Megyeri Szabolcs kertész blogja

Ünnepi megkönnyebbülés

Szólj hozzá!

Miről szól a karácsony? A szeretetről, az együttlétről, az ajándékokról, vághatjuk rá, és a sor még folytatható. Rendben, de miről szól valójában? Hát persze, hogy a végeláthatatlan evésről és ivásról.  Az ünnepek alatt a legelszántabb fogyókúrázók, a rendszertelenül evők, az alternatív étrendet tartók, szóval mindenki ül a családi asztalnál, és tömi magába a fogásokat. Annál is inkább, mivel ilyenkor rendszerint a család legügyesebb tagjai (anyukák, nagyszülők) főznek-sütnek, és az ételek minősége is meghaladja a hétköznapokon összedobott sietős vacsorák és munkahelyi ebédek színvonalát. A helyzetet súlyosbíthatja a szekérderéknyi édesség, szaloncukrok, csokik, sütemények, bejglik, és még ki tudja mik. Nem csoda, ha az ember gyomra pár nap után fájdalmas görcsbe rándul, melyet puffadás, emésztési zavarok, és diszkomfort érzés kísérnek. Ha bekövetkezik a baj, nem feltétlenül kell tabletták után nyúlnunk, kiváló természetes gyógymódok állnak rendelkezésre.

 Street Food Florence.jpgVégtelen ételhalmok

Az orvosi angyalgyökér már a középkor óta ismert gyógynövény, akkoriban a pestis ellenszereként is számon tartották, ma pedig a megterhelt has és gyomor segítője, elsőrangú emésztésjavító. A gyökeréből készült tea megszünteti a puffadást, a feszülő érzést, valamint méregtelenítő hatással is bír, és a májra is jótékonyan hat. Alkalmazását nem tanácsos túlzásba vinni, erős illóolaja miatt pár napnál tovább ne fogyasszuk egyhuzamban, és terhesség idején is ellenjavalt.

 3.jpgAngyalgyökér

A túlterhelt emésztőrendszer következtében előállt puffadásra a keserű anyagokat tartalmazó gyógynövények (illetve az ezekből készült teák) hasznosak, mint például az ezerjófű, a pemetefű, az ürömfű és az apróbojtorján. A gyógyteák nem mindig kimondottan finomak, aki pedig irtózik a szokatlan ízhatásoktól, más módon is könnyíthet magán. Az édeskömény illóolaj formájában is kapható, ebből pár cseppet kockacukorra, vagy egy kanál mézre cseppentve máris gyorsan ható emésztésjavítót kapunk.

 christmas-family-dinner-table.jpgEnni, enni, enni

A gyömbért általában fűszerként ismerjük, de a különféle gyomorpanaszokat is kiválóan enyhíti, és görcsoldóként is beválhat. Ha ilyen céllal vesszük magunkhoz, elsősorban nyersen használjuk, jobban mondva a gyökérről leszeletelt apró darabkákat forrázzuk le, és igyuk meg teaként. Gyömbérgyökeret sok helyen vásárolhatunk, hipermarketekben és kisebb üzletekben egyaránt kapható. Az emésztésjavítás már a főzés közben is szempont lehet, ezért ha olyan ételeket szeretnénk készíteni, melyek kegyesek a gyomorhoz, használjunk fűszerként köményt, bazsalikomot, babérlevelet, kakukkfűt, zsályát, vagy akár levendulát.

 5520_terapia2012nov20masik-625-147886717.jpgA mindenes kamilla

Az univerzális gyógynövényként számon tartott kamilla eddig kimaradt a felsorolásból, pedig az ünnepi időszak egyik igazi ásza. Gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása révén mostanság is jól jöhet egy-két bögre kamillatea. A kamilla azért is hasznos, mert a puffadásos, hasfájásos tünetek egy része nem is feltétlen a túlevés következményei, ezek ugyanis az ilyenkor megnövekedett stressz, idegesség, feszültség kísérőjelenségei is lehetnek. Mint tudjuk, három ember már tömeg, karácsonykor pedig akár egy tucatnyi ember is kénytelen napokig egy légtérben tartózkodni, ami gyakran vezet feszültségekhez, konfliktusokhoz. Ilyen esetekben a kamilla bevált nyugtató, stresszoldó szer, csakúgy, mint a szintén sokoldalú levendula, vagy a citromfű. A felfokozott, sokszor ideges ünnepi hangulatot nem csak teákkal enyhíthetjük, hanem illóolajok párologtatásával is. A citrom, mandarin, levendula, muskotályzsálya, rozmaring, eukaliptusz, kakukkfű olajok mind nyugtató hatásúak, és bátran kombinálhatjuk is őket, de természetesen drogériákban előre elkészített illóolaj-koktélokat is vásárolhatunk. Alvászavarok esetén hasznos, ha a felsorolt aromaterápiás olajok valamelyikéből cseppentünk párat egy textilzsebkendőre, és azt magunk mellé helyezzük az ágyban.

 illolaj.pngNyugtató levendula

A felsorolt praktikák mellett persze érdemes a prevencióra is gondolni, tehát lehetőség szerint mértékkel együnk és igyunk, különben januárban csak koplalással, vagy kényszerű edzőterembe járással tudjuk visszaszerezni korábbi formánkat.

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr694981050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása