Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mindennek a teteje

komment

Első hallásra roppant hóbortos gondolatnak tűnik növényzetet telepíteni a tetőre, és a laikusoknak is nyilvánvaló, hogy nem is minden épület alkalmas ilyesmire. És egyáltalán, miért tennénk ilyet? Divatos manapság az ökobarát tervezés, hallani sörkollektorról, geotermikus energiáról, víz-újrahasznosításról, de a zöldtetők csak nem akarnak elterjedni, pedig látványelemként, és környezetbarát megoldásként is remek választás a növényekkel fedett ház. Hátha most kedvet csinálhatok hozzá.

 rooftop-garden-new-york.jpgNem kell magyarázni, hogy mit kell nézni

Kezdjük a régmúlttól, a zöldtető ősi találmány, mindenki hallott már róla, akinek megvolt ifjúkorában a Világ hét csodája című pazar képeskönyv (azért máshonnan is lehetett értesülni), melyben az egyik csoda Szemiramisz királynő babiloni függőkertje volt. Ez a piramisszerű épület birtokolta az ókor leghíresebb tetőkertjét, mely elsősorban reprezentációs célokat szolgált, vagyis le akarta nyűgözni az embereket, ami bizonyára sikerült is. A földdel, borított, növényekkel beültetett tető később Izlandon vált különösen népszerűvé, a helyi mesterek ezzel a furmánnyal spóroltak a ritka és drága faanyagon. A '80-as évektől kezdve Nyugat-Európában az épületfizikai és ökológia előnyök miatt vált kedveltté a zöldtető, alkalmazása tőlünk nyugatra a mai napig bevett szokás. Ha már tűkön ülnek, lássuk végre, miért is jó ez.

Kép13_nagy.jpg Pazar intenzív tetőkert

A zöldtető előnyeit többfelől közelíthetjük meg. A növénnyel borított felületek városi környezetben a legpraktikusabbak, megkötik a levegő szennyeződéseinek egy részét (szálló por, mikroszemcsék), a lehulló csapadék közel háromnegyedét megfogják, és természetes úton (párolgással) juttatják vissza a körforgásba, ezáltal csökkentik a csatornahálózat terhelését, egyúttal jótékony hatással vannak a terület mikroklímájára. Az épület hőháztartását természetes módon szabályozza a zöldtető, leegyszerűsítve télen bent tartja a meleget, nyáron pedig nem engedi annyira felforrósodni. Végül pedig ne felejtsük ki az esztétikai élményt, nincs az a míves tetőcserép, vagy burkolóanyag, melyre ne verne köröket szépségben, harmóniában az élő borítás. Az ember ösztönös igénnyel bír a természetes környezet iránt, és városban szűkösen elférő zöldet pótolhatja, egészítheti ki ez a magasba telepített kert, mező.

5721393.jpg 

A budapesti Westend intenzív zöldtetője1_original.jpgKecskékkel kombinálva garantáltan extravagáns

A gyakorlatban a zöldtető két fő típusa ismert. Az intenzív zöldtető talajvastagsága elérheti az egy métert is, ezért ennél a kialakításnál a tetőszerkezet megerősítése szükséges. A telepíthető növények köre széles, az egyszerű pázsittól a színes virágágyásokon át egészen a dús, bokros látképig minden belefér. Az intenzív zöldtető folyamatos gondozást igényel, pont úgy, mint egy hagyományos kert, vagy park, és igazából úgy is néz ki. Ezt a fajta tetőkertet elsősorban nagyobb épületeken, irodaházakon, plázák tetjén találjuk. Az extenzív zöldtető jóval egyszerűbb, szerkezeti erősítést nem igényel, mivel a földréteg ebben az esetben 6-8 cm-től indul(jellemzően 10-15 cm), ami négyzetméterenként körülbelül ugyanennyi terhelés jelent kilogrammban. Az extenzív tető inkább látványelem, mint használatba vehető kert, szárazságtűrő, kevés törődést igénylő növényekkel telepített, tulajdonképpen a csapadék elegendő gondozás neki. Ebből fakad, hogy a fenntartási költségek gyakorlatilag elhanyagolhatóak. Jellemző növényei a varjúhájfélék, a különböző kakukkfűfajok, és például a madárhúr, de a hideget tűrő kaktuszok is jó választások.  Az extenzív típus esetében a csapadéktól megnőtt súlyú felület sem jelent statikai veszélyt, egy kiadós eső nagyjából 30%-os tömegnövekedést jelent. Míg az intenzív tetőkert jellemzően a lapos, az extenzív akár a 30 százalékos lejtéssel bíró tetőnél is kialakítható, de lapos tető, egy méretes tetőterasz, vagy annak egy része is megszépíthető ilyen módon. 

 optigreen_zoldteto_110223.jpgExtenzív tetőkert - nyugtató látvány

Zöldtető házilagos barkácsolását nem javasolnám senkinek, mert épületgépészeti szempontból ugyan nagy bakot nem lehet lőni extenzív kerteknél (magyarul biztos nem fogjuk magunkra dönteni a házat), de a tető növényzetének kialakítása aprólékos, több fázisú, szakmai alaposságot igénylő munka, mely csak szakszerűen elvégezve biztosít kielégítő és tartós végeredményt. Nem titok, hogy a zöldtető nem éppen olcsó mulatság, kedvező hatásait és szépségét tekintve ugyanakkor a befektetés megtérül, ráadásul az ilyen felépítmény még az átlagos épületekből is extravagáns otthont varázsol.

 zoldteto1.jpgItt csak dekoráció, de milyen!

Akit bővebben érdekel a téma, a kialakítás módja, és az árak, ide és ide kattintva tájékozódhat.

 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr874601131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anjus 2015.01.18. 22:09:44

Üdv , olvastam egy újságban hogy lehet a fű növekedését minimalizálni valamiféle vegyszerrel, de még nem találkoztam ezzel a szerrel....van ilyen?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása