Megyeri Szabolcs kertész blogja

Nyugati tetőkert

1 komment

A tetőkerteknek számos előnyük van, a kilátást javító, városképet szépítő funkción túl az adott épület hőháztartását is jótékonyan befolyásolják, megkötik a városi szennyeződéseket és port, elnyelik a csapadék egy részét, így segítve a csatornák túlterhelésének megakadályozását. A hagyományos tetőkkel szemben gyakorlatilag egyetlen hátrányuk van, mégpedig a kialakítás többletköltsége, és az intenzív tetőkertek esetében még a fenntartás is időbe, pénzbe kerül. (Az intenzív és extenzív zöldtetőkről ide kattintva tudható meg sokminden).

5721393.jpg

Westend tetőkert, szokatlan nézőpontból (kép: innen)

Az előnyöket azonban ez nem csorbítja, a nagyvárosi tetőkertek roppant hasznosak, főleg, ha magasan elhelyezkedő parkként vesszük számba őket. A park, ez esetben zöldtető, közösségi tér is egyben, megnyugtató környezet, mely alkalmas találkozókra, egy kis félrevonulásra, randevúra, vagy csak pár percnyi szusszanásra. Városi terepen a nagyközönségnek is nyitott, különböző szabadidős tevékenységekre is alkalmas tetőkerteket jellemzően plázák tetején találunk. Budapest legnagyobb ilyen zöldfelülete a Westend tetőkertje, melyet rövid - és nem reprezentatív - felmérésem alapján viszonylag kevesen ismernek, még kevesebben használnak, annak ellenére, hogy az üzletközpontot a hagyományos célokból szinte mindenki látogatja rendszeresen. Természetesen egy ilyen felépítmény nem vethető komolyan össze a jól megszokott, méretesebb parkokkal, de a belvárosi betonrengetegben igenis tényező lehet egy ilyenfajta magaslati zöldfelület. Biztosan olvasóim közt is akadnak olyanok, akik vásárolni gyakran járnak az említett műintézménybe, de a legfelső szint zöld ajánlatával eddig nem éltek. Azt ajánlom, hogy ha tehetik, látogassák meg ezt a tetőkertet, a pénzköltés izgalma, és a vásárlással járó rohanás, stressz közben (vagy utána) jól fog esni egy rövid kis kikapcsolódás a természetesség illúziójában. Uraknak pedig javaslom, hogy a hölgyek boltjáró kanosszájában megfáradva lógjanak fel pár percre a tetőre, így az ilyen helyzetekben gyakran előforduló konfliktusok, idegesség is megelőzhető, csillapítható.

Kedvcsinálóként nézzék meg a Westend zöldtetőjén pár napja készült képeket!

IMGP2202.JPG

IMGP2200.JPG

IMGP2207.JPG

IMGP2208.JPG

IMGP2209.JPG

IMGP2210.JPG

IMGP2212.JPG

IMGP2215.JPG

IMGP2217.JPG

IMGP2219.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr634740288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zöldtető kft 2012.09.25. 11:15:20

Szerencsére Magyarországon is egyre több építész ismeri meg a zöldtetők technológiáját és tervezik be, látva azok ökológiai és ökonómiai előnyeit.
A következő linken a zöldtető rétegrendi felépítését tekintheti meg, akit érdekel a téma:
zoldtetokft.hu/zoldteto-retegrend

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása