Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kiszúrás a biciklikkel

2 komment

Tegye fel a kezét, aki szokott biciklizni! És hogy állnak a defektekkel? A kidurranó, leeresztő gumik ellen sokmindent lehet tenni, jobbra cserélni a gyengébbet, kerülni az üvegszilánkot, éles fémperemeket, hajlott, felfelé ágaskodó vékony aknafedeleket. Bárhogy is védekezünk, saját tapasztalatom szerint van egy ősellensége a kemény biciklikeréknek, melynek támadására felkészülni szinte lehetetlen. Ez az alattomos fenevad a királydinnye.

 trib_ter.jpg

Ártatlannak tűnik, de veszedelmes...

Pontosabban mondva a királydinnye tüskéje. Ha az utunkba kerül ez a fél-egy centis vékony, és kemény szúrószerszám, nincs az a drága köpeny, az a nagy mintázat, ami megóvná a kereket a leeresztéstől. A királydinnye (Tribulus terrestris) egyébként sem egy túl barátságos növény, vérbeli gyom, kiirtani nehéz, összeszedni viszont könnyű, mert jó gyomhoz méltóan nem válogat a körülményekben, bárhol megtelepszik, művelt területeken, tarlókon, gyümölcsösökben, de igazi terepe a laza, homokos talaj, és meleg idő is delejes hatásal van rá. Kertekben kapával, vagy a talaj kötöttebbé tételével, humusszal gazdagításával védekezhetünk ellene.

 251401b.jpg

A tüske...

IMG_0163.jpg

...és a garantált eredmény

A királydinnye termésének tüskéje azonban a legtöbb gondot a kerékpárutakon okozza, főképp azokon, melyek mellett zöld, telepített vagy vadon növő növényekből álló sáv van. Ha a királydinnye megtelepszik ilyen területen, akkor hamarosan a defektek is elszaporodnak. Mivel a tüske a kerékpárról nézve nem látható, kikerülni nem lehet, ha pedig beleállt a külsőbe, csak a ragasztás vagy a csere marad.  Ha elfogadnak egy jótanácsot, az út közben észrevett, már a kerékbe fúródótt tüskét ne húzzák ki, így pár kilométert még meg lehet tenni a biciklivel. Ha pedig látszólag ok nélkül eresztett le a kerék, a belsőcsere előtt érdemes átnézni, nincs-e királydinnye tüskénk, ha a ugyanis nem távolítjuk el, újra defektet fogunk kapni.

 goatheadffa6_10_33.jpgÉppenséggel nem csúnya, és még gyógyhatású is

Az eddigiek fényében azt gondolhatnánk, hogy a királydinnye a világ leghaszontalanabb, legkárosabb gyomjainak sorát gyarapítja, azonban nem lenne illendő elhallgatni, hogy a népi gyógyászatban igen értékes gyógynövényként tartják számon. Éppen a szúrós termése hasznosítható herbateaként, vagy tinktúraként. Általános méregtelenítő, kedvezően hat az idegrendszerre, és ismeretes vágyfokozóként, afrodiziákumként is, kérdés, hogy ezek az áldásos tulajdonságok képesek-e csökkentei az ellenszenvet a királydinnye iránt?

bicikli_t_001a.jpg

Az ilyenhez hasonló kerékpárutakon jó eséllyel összefutunk vele

A magam, és gondolom sokak nevében kérdem, van valakinek bevált tippje tüskedefekt ellen?

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr434773371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ignotus87 (törölt) 2012.09.13. 11:09:25

A csepeli kerékpárúton a Kvassay híd és a Közvágóhíd hév-állomás között mindenki jól figyeljen, mert olyan négyszeres defektet kaptam tegnapelőtt, hogy csak na, ugyanilyen remek királydinnyetüskéktől. :(

rtkgbr 2012.09.14. 13:48:58

Szia Szabolcs! Tetszenek az írásaid, véleményeid. Jogos a fenti kerékpáros felvetés. Régen én is megjártam egyszer ezekkel a növényekkel. Érdekelne, szerinted milyen környezettel, hogyan illeszkedne egy elegáns kertben egymáshoz a domborzat, a növényzet és egy rozsdamentes acél úszó/fürdő medence?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása