Megyeri Szabolcs kertész blogja

Alapszerszámok - szerszám alapok

1 komment

Tudják, mi az a rántás? Én nagyon sokáig nem tudtam, pedig elvileg tudok főzni, nem egyszer kaptam elismerő szavakat egy-egy jól sikerült fogás után, azonban a rántás, mint a főzés egyik alappillére jó ideig ismeretlen volt számomra. Bizonyára nincs ez másképp a kertészkedéssel sem, sokan űzik ezt a szép elfoglaltságot, de némely alapismeret esetleg hiányzik, főleg a lelkes kezdők esetében. Ezért elhatároztam, hogy néha-néha olyan triviális dolgokra is ki fogok térni itt, melyekre egyesek csak legyintenek, hogy ugyan, ezt a gyerek is tudja. Pedig nem biztos, hogy így van.

WorkingInGarden1680x1050.jpg

Az ezzel a bejegyzéssel elindított sorozat első állomása kerti szerszámok témája lesz. Azt tényleg a gyerekek is tudják, hogy puszta kézzel nem lehet a kertben dolgozni, de hogy mik az alapvető kertimunka segédeszközök, azt nem árt áttekinteni. Azokat a darbokat mutatom be röviden, melyekre a kezdő, vagy hobbikertészeknek feltétlenül szükségük lesz a kinti munkák során. Következzen tehát egy rövid katalógus, mely az általános teendők eszközeit mutatja be.

Á, mint ásó, hogy az elején kezdjem. Az ásással a talaj felső rétege levegőhöz jut, és a csapadék is könnyebben talál utat az alsóbb rétegekbe. Az ásással fellazított földben a frissen elültetett növények gyökerei könnyebben terjeszkedhetnek, és a jobb vízáteresztés folytán több "élelemhez" juthatnak. A gazolás is könnyebb a fellazított talajban, és a trágya, komposzt beforgatása is így a leghatékonyabb. Az ásón ne spóroljunk, a sufniból előtúrt békebeli példánnyal jóval nehezebb lesz a munka, mint egy új darabbal. Érdemes olyat venni, amelynek kialakított taposófelülete van (a cipőnk, és a könnyebb ásás miatt is). A "T" alakban végződő nyél a fogást, irányítást segítheti, a nemesacél, vagy tapadásmentes bevonatú lap pedig a tisztítást. 

131300.jpg

Profi teleszkópos, fogantyús ásó

Az ásóvilla, köznyelvi nevén vasvilla erősebb igénybevételre szánt szerszám, ezért mindig a masszívabb, robosztus példányok közül válogassunk. Az ásóvilla elsődleges feladata a tömörödött, köves, kötött talaj fellazítása, de komposzt forgatására, kerti törmelék felszedésére is használhatjuk.

P1000223.JPG

Ásóvilla akcióban

A kapa szintén talajlazító eszköz, sokféle kialakításban kapható, de elsődleges feladata a gyommentesítés és az egyenetlenségek kiigazítása. Veteményes, vagy fűszerkertekben, virágágyásoknál elengedhetetlen kellék. A duplafejű kapa azért praktikus, mert villás felével precízebb mozdulatokat is végrehajthatunk, sok esetben a térdre ereszkedéstől kímélve meg magunkat. A kapa közeli rokona a kultivátor, mely forgatás nélkül lazítja a talajt. Általában a háromágú változatot használjuk, alkalmi kertészkedőknek azonban egy jó minőségű kapa is bőven elegendő.

kerti_kapa_két_ágú.jpg

A lapát nem meglepő módon lapátolásra való, anyagmozgatásra használjuk, vele szemben az egyetlen kívánalom, hogy erős, masszív darab legyen. Ez az eszköz akkor jön jól, ha jelentősebb mennyiségű kiásott földet kell megmozgatni, de az egyéb kerti törmelék felhalmozásakor is praktikus. Ha a birtok csak pázsitból és pár dísznövényből, fűszernövényből áll, nagy szükségünk nincs is rá.

000_0155.JPG

A gereblye fő funkciója a vetőágyak előkészítése, és a magok földbe dolgozása, de egyben a leginkább használt kerti szerszám is, a pázsit szennyeződéseit és a levágott füvet is ezzel gyűjtjük össze, tehát ha a birtok csupán füves területből és pár dísznövényből áll, a gereblye beszerzését akkor sem ússzuk meg. A műanyagfejű változatok könnyebbek, de törékenyek, a fémfejűek pedig nehezebbek, de erősebbek. Ha fémet veszünk, olyat válasszunk ami egy darabból készült, az egyenként hegesztett fogak gyengébbek.

gereblye-illusztracio.jpg

Öreg gereblye, nem vén gereblye

Ha a kertben nincs slag, vagy öntözőrendszer, érdemes vásárolni egy öntözőkannát. A műanyagok megintcsak könnyebbek, de gyengébbek, a fém viszont súlyosabb, de évtizedekig bírhatja a kiképzést. Nem rossz ötlet egy kisebb (2 literes) és egy nagyobb (5 literes) kannát beszerezni, hogy a különböző feladatokhoz kényelmes segítségünk legyen. Fontos, hogy a locsolócső végén lévő rózsa levehető legyen, így könnyebb lesz a tisztántartás.

977-1330-thickbox.jpg

Nem csak hasznos, szép is lehet

Gyümölcsfákhoz, rózsákhoz, de még balkon-, és szobanövényekhez is szükséges lehet egy metszőolló. Erről a szerszámról már korábban esett szó, így aki részletesen olvasna az ollókról, gyorsan kattintson IDE.

5.jpg

Végezetül pedig egy kötelező kiegészítő, a védőkesztyű. A kerti munka során gyakran érheti kezünket sérülés, horzsolások, karcolások, vágások. Ezeket előzhetjük meg egy védőkesztyűvel, ami mindenképp erre a célra kialakított darab legyen, a régi, szakadt télikesztyűk nem nyújtanak védelmet, ezért szánjunk párszáz forintot egy igényesebb példányra. Az is fontos, hogy eszközeinket soha ne hagyjuk szerteszét az udvaron, mert egy eldobott ásó, gereblye potenciális veszélyforrást jelent, főleg, ha kisgyermek is van a családban, de a háziállatok is sérülhetnek a fémtárgyaktól. A védelem azonban nem csak nekünk és kedvenceinknek jár, szerszámainkat is érdemes jó karban tartani. Mindig megtisztítva, szárazon rakjuk el az eszközöket, az ollókat érdemes gyakran olajozni, a tárolóhelyiség pedig ne legyen nyirkos, különben a rozsda megtámadja a fém részeket. 

2_original.jpg

A balesetveszély elkerülése érdekében tároljuk biztonságosan a szerszámokat.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr814669902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kirani1976 2020.04.06. 12:52:59

Nagyon köszönöm ezt az igen hasznos bejegyzést, mint friss kiskerttulajdonos :-). Ennek alapján veszem meg a kerti szerszámaimat. Szép napot és jó kertészkedést mindenkinek!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása