Megyeri Szabolcs kertész blogja

Klauzál tér, te csodás!

22 komment

Nem titok, hogy nagyon érdekelnek a városi parkok, természetesen Budapesten elsősorban, hisz itt élek. Roppant fontosnak tartom, hogy a városi ember lehetőség szerint valamilyen kapcsolatban legyen a természettel, és ez egy ilyen méretű településen elsősorban a közparkokban valósulhat meg. A sűrűn lakott és betonnal, téglával terhelt belvárosban hatványozottan lép fel az igény egy talpalatnyi füves területre, pár fára. Aki követi írásaimat, olvashatott már többször a belvárosi központi zöldterületet jelentő Erzsébet térről, a Margitszigetről, legutóbb pedig a Lánchíd park került sorra. Egy fontos park maradt ki eddig, a Klauzál tér. A mai napon arra vitt utam, így megálltam, és körbefotóztam. Tartsanak velem egy virtuális ősz végi sétára a Klauzál téren!

IMGP3513.jpgAz árvácskák még bírják

A Klauzál tér Belső-Erzsébetváros legnagyobb zöld szigete, mely a régi zsidónegyed központi helyén található. A tér története kalandos, volt itt színház Miklósy Gyula vezetésével, mely sikeres operett-központú intézménnyé nőtte ki magát, egészen az 1874-es tűzig, mely a színházat elpusztította. Pár évvel később vásárcsarnok nyílt a helyén, a Stephans Platz helyett pedig szintén 1874-től István térként volt ismeretes a tér. 1907-ben kapta meg mai nevét, Klauzál Gábor reformkori miniszterről. Kevesen tudják, hogy a téren egykoron villamosvonal is áthaladt, a régi mesékre homályosan emlékezőknek pedig érdekesség, hogy az egykoron nagysikerű Vili, a veréb című rajzfilm cselekménye is itt játszódik.

2407-2.jpgA régi kettes a Nyár utca felől érkezett és a csarnok felé kanyarodott (Kép: innen)

Váradi Antal A régi Pest emlékei című könyvében "istenverte piszokfészek"-ként említi a teret, és valljuk be, nagyon sokáig valóban nem a legjobb hírű környékek sorát gyarapította a Klauzál tér. Mára viszont a belváros egyik rejtett gyöngyszeme, legalábbis ami a park kialakítását illeti. Igazából nem csupán parkként, hanem komplett szabadidős komplexumként említhető, ahogy az a mai napon készült képeken is látható, van itt minden, ami a kikapcsolódáshoz szükséges. Hatalmas játszótér, modern játékokkal, sőt, még egy szabadtéri előadásokhoz kialakított színházféle is megbújik a sarokban, jó időben itt gyakra gyermekprogramok szórakoztatják a kicsiket. Van nagy kutyafuttató, szabadtéri konditerem, focipálya, egy sereg pad a sakkozóknak, beszélgetőknek, és bő füves terület az andalgóknak. Fontos fejlesztés a kulturált toalett, mely ingyenes, és pelenkázó is van benne kisgyermekes anyukáknak.

IMGP3505.jpgTágas játszótér, ízléses építményekkel

IMGP3499.jpgKöteles mászóka

IMGP3503.jpgSzabadtéri mini-színház

IMGP3510.jpgA drótköteles csúszópályát mulccsal tették biztonságossá

IMGP3497.jpgTágas kutyafuttató a játszótérrel átellenben

IMGP3515.jpgA parkosított részen még madárfészek is akad a sövényben

IMGP3520.jpgSakk, és beszélgetősarok

IMGP3518.jpg48-as emlékhely az egyik sarokban

IMGP3527.jpgFocipálya és edzőplacc a másikban

IMGP3506.jpgA látvány a túloldalról, az ablakokból is kellemes lehet

A környék ma sem tartozik a főváros elitjébe, azonban jelentősen javult a helyzet, a park legnagyobb előnye pedig az, hogy bár a belváros szívében helyezkedik el, de a körülötte lévő kisebb utcák forgalma gyér, a zaj-, és füstszennyezés a lehetőségekhez képest alacsony, a nagy alapterület és a szerteágazó funkcionalitás pedig elsőrangú pihenőhellyé avatják a területet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr454924683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felcsúti kimdzsongil fan club 2012.11.26. 00:40:51

üdv! 40es vagyok és itt nőttem fel. Nincsenek képei esetleg a régi szoci korabeli klauzál térről, a beton játszótérről ami ott volt nagyon sokáig?

villamos alóli kacaj 2012.11.26. 00:52:07

@felcsúti kimdzsongil fan club:
"40es vagyok "
én is (mármint születésügyileg), és én is itt nőttem fel, ide jártam "szólózni" amikor a Labda u-i suliból idáig rugdostuk a bőrt.
Ui.: nem aszfalt volt a játszótéren?

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2012.11.26. 03:39:07

"került bemutatásra"?
kultúrált?

Hol te tanul magyar?
Kér pénz vissza, tanfolyam látszik lenni szar nagyon, vagy tartodni rendörségi fogalmazok részére csakis, és te véletlenül belekeveredte.

@felcsúti kimdzsongil fan club:
Én meg ide járok kocsmázni (legalább 15 éve).
Sark, Ellátó, Kisüzem, Pepita Ofélia... :-)

A teret a kutyafuttató jóvoltából tömény kutyaszarszag lengi be. Remek hely.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2012.11.26. 03:42:51

@felcsúti kimdzsongil fan club:
Ja, meg a sokáig egyetlen budapesti zsidó (kóser?) étteremről, aminek a helyén az Ellátó nevű kocsma van. :-)

A szocializmusban kicsit kulturáltabb hely volt.
De ez nagyjából egész Budapestről elmondható. A rendszerváltás óta minden csak pusztul, elég végigmenni a Nagykörúton meg a Rákóczi úton - igazából ezeknek kéne meghatározniuk Budapest arcát, a város két legfontosabb útja -, elég siralmas a kép.

Ziu9 2012.11.26. 06:47:31

@villamos alóli kacaj:

A homokozó közepén egy óriási sárga betonkockára lehetett felkapaszkodni, szerintem erre gondol az illető.
Aszfalt pedig a gyerekek között csak "majomház" néven emlegetett, fa -és fém elemekből összeállított mászóka célú építmény alatt volt. Csúnya sérüléseket lehetett ott összeszedni...
(én is az ex-Labda utcai suliba jártam, de már a 90'-es években)

picinke09 2012.11.26. 07:55:17

Hoznék egy képet az ötvenes évekből, csak sajnos nincs itthon scannerem. :(
Régen jártam a TÉRen. Akkor "Miénk (volt) itt a tér".
Kösz a képes beszámolót! :)

Gugyerák Lalyos 2012.11.26. 08:34:30

@Budapesti Szeretkezési Vállalat:

"került bemutatásra"?
kultúrált?

Kulturált az, nem kultúrált!

Megyeri Szabolcs 2012.11.26. 09:10:08

@Gugyerák Lalyos: a kommenttárs a hibát idézte, én javítottam, lépjünk túl ezen. Üdv: Szabolcs.

Megyeri Szabolcs 2012.11.26. 09:15:14

@felcsúti kimdzsongil fan club: sajnos régi képeim nincsenek, pedig én is kiváncsi lennék az akkori állapotokra, érdekes lenne összevetni a jelenlegi látvánnyal.

pc guru-e vagyok (törölt) 2012.11.26. 10:54:35

@Budapesti Szeretkezési Vállalat: te valami munkanélküli magyar szakos elkeseredett bőcsész vagy? Már a faszom kivan veled, hogy mindenhol magyart tanítasz. Menjé edzeni, készülj, jön a hó, és mehetsz ki a friss levegőre havat lapátóni jópénzért.

2012.11.26. 10:58:37

Nagyvonalúan kimaradt a cikkből, hogy azóta válhatott "gyöngyszemmé" a tér, amióta kitakarították onnan a cigányokat. A 90-es években napközben se volt tanácsos a Király utca-Dob utca-Klauzál tér környékén sétálgatni, mert bármikor beleütközhetett az ember néhány unatkozó kokeróba.

pc guru-e vagyok (törölt) 2012.11.26. 11:07:17

A témához szólva, én laktam innen 2 percre pár évet pár éve, hát, mit ne mondjak, egyetlen egyszer mentem be leülni egy padra beszélgetni. A biztonsági őrök sasoltak,ott cikáztak körülöttünk, olyan volt, mintha hallgatóznának, nagyon zavaró volt. És érdekes, gyerekeket is alig láttam errefelé, nem is emlékszem ilyenre.
Viszont a környék szerintem még most is ultragáz, sok a cigány, a homless, a zöldséges szétfüstölte a zöldségeket, a lakók üvöltöznek egymással. Meg pl. a tér melletti egyik házban tizenéves srácok vad tapizásába és smárolásába botlottam az egyik nap. Már majdnem a folyosón du-ták meg egymást. Elég felkavaró élmény buzi tizenéveseket látni.

ritmikus csimpifon 2012.11.26. 11:53:35

"Meg pl. a tér melletti egyik házban tizenéves srácok vad tapizásába és smárolásába botlottam az egyik nap"

Má nem azé, de ennek a szaftos közjátéknak mi a fene köze van a Klauzál tér mibenlétéhez? :D

Én meg a Moszkván egyszer láttam egy pilótát, tehát a Moszkva tér az biztos egy repülőtér.

pc guru-e vagyok (törölt) 2012.11.26. 12:00:45

Jó, igaz, elég off volt :) De nekem úgy tűnik egy messziről jött ember lelkendezése ez a bejegyzés, és a valóság, a környék undormánysága azért elég sokat számít. Én ezért költöztem el innen, a gyerekemmel sosem mennék erre a játszótérre. Meg a környékére sem. Egyébként a tér egyik oldalán van egy kutyafuttató, piszok büdös, mert a kavicsra hugyozó kutyáktól szaglik.

pampalina 2012.11.27. 06:10:00

@pc guru-e vagyok:
Az, hogy sosem mennél a gyerekeddel erre a játszótérre, az a te dolgod - lelked rajta! Ezért költöztél el erről a környékről - te döntésed.
(Én nem ezen a könyéken lakom, igaz.) De jelzem, hogy ez a játszótér (eddig akárhányszor voltunk), egy picit sem volt megterhelőbb élmény a gyerekeim számára, mint bármelyik budai hely (Millenáris és társai)... Eddig.
Van jobb, van szebb, de ennyire nem kell köpködni, mert azért ennyire nem szar.

pösti 2012.11.28. 22:07:11

Jobbra érdemes tér...DE a következő választásig (önkormisig biztos:)) megújul!...(Jó lenne tudni ki és mit tervezett oda/át a külső burkolat cserén túl!(???)
Jelenleg: a kerületőrség pillangókésezik a helyi törzsgárdával, a kutyafuttatót megközelíteni sem lehet (elképesztő terhelést kap és persze soha nem cserélték a kavicságyat...), a közvilágítás a környező utcák "romantikus " fényerejét hozza, nincs ivókút (nem olyan rég kettő is volt...), és nincs már Károly bácsi sem aki a 80as évek elején még rendet tartott...A hétvégi "piac" a csarnok előtt, pedig egyenesen szánalmas.

rbsat1 2012.12.01. 13:54:40

A kép csak képen idilli, a padsor mögötti bokrosba járnak a hajléktalanok vizelni, a kutyafuttató és ez a bokorsor olyan bűzt csinál főleg eső után, hogy neki lehet támaszkodni. Éjjel a taxisok ordítoznak a kis élelmiszerbolt körül és sajnos egyáltalán nem "takarították" ki az etnikumot. A többi igaz.

picinke09 2013.02.11. 07:56:09

Valamelyik nap estefelé sétáltam arra. A térre nem ismertem rá ugyan, de nem tapasztaltam semmi olyat, amit az itt hozzászólók szóvá tettek.
Egyébként, az én időmben is sok volt ott a cigánygyerek, csak akkor nem tekintettük őket másképp, mint gyerekeknek. Együtt játszottunk, s még tetvesek sem lettünk.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) Budapest (45) budapest (8) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) dió (5) diófa (5) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (6) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (11) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (13) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (119) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő
süti beállítások módosítása