Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kínai-német császárnő

15 komment

Mostanában annyi szó esett kerti rovarokról, hogy szükségét éreztem visszatérni a növényekhez, egy ilyen alkalomhoz pedig valami igazán előkelő zöld illik, ami jelen esetben nem más, mint a császárfa. Rendkívül sokoldalú fáról van szó, a Távol-Keleten nem elsősorban szépségéért tartják, hanem azért, mert fája ipari alapanyagként és tüzelőként is kiváló, rendkívül alkalmazkodóképes, és szinte bárhol megél. Persze nekem főleg dísznövényként tetszik, remélem más is beleszeret.

Paulownia tomentosa.jpg

A címbeli kétlakiság megfejtése egyszerű, a császárfa (Paulownia tomentosa) Kínában őshonos (ennek ellenére Európába Japánon keresztül érkezett először), de nevét Anna Pavlovna Romanováról kapta, németesítéssel. Anna I. Pál orosz cár leánygyermeke volt, ki később Orániai Vilmos felesége lett, azé a Vilmosé, aki II. Vilmosként hollandia királya volt. A zanzásított történelemleckéből tanulságként leszűrhető, hogy a császárfa valóban királyi fenség, legalábbis ami névadóját illeti. Na de elég a historizálásból, lássuk inkább a császárfát.

gd_anna_pavlovna3-4.jpeg
A névadó királyné

Paulownia_tomentosa1.jpg

És a császárfa teljes díszben


Ami a külalakot illeti, nem terhelném az olvasót mindenféle jelzőkkel, a képekről leszűrhető a vonzó külcsín, úgyhogy térjünk át a fentebb említett sokoldalúságra. Kínában a császárfa az erdőművelés egyik alapvető eleme, 2 millió hektáron növekedik, kielégítve a megnövekedett fa-alapanyag szükségleteket, épületekhez és tüzelőként is nélkülözhetetlen arrafelé, de például hangszerkészítéshez és szobrászathoz is használják. Mindemellett a talajpusztulás ellen is hasznos. Egy kifejlett, tíz éves fa évi száz kg száraz tüzelőágat, és 80 kilogramnyi kiváló szervestrágyát (levelet) ad. Bár alapvetően a napos, meleg helyeket, és a tápanyagdús, jó vízáteresztőképességű talajt kedveli, tulajdonképpen bárhol megél, a síkságoktól kezdve a hegyvidékekig, a trópusi éghajlattól a -20 fokkal járó telekig. Mélyen gyökeredzik, alkalmasint kéter méterig is lehatol, ezért a környező növényzetet nem akadályozza a fejlődésben. 

a32598.jpg

Könnyen és gyorsan a fejünkre nőhet
pato3035.jpg

Romantikus, szív alakú levelek

Dísznövényként, szoliterként parkok, nagyobb kertek elsőrangú éke lehet, a megfelelő elhelyezést rohamos mértékű növekedéssel hálálja meg, akár évi két méteres fejlődést is tapasztalni. Aki szeretne otthonra császárfát, egyszerűen megoldhaja a dolgot. Első lépésben találni kell egy kifejlett példányt, aztán pedig megvárni az őszt, mikor a fa toktermései még épp nem dobják ki az érett magokat. Ezeket gyűjtsük be, hűtőben teleltessük át őket, majd április vége felé következhet az ültetés. Ehhez a közönséges kerti talaj is megfelelő, az elvetett magokat pedig üveglap, vagy fólia alatt keltessük egy ládában, nedves közegben. A kibújó növénykéket aztán megfelelő helyre telepítsük, számolva azzal, hogy egy-két éven belül gyorsan növő fa lesz belőlük. A csemeték az első években fagyérzékenyek lehetnek (keményebb teleken akár teljesen visszafagyhatnak), ilyenkor védjük, fedjük őket. Kis szerencsével nemsokára egzotikus, szemet kápráztató fával gazdagodhat kertünk, bár hozzá kell tennem, hogy a jellegzetes lila virágok korán, március táján bomlanak ki, aztán indulnak növésnek a levelek. (Súgok, a Budai Arborétumban gyönyörű, idős, de szépen termő császárfa található, érdemes elraktározni az információt őszig!)


Paulownia_tomentosa_JPG2a.jpg

Virágzat nélkül is impozáns


Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr734687512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.07.31. 20:44:31

Szemezgettem ezzel a növénnyel már..:). Olvastam egy különleges hibrid verzióról, aminek az "alapja" maga a császárfa, de sokkal gyorsabban nő és sokkal nagyobb kalóriaértékkel bír, mint fűtőanyag. Sajnos nem jut eszembe a neve, de úgy tudom, Magyarországon most folynak kísérletek vele, valamelyik nagyobb városban közterületen is található belőlük nagy számmal.

kobdia (törölt) 2012.07.31. 21:47:53

Gyönyörű ez a fa, csak ámulok-bámulok. Az arborétumba majd ellátogatok megnézni ezt a fát, muszáj élőben látnom :) Nagyon tetszik.

Nem tudom miért, de ez a fa eszembe juttatta még Szucsou magánkertjeit is. Egy Világ Örökség kiadványban láttam egy olyan kert részlet fotót, és az is valami fantasztikus. Pedig ilyen fa nem is tudom, volt-e azon a képen. Talán Szucsou magánkertjei, csak Kína említése miatt ugrott be. Szerintem nagyon-nagyon szép kertek vannak arrafelé (persze, én nem jártam ott).

énisfélek 2012.07.31. 21:57:54

@Piciki: "Olvastam egy különleges hibrid verzióról, aminek az "alapja" maga a császárfa, de sokkal gyorsabban nő és sokkal nagyobb kalóriaértékkel bír, mint fűtőanyag."

Azért nem muszáj ám minden reklámszöveget szó szerint elhinni ;-)

Szűcslaci 2012.07.31. 22:23:54

@kobdia: én viszont jártam ott ( Suzhou). Gyönyörű kisváros ( kb. négymilliós) - de van egy része, az Óváros - 2000 éves épületekkel, hidak/csatornák, városkapu, mifene. Voltam ottani növénykertben is - de csodaszép növényeket láttam Pekingben, illetve talán a legszebbeket Hainanon egy buddhista kolostorban.

fafej 2012.07.31. 22:43:58

@Piciki: Smaragdfa néven védették le idehaza ezt a variánst, ha jól emlékszem.

De mintha nemrég azt olvastam volna,hogy a kormány betiltotta a császárfa telepítését (a fehérakáccal egyetemben).

Purple! 2012.07.31. 23:49:10

Mi nemrég vágtuk ki a kertünkben a szomszédból "átköltözött" majd a fejünkre nőtt példányt. Hiába gyönyörű a fa, sajnos nagyon gyengék az ágai és féltünk, hogy egy vihar a házra töri. Emellett rengeteget szemetel, a virágaival és a termésével is, folyamatos munkát biztosítva a kert fenntartásához :) de több ifjoncot menekítettem, ők már cserépben vannak.. csak megfelelő helyet kell nekik találni. A fa tüzelőnek teljesen alkalmatlan, építőanyagnak is megkérdőjelezném, de szép, nagyon szép! és illatos is, mikor teljes virágzásban van. Akinek kell magonc, az keressen meg!

Bogyó 2 2012.08.01. 01:02:46

@Purple!: Igen, eléggé törékeny fa. Nálunk nagyon szeret, de apósom homokos talaját nem szereti, alig nő. Nálam meg pár hét alatt óriási leveleket növeszt egy sarj, amit nem tudok kiírtani a ház alatti gyökeréről.
Az első két fás kép nagyon szép, a legtöbb azért nem ilyen, a harmadik, a levél fölötti kép a reális teljes virágzásában. Itt április végén hoz szép lila virágokat, amik nagyon illatosak is. Fűtőértéke ennek a majdnem bodzaszerű fának szerintem se lehet sok. A smaragdfa állítólag nagyon sok CO2-t köt meg és gyorsan nő, ez az előnye.

Kacsura 2012.08.01. 08:45:55

Hát igen, a fáknak levelük van, némelyiknek virága, aztán termése, amit potyogtat, haj-haj, mennyivel szebb a sima, füves, csupasz udvar, azzal aztán nincs semmi gond.

Mészáros Laci 2012.08.01. 08:57:57

Pomázon a piactéren ilyeneket ültettek pár éve és most vágják ki sorra a döglött példányokat... Ha betegségre hajlamos, hogyan lehet megvédeni?

Megyeri Szabolcs 2012.08.01. 13:34:34

@Bogyó 2: Az első két fás kép nagyon szép, a legtöbb azért nem ilyen,.....: így van, Magyarországon tényleg kevés szép példányt látni. A legtöbbről nem vágják le (mint a Selyemakácról) a télen elfagyott hajtásokat, ágrészeket, és ezért sem festenek úgy, mint a képeken.

Purple! 2012.08.09. 08:01:32

@Megyeri Szabolcs: no igen, mint a legtöbb növény, természetesen a császárfa is meghálálja a gondoskodást / irányított metszést :) sajnos 3-4 méter magasra már problémásabb a száraz ágak miatt felmászni, vagy legalábbis veszélyes munkakör

@Mészáros Laci: sajnos nemsokat tudni/találni a császárfa betegségeiről, kissé fagyérzékeny és sárgulásra hajlamos, védett helyen azért elég jól elvan. Mennyire döglöttek le a fák?

Szinyora. 2013.01.06. 18:55:58

Nagyon ajánlják ezeket t a fa féléket, erre homokos a talaj..Kíváncsi kennék rá volt-e már aki ilyen homokos helyen ültetett ezekből a fajtákból,és meg maradt-e egyáltalán??!!!

Csendes Szonáta 2014.04.02. 22:58:43

ahol én lakom, ott van homokos is, de inkább agyagos talaj, meg fosóhomok. jó magasan a talajvíz, de a császárfa köszöni jól van, pedig van vagy 30 éves. lehet több, nem emléxem, mikor ültette apukám. aki egyébként kertész volt, és annak idején mint különlegességet hozta. soha nem olyan kék a virága, mint azokon a - szerintem- fotoshop-olt képeken. nem tudom, hogy lehetne tavaszonta visszametszeni, mert az alsó kb. hat-nyolc méteren nincs ága.
ha viszont védett helyen van, akkor fennáll a veszélye, hogy túl korán indul meg, és a márciusi- áprilisi fagyok elviszik a virágok zömét.
magot szívesen adok bárkinek. :)

(a smaragdfa NEM azonos a császárfával)

Rózsika001 2017.06.23. 13:48:53

Évek óta gondoltam ezekre a fákra .-) Az idén ültettem 12 db-ot a kertembe. Visszavágott töveket rendeltem, gyönyörűek.
Már kb 70 cm nagyságúak. Büszke vagyok az ültetvényemre.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása