Megyeri Szabolcs kertész blogja

Klauzál tér, te csodás!

komment

Nem titok, hogy nagyon érdekelnek a városi parkok, természetesen Budapesten elsősorban, hisz itt élek. Roppant fontosnak tartom, hogy a városi ember lehetőség szerint valamilyen kapcsolatban legyen a természettel, és ez egy ilyen méretű településen elsősorban a közparkokban valósulhat meg. A sűrűn lakott és betonnal, téglával terhelt belvárosban hatványozottan lép fel az igény egy talpalatnyi füves területre, pár fára. Aki követi írásaimat, olvashatott már többször a belvárosi központi zöldterületet jelentő Erzsébet térről, a Margitszigetről, legutóbb pedig a Lánchíd park került sorra. Egy fontos park maradt ki eddig, a Klauzál tér. A mai napon arra vitt utam, így megálltam, és körbefotóztam. Tartsanak velem egy virtuális ősz végi sétára a Klauzál téren!

IMGP3513.jpgAz árvácskák még bírják

A Klauzál tér Belső-Erzsébetváros legnagyobb zöld szigete, mely a régi zsidónegyed központi helyén található. A tér története kalandos, volt itt színház Miklósy Gyula vezetésével, mely sikeres operett-központú intézménnyé nőtte ki magát, egészen az 1874-es tűzig, mely a színházat elpusztította. Pár évvel később vásárcsarnok nyílt a helyén, a Stephans Platz helyett pedig szintén 1874-től István térként volt ismeretes a tér. 1907-ben kapta meg mai nevét, Klauzál Gábor reformkori miniszterről. Kevesen tudják, hogy a téren egykoron villamosvonal is áthaladt, a régi mesékre homályosan emlékezőknek pedig érdekesség, hogy az egykoron nagysikerű Vili, a veréb című rajzfilm cselekménye is itt játszódik.

2407-2.jpgA régi kettes a Nyár utca felől érkezett és a csarnok felé kanyarodott (Kép: innen)

Váradi Antal A régi Pest emlékei című könyvében "istenverte piszokfészek"-ként említi a teret, és valljuk be, nagyon sokáig valóban nem a legjobb hírű környékek sorát gyarapította a Klauzál tér. Mára viszont a belváros egyik rejtett gyöngyszeme, legalábbis ami a park kialakítását illeti. Igazából nem csupán parkként, hanem komplett szabadidős komplexumként említhető, ahogy az a mai napon készült képeken is látható, van itt minden, ami a kikapcsolódáshoz szükséges. Hatalmas játszótér, modern játékokkal, sőt, még egy szabadtéri előadásokhoz kialakított színházféle is megbújik a sarokban, jó időben itt gyakra gyermekprogramok szórakoztatják a kicsiket. Van nagy kutyafuttató, szabadtéri konditerem, focipálya, egy sereg pad a sakkozóknak, beszélgetőknek, és bő füves terület az andalgóknak. Fontos fejlesztés a kulturált toalett, mely ingyenes, és pelenkázó is van benne kisgyermekes anyukáknak.

IMGP3505.jpgTágas játszótér, ízléses építményekkel

IMGP3499.jpgKöteles mászóka

IMGP3503.jpgSzabadtéri mini-színház

IMGP3510.jpgA drótköteles csúszópályát mulccsal tették biztonságossá

IMGP3497.jpgTágas kutyafuttató a játszótérrel átellenben

IMGP3515.jpgA parkosított részen még madárfészek is akad a sövényben

IMGP3520.jpgSakk, és beszélgetősarok

IMGP3518.jpg48-as emlékhely az egyik sarokban

IMGP3527.jpgFocipálya és edzőplacc a másikban

IMGP3506.jpgA látvány a túloldalról, az ablakokból is kellemes lehet

A környék ma sem tartozik a főváros elitjébe, azonban jelentősen javult a helyzet, a park legnagyobb előnye pedig az, hogy bár a belváros szívében helyezkedik el, de a körülötte lévő kisebb utcák forgalma gyér, a zaj-, és füstszennyezés a lehetőségekhez képest alacsony, a nagy alapterület és a szerteágazó funkcionalitás pedig elsőrangú pihenőhellyé avatják a területet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr604924683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felcsúti kimdzsongil fan club 2012.11.26. 00:40:51

üdv! 40es vagyok és itt nőttem fel. Nincsenek képei esetleg a régi szoci korabeli klauzál térről, a beton játszótérről ami ott volt nagyon sokáig?

villamos alóli kacaj 2012.11.26. 00:52:07

@felcsúti kimdzsongil fan club:
"40es vagyok "
én is (mármint születésügyileg), és én is itt nőttem fel, ide jártam "szólózni" amikor a Labda u-i suliból idáig rugdostuk a bőrt.
Ui.: nem aszfalt volt a játszótéren?

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2012.11.26. 03:39:07

"került bemutatásra"?
kultúrált?

Hol te tanul magyar?
Kér pénz vissza, tanfolyam látszik lenni szar nagyon, vagy tartodni rendörségi fogalmazok részére csakis, és te véletlenül belekeveredte.

@felcsúti kimdzsongil fan club:
Én meg ide járok kocsmázni (legalább 15 éve).
Sark, Ellátó, Kisüzem, Pepita Ofélia... :-)

A teret a kutyafuttató jóvoltából tömény kutyaszarszag lengi be. Remek hely.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2012.11.26. 03:42:51

@felcsúti kimdzsongil fan club:
Ja, meg a sokáig egyetlen budapesti zsidó (kóser?) étteremről, aminek a helyén az Ellátó nevű kocsma van. :-)

A szocializmusban kicsit kulturáltabb hely volt.
De ez nagyjából egész Budapestről elmondható. A rendszerváltás óta minden csak pusztul, elég végigmenni a Nagykörúton meg a Rákóczi úton - igazából ezeknek kéne meghatározniuk Budapest arcát, a város két legfontosabb útja -, elég siralmas a kép.

Ziu9 2012.11.26. 06:47:31

@villamos alóli kacaj:

A homokozó közepén egy óriási sárga betonkockára lehetett felkapaszkodni, szerintem erre gondol az illető.
Aszfalt pedig a gyerekek között csak "majomház" néven emlegetett, fa -és fém elemekből összeállított mászóka célú építmény alatt volt. Csúnya sérüléseket lehetett ott összeszedni...
(én is az ex-Labda utcai suliba jártam, de már a 90'-es években)

picinke09 2012.11.26. 07:55:17

Hoznék egy képet az ötvenes évekből, csak sajnos nincs itthon scannerem. :(
Régen jártam a TÉRen. Akkor "Miénk (volt) itt a tér".
Kösz a képes beszámolót! :)

Gugyerák Lalyos 2012.11.26. 08:34:30

@Budapesti Szeretkezési Vállalat:

"került bemutatásra"?
kultúrált?

Kulturált az, nem kultúrált!

Megyeri Szabolcs 2012.11.26. 09:10:08

@Gugyerák Lalyos: a kommenttárs a hibát idézte, én javítottam, lépjünk túl ezen. Üdv: Szabolcs.

Megyeri Szabolcs 2012.11.26. 09:15:14

@felcsúti kimdzsongil fan club: sajnos régi képeim nincsenek, pedig én is kiváncsi lennék az akkori állapotokra, érdekes lenne összevetni a jelenlegi látvánnyal.

pc guru-e vagyok (törölt) 2012.11.26. 10:54:35

@Budapesti Szeretkezési Vállalat: te valami munkanélküli magyar szakos elkeseredett bőcsész vagy? Már a faszom kivan veled, hogy mindenhol magyart tanítasz. Menjé edzeni, készülj, jön a hó, és mehetsz ki a friss levegőre havat lapátóni jópénzért.

2012.11.26. 10:58:37

Nagyvonalúan kimaradt a cikkből, hogy azóta válhatott "gyöngyszemmé" a tér, amióta kitakarították onnan a cigányokat. A 90-es években napközben se volt tanácsos a Király utca-Dob utca-Klauzál tér környékén sétálgatni, mert bármikor beleütközhetett az ember néhány unatkozó kokeróba.

pc guru-e vagyok (törölt) 2012.11.26. 11:07:17

A témához szólva, én laktam innen 2 percre pár évet pár éve, hát, mit ne mondjak, egyetlen egyszer mentem be leülni egy padra beszélgetni. A biztonsági őrök sasoltak,ott cikáztak körülöttünk, olyan volt, mintha hallgatóznának, nagyon zavaró volt. És érdekes, gyerekeket is alig láttam errefelé, nem is emlékszem ilyenre.
Viszont a környék szerintem még most is ultragáz, sok a cigány, a homless, a zöldséges szétfüstölte a zöldségeket, a lakók üvöltöznek egymással. Meg pl. a tér melletti egyik házban tizenéves srácok vad tapizásába és smárolásába botlottam az egyik nap. Már majdnem a folyosón du-ták meg egymást. Elég felkavaró élmény buzi tizenéveseket látni.

ritmikus csimpifon 2012.11.26. 11:53:35

"Meg pl. a tér melletti egyik házban tizenéves srácok vad tapizásába és smárolásába botlottam az egyik nap"

Má nem azé, de ennek a szaftos közjátéknak mi a fene köze van a Klauzál tér mibenlétéhez? :D

Én meg a Moszkván egyszer láttam egy pilótát, tehát a Moszkva tér az biztos egy repülőtér.

pc guru-e vagyok (törölt) 2012.11.26. 12:00:45

Jó, igaz, elég off volt :) De nekem úgy tűnik egy messziről jött ember lelkendezése ez a bejegyzés, és a valóság, a környék undormánysága azért elég sokat számít. Én ezért költöztem el innen, a gyerekemmel sosem mennék erre a játszótérre. Meg a környékére sem. Egyébként a tér egyik oldalán van egy kutyafuttató, piszok büdös, mert a kavicsra hugyozó kutyáktól szaglik.

pampalina 2012.11.27. 06:10:00

@pc guru-e vagyok:
Az, hogy sosem mennél a gyerekeddel erre a játszótérre, az a te dolgod - lelked rajta! Ezért költöztél el erről a környékről - te döntésed.
(Én nem ezen a könyéken lakom, igaz.) De jelzem, hogy ez a játszótér (eddig akárhányszor voltunk), egy picit sem volt megterhelőbb élmény a gyerekeim számára, mint bármelyik budai hely (Millenáris és társai)... Eddig.
Van jobb, van szebb, de ennyire nem kell köpködni, mert azért ennyire nem szar.

pösti 2012.11.28. 22:07:11

Jobbra érdemes tér...DE a következő választásig (önkormisig biztos:)) megújul!...(Jó lenne tudni ki és mit tervezett oda/át a külső burkolat cserén túl!(???)
Jelenleg: a kerületőrség pillangókésezik a helyi törzsgárdával, a kutyafuttatót megközelíteni sem lehet (elképesztő terhelést kap és persze soha nem cserélték a kavicságyat...), a közvilágítás a környező utcák "romantikus " fényerejét hozza, nincs ivókút (nem olyan rég kettő is volt...), és nincs már Károly bácsi sem aki a 80as évek elején még rendet tartott...A hétvégi "piac" a csarnok előtt, pedig egyenesen szánalmas.

rbsat1 2012.12.01. 13:54:40

A kép csak képen idilli, a padsor mögötti bokrosba járnak a hajléktalanok vizelni, a kutyafuttató és ez a bokorsor olyan bűzt csinál főleg eső után, hogy neki lehet támaszkodni. Éjjel a taxisok ordítoznak a kis élelmiszerbolt körül és sajnos egyáltalán nem "takarították" ki az etnikumot. A többi igaz.

picinke09 2013.02.11. 07:56:09

Valamelyik nap estefelé sétáltam arra. A térre nem ismertem rá ugyan, de nem tapasztaltam semmi olyat, amit az itt hozzászólók szóvá tettek.
Egyébként, az én időmben is sok volt ott a cigánygyerek, csak akkor nem tekintettük őket másképp, mint gyerekeknek. Együtt játszottunk, s még tetvesek sem lettünk.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása