Megyeri Szabolcs kertész blogja

Német előkertek

komment

Egy ismerősöm állandóan fárasztó szóvicceket gyárt, ő hívja a német pázsitos kerteket Günter Grass-nak. Nos, most nem pontosan a füves kertekről, hanem a jellemzően pedáns eleganciával megalkotott német előkertekről lesz szó, méghozzá elsőkézből. Vendégszerzőm, Kocsis Martina dísznövénykertész ugyanis némethonban járt, és alaposan felmérte az ottani utcafronti, előkerti helyzetet. Az ő rövid beszámolóját olvashatják az alábbiakban, rengeteg, szebbnél szebb képpel illusztrálva. Előre szólok, hogy példát venni, másolni ezúttal nem egyszerűen szabad, hanem ajánlott is!

IMG_3730.JPG

A német előkertekre jellemző mostanában, hogy fű helyett zúzott kővel, kaviccsal töltik fel  azokat, geotextíliával alatta, így van ahol úgy néz ki az előkert, mint valami hullámtörő gát a tengerben, sziklák halmazával. Jellegzetesek a rendezett, hetente gyomlált, nyírt előkertek, néhol a mostanában divatos műgyep felhasználásával készülnek kertek-előkertek, (mely nem éppen olcsó, négyzetmétere 80-100 Euro), és tessék, még egy év múlva is ott van, ráadásul szép is. Mindenhol formára nyírt növények vannak, örökzöldekből a kerti alakfák a gyakoriak, és a különböző geometriai formák a visszatérő motívumok. Néhol barokkos jellegű, parterszerű előkerteket találni, műkő szobrokkal. (Egy kis magyarázat: a parter a barokk kertek egyik jellemzője, a díszes, nyírott általában egynyáriakkal beültetett szinte szőnyeg szerű kertrészlet neve. Több formája van, mint például a sima parter vagy a hímzéses parter. Mindig buxus az alap, ezt töltik fel színekkel, melyet az egynyáriak adnak.) A német viszonyokra visszatérve, egyre jellemzőbb, hogy míg az előkertben legtöbbször kerítés sincs, addig a hátsó kertek 3-4 méter magas, nyírott sövénnyel vannak határolva, (például euonymus,carpinus, fagus, taxus, thuja, pyracantha található itt), mögötte pedig még egy fából készült, vagy drótkerítés lapul. Azt viszont nem tudom mire ez a nagy bizalmatlanság ezen a környéken.

IMG_3699.JPG

IMG_3704.JPG

IMG_3705.JPG

IMG_3706.JPG

IMG_3708.JPG

IMG_3711.JPG

IMG_3713.JPG

IMG_3714.JPG

IMG_3716.JPG

IMG_3717.JPG

IMG_4726.JPG

IMG_4734.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr224725503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása