Megyeri Szabolcs kertész blogja

Építsünk zöld óvodát!

Szólj hozzá!

Lassan unalmas közhellyé válik, hogy közeledik a nagy kertszezon indítás, de mit lehet tenni, ha ez az igazság, és minden hobbikertész alig várja már, hogy gereblyét, kapát ragadva vehesse át az uralmat a családi kisbirtokon. A kert visszafoglalása azonban nem csupán a házi kiskertek esetében válik nemsokára aktuálissá, hanem minden olyan helyen, ahol van egy talpalatnyi fű, egy kis veteményes sarok, vagy épp pár fa. Ilyen helyek az oktatási intézmények udvarai is, már ahol található ilyesmi, mert a belvárosi sulik, ovik esetében ez ugye nem mindig adott. Ahol viszont a gyerekek rendelkezésére áll egy talpalatnyi föld, ott felvetődik a kérdés, mihez lehet vele kezdeni?

16.jpgEgy berlini ovi izgalmas kertje

Különösen az óvodák esetében fontos, hogy a kicsiknek legyen egy kis szabad terük a levegőn, hisz az iskolásokkal ellentétben nekik még napi program a játék, az udvari elfoglaltság, ami egy lebetonozott területen unalmas és nehézkes, valamint ingerszegény is. Tapasztalataim szerint az ovik törekednek is arra, hogy minél zöldebb legyen a kertjük, udvaruk, és mivel mostanában kell elgondolkozni azon, hogy mi is legyen az eddig téli álmot alvó pázsitos területtel, gondoltam felvetek néhány ötletet, hátha hasznossá válnak. Elsőként röviden hadd mutassak egy példát külföldről, na nem túl messziről, elég Ausztriág menni, hogy zöld koncepcióban készült óvodára leljünk. Sógorainknál, Sighartsteinben található az alábbi képeken megcsodálható intézmény, mely teljes egészében a természettel való együttélés jegyében épült. A falakat jórészt fűszálakat jelképező idomok borítják, a burkolatok zöld színűek, a nagy üvegfelületek rálátást biztosítanak a terjedelmes parkra, és a lapostetős épület tetején is kert található.Talán nem kell külön magyarázat ahhoz, hogy miért és mennyire fontos, hogy a gyerekek már kiskoruktól fogva szoros kapcsolatban álljanak a természettel, az élő környezet közelsége megnyugtató hatású, remek játéklehetőségek forrása, alapja a környezettudatos nevelésnek, nem mellesleg harmonikus, békés atmoszférát teremt az ilyen elrendezés.

Sighartstein-Kindergarten6.jpgZöld ovi Sighartseinben

kindergarten_sieghartstein_620x311.jpg

2_Innenansicht_Treppe.jpg

Kívül-belül zöld

A külföldi szép példák után általában az következik, hogy nálunk pénz híján (és általában ez a helyzet), lehetetlen a hasonló kialakítás kivitelezése. Ez sajnos jórész így is van, az oktatási intézmények legendásan szűkös forrásból gazdálkodnak, ám ha fűszálakat idéző falakat nem is, egyéb hasznos zöld fejlesztéseket viszonylag kevés pénzből ki lehet hozni. Az alábbiakban olcsó, a realitásoktól nem elszakadt megoldási javaslatokat, tippeket szeretnék közreadni, melyekkel természetesebbé varázsolhatóak az óvodai kertek. A finanszírozásban segíthetnek hazai és uniós pályázatok, de bíztatom az intézményeket, hogy forduljanak helyi vállalkozókhoz, cégekhez, akiknek jó reklám lehet az óvoda támogatása, és szülők is segíthetnek, akár csak kétkezi munkával, melyhez csupán az idejükből kell feláldozni valamennyit.

800-7241pj-img-8737.jpgNálunk is van szép példa, ez a törökbálinti Bóbita óvoda

veszprémi.jpg

Ez pedig a veszprémi Vadvirág óvoda

Füvesítés.

A minél nagyobb zöldterület alapja a gyep. Ahol lehet, meg kell szüntetni a betonozott részeket, azok feltörésével, helyük földdel feltöltésével máris kész az alap, mely fűmaggal bevethető. Érdemes strapabíróbb fajtát választani, hiszen az óvoda kertje nem díszgyep lesz, hanem napi használatban álló élő szőnyeg. 

Fásítás.

Minél több a fa, annál több a megmászható tereptárgy, de fontos a tűző napon nyújtott árnyék is, a fák alatt akár kinti foglalkozások is tarthatók a melegben. A fákkal élet költözik a kertbe, madárfészek készülhet rá, a levek játékok alapanyagai lehetnek, az ehető termésűek pedig saját szedésű gyümölcseik miatt vonzóak. Fajtaválasztásnál figyelni kell, hogy ne törékeny fák kerüljenek az udvarba, és a lombkorona milyensége is szempont. Természetesen több év kell, mire egy csemete valós funkcióval bíró növény lesz, de míg kicsi a fa, addig nevelése, öntözése lehet jó program a gyerekeknek. Érdemes gyorsan cseperedő fajtákat választani, mert ezek akár 3-4 éven belül birtokba vehetőek, de ügyelni kelll arra, hogy ne allergizáló típusok legyenek.

Veteményes.

Régi vesszőparipám a gyermekveteményes. Ahol van erre hely, érdemes kialakítani egy pár négyzetméteres veteményeskertet, melyet a kicsik gondozhatnak, persze felügyelettel. Kevés jobb móka van, mint figyelni, ahogy az elvetett magok kibújnak, növekednek, leveleket, majd termést hoznak. Napi programmá válhat a kis veteményes látogatása, ellátása, melyhez ismeretterjesztő foglalkozások is kapcsolódhatnak. Míg az idő szebbre nem fordul, a benti térben is elkezdhető a folyamat, például tejfölöspohárban hajtatott zöldségekkel, fűszernövényekkel, amiket aztán apró gazdáik később saját kezűleg ültethetnek ki. Érdemes olyan növényeket választani, melyeket aztán az ovi konyhája is hasznosítani tud, a gyakran utált spenótfőzelék is biztos nagyobb népszerűségnek örvend majd, ha a gyerekek tudják, hogy ezt ő termesztették. A dolog virágokkal is működik, melyek a kertet is szebbé teszik, és a gyerkőcök is élvezik, ha munkájuk eredménye egy szép, színes-szagos virág. Jó ötlet minél látványosabb, illatos, vagy színpompás fajtákat választani, a lelkesedés is nagyobb lesz így.

Cserjék, sövények.

Az ovikertek sarkait érdemes burjánzó cserjékkel betelepíteni, ezek kiváló helyet biztosítanak bújócskához, kuckó kialakításához. A kicsik imádják a rejtélyes, felfedeznivaló területeket, nagy sikere lesz egy-két ilyen izgalmas saroknak. Ügyelni kell azonban rá, hogy a választott fajta ne legyen mérgező, vagy szúrós, tüskés. A sövény a kerítéseknél jöhet jól, már egy méternyi magas zöld fal is eltakarja, intimebbé teszi a belső területet, megakadályozza a kerítésre mászást, ami sokszor veszélyes, és alkalmasint eltakarja a csúf külvilágot, amennyiben például forgalmasabb út, vagy rondább épületek szegélyezik az udvart a túloldalon. Nem mellesleg egy magasabb sövény a kintről befele leselkedőket is akadályozza. Sövény esetében is fontos a biztonságosság, ne legyen szúrós, tüskés.

arendas_ovoda_gyogynovenykert.jpgAhol kicsi a kert, a tető is belakható. Az Újpalotai Árendás Óvoda tetőkertje

Egy óvoda kertjének megtervezése némi szakértelmet igényel, szerintem alapkövetelmény, hogy izgalmas, hosszan felfedezhető, ingergazdag terület legyen, így azt ajánlom, ne ad-hoc lássanak neki a tervezésnek, kivitelezésnek az intézmények, hanem kérjenek segítséget. Szinte biztos, hogy akad olyan szülő, aki járatos az efféle munkában, főleg vidéken, faluhelyen, de kerttervező szakember segítségét is igénybe lehet venni, a helyszínre való tekintettel akár pro bono módon. A fajtaválasztásnál elsőrendű szempont legyen a biztonság, aztán a színes, változatos összeállítás, és mindig szem előtt kell tartani az egyéni adottságokat, a méretet, vagy épp a kert alapformáját. 

2729zold_ovoda.jpgApró kezek ültetnek a maglódi Napsugár oviban

Képek: innen, inneninnen, inneninnen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr255070949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása