, és nem meglepő módon rögtön valamilyen erőszakos vegyszer jut eszébe, mellyel nem lenne jó közeli kapcsolatba kerülni. Pedig a városi fáknak is szükségük van a tavaszi megtisztulásra, és mivel értelemszerűen a sűrűn lakott övezetekben nem lehet a mezőgazdaságban megszokott anyagokat használni, nem is használják ezeket. Így, hogy kicsit előreugorjak, a fasorok és parkok lakóinak lemosásakor használt szer teljesen ártalmatlan, hacsak nem nyalogatjuk a fák törzsét, ám ez nem valószínű.

permetezo.jpgHasonló módszerrel zajlik majd a fővárosi lemosás is

Hatékony vegyszeres védelmet közterületen tehát nehéz kivitelezni, mert sok olyan szer van, amely ilyen helyszínen nem használható, és persze mindig ott van az emberek ellenállása a vegyszerekkel szemben, főleg ha éjidőben kapnak rajta permetező munkásokat. Ilyenkor gyorsan megszületnek az összeesküvéselméletek, pedig csak nem akarják akadályozni a nappali forgalmat a munkások. A sorfákat, parkfákat mindenképp kezelni kell, mert urbánus körülmények között méginkább hajlamosak lesznek a betegségre, valamint az emberi tényezővel is kell számolni, a vandalizmus által károsított fák sebein keresztül mindenféle kórokozó, kártevő károsíthatja a növényt. A megoldás a paraffinos lemosó permetezés, melyet tavasszal szoktak megejteni, erről van szó most is. Előnye, hogy közterületen is használható, nincs egészségügyi várakozási ideje, nem mérgező, a mindennapjainkban egyébként is jelen van. Persze azért ne álljunk oda a fa mellé egy közös fürdőzésre. Érdemes tudni, hogy a lehulló, lecsöpögő anyag az autókat sem károsítja, könnyedén lemosható, de egy kiadós eső ingyen eltünteti a szert a kocsikról.

borostyan_takacsatka.pngA takácsatka az egyik célpont

379657.jpg

A lemosás mellett gyakran a gombás, baktériumos betegségek ellen is védekezne

A paraffinos lemosó permetezés alkalmas a szívogató kártevők, tetvek, takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek, vagy az amerikai lepkekabóca ellen, melyek a fákon élnek. A paraffin elzárja az oxigéntől a kártevőket, és azok egyszerűen megfulladnak, anélkül hogy vegyszerrel kezelték volna őket. A permetezésnél ezért ügyelni kell arra, hogy a kiszórt anyag teljesen bevonja a fa kérgét, ágait, szinte filmszerűen, mivel a törzsön, a kérgen élőkártevők csak így lesznek teljes mértékben elszigetelve a külvilágtól. Baktériumok és gombák ellen réztartalmú szerekkel szokták kiegészíteni (Vektafid, rézkén, bordói lé-rézgálic) a lemosó kezelést, így a közterületi fák gondozói komplex védelmet tudnak egy menetben nyújtani az utcai zöldnek. A réztartalmú szerek a paraffinolajhoz hasonlóan nem jelentenek veszélyt, az éjszakai permetezést követően reggelre a környékbeliek nyomát sem fogják látni az esti akciónak.

09300001.jpgA Szilágyi Erzsébet fasoron is lesz munka

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr365104972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása