Megyeri Szabolcs kertész blogja

A Bory csoda

5 komment

A férfiember már csak olyan, hogy nehezebben érinti meg a lelkét a romantikus szépelgés, mint a nőkét. Aki ült már értetlenkedve romantikus filmen zokogó barátnője mellett, biztos érti, miről beszélek. Hogy férfitársaimat a védelmembe vegyem, egyáltalán nem érzéketlenségről, vagy a szépérzék teljes hiányáról van szó, talán inkább csak az érzelmi határvonalak vannak kissé magasabb küszöbértéken. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint saját élményem, mely a Bory-várban történt a napokban.

IMG_0827.jpg

Nem kertelek, a Bory-vár szépsége, és a hozzá kapcsolódó történelmi háttér igen nagy hatással voltak rám, könnybe éppenséggel nem lábadt a szemem, de mélyen megérintett a várat szerelmi zálogként építő Bory Jenő története, az épületegyüttes lenyűgöző hangulata, a kert egyedülálló szépsége, melyek költőért kiáltottak, a hétköznapi szavak ugyanis nehezen adják vissza az élményt.

IMG_0835.jpg

Álomszép vörös rózsa, rózsaszín virágzó varjúhájjal...az együttest bárki megteremtheti otthon is!

Bory Jenő építészmérnök és képzőművész 1923-ban kezdte a lovagvár munkálatait, és haláláig dolgozott az épületen. Szinte mindent saját maga tervezett és épített, így a keze munkáját dícséri a hét torony, a majd' 30 kisebb-nagyobb helyiség, köztük több műterem, a szemet kápráztató kert, na és persze a sok száz szobor és műalkotás, mely részben a Bory család munkája (Bory Jenő mellett felesége Komócsin Ilona, és lányuk, Klára is szobrászkodtak), részben pedig más, neves képzőművészek alkotásai (többek közt Székely Bertalané, Fadrusz Jánosé, Stróbl Alajosé).

IMG_0823.jpg

IMG_0807.jpg

IMG_0825.jpg

Megindító szerelemábrázolások a vár több pontján

A ma múzeumként bejárható, valójában sosem befejezett várkastély a szerelem erejének, és a sosem szűnő kitartásnak az emlékműve, és mint ilyen, nincs az a zord férfiszív, melyre ne lenne hatással. Uraim, ha tényleg le akarják nyűgözni párjukat, és meg akarják mutatni érzelmes oldalukat, a Bory-várnál ideálisabb randevúhelyet keresve sem találnak!

IMG_0810.jpg

A 30 méteres torony madártávlata lenyűgöző. A hőségtől kiszáradt füvet az őszi esők még életre kelthetik.

IMG_0834.jpg

Ceratostigma plumbaginoides - tarackoló kékgyökér: a legszebb kobaltkék virágú évelőnk, minden kertben ott lenne a helye

IMG_0830.jpg

A gyönyörűen kialakított sarokban a Cerastium tomentosum, vagyis a molyhos madárhúr is kiszáradt, az esőcsatorna pedig sajnos épp nem tudott mit odavezetni

IMG_0840.jpg

A vérszilva lépcsők alatt összegyűlt levelei vörös szőnyegként köszöntik a látogatót

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr414734800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gáborom 2012.08.27. 23:45:24

A Bory vár mindig is kis különc volt az én szememben.
Különc, mert nem láthatóan hatalmas vagyonnal rendelkező várúr építtette, mint más várakat,kastélyokat, hanem egy szerelmes férfi, a saját és családja erejéből, kezével.
Nem építtette hanem építette.
Ha belegondolunk, hogy mikor épült és milyen technikával, milyen anyagokkal, akkor egy korszerű építkezés eredményét láthatjuk, már ezért is érdekes.
De a kőbe zárt , kőbe-betonba formált szerelem és szeretet saját családja,felesége és gyermekei iránt mindenképpen egyedivé teszi.
Érdekes a család története is, és ha már mindent tudunk, akkor válik igazán élménnyé a látogatás.

Különös hangulata van, naiv, már-már gyermeteg bája, mely mégis magával ragadja azt, akinek még vannak érzelmei napjainkban.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.08.28. 07:43:39

Régen jártam ott. Még az átkosban, gyerekként.
Akkor nem a szerelem erejét mondták, hanem, hogy ezt a várat egyetlen ember építette tégláról téglára, csak mert miért ne ... csak mert neki tetszik.
Ez olyan extrém passziónak tűnt akkor a tervgazdaság idején.
Elég sok benne az esetlegesség és az összedobáltság, mert nyilván nem egy terv, hanem egy folytatólagosan elkövetett szabadidős tevékenység szülötte.
Gagyinak is tűnt meg viccesnek is, de azért egyemberes munkának elég nagyszabású.
Olyannak éreztem, mint egy elburjánzott kertitörpe-várat.
De így is tetszett.
Régen vége az átkos kocka-rendszernek, sok marhaság épült azóta, úgyhogy meg kéne néznem megint, hátha mást gondolnék róla.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.08.28. 09:41:59

Aki még nem látta, az mindenképpen nézze meg, érdemes. Aztán van egy nap egy évben (nem tudom, mikor), amikor a díszkivilágítást is bekapcsolják. Remek látvány.

Transylvanianmixedgrill 2012.08.28. 11:29:04

Bory vár. Hát ja.

Jókat mosolyogtunk a különféle korabeli giccseken, persze elismerem, ez eleve inkább kitűnő kordokumentáció egy különc családról, mintsem egy komoly művészi értékkel bíró múzeum és tárlata.
Pár órát emiatt megér a látogatása.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása