Megyeri Szabolcs kertész blogja

Citrus a házban!

komment

Éppen a tegnapi posztban került szóba említés szintjén a mediterrán hangulatot kölcsönző citrusfélék gondolata, mely felvetéshez remekül kapcsolódik egy olvasói levél, amit a napokban hozott a virtuális postás. Ezeket a mutatós növényeket dísznövényként is tarthatjuk, de aki a limonádéjába, teájába otthon termett citromot szeretne facsarni, szintén próbálkozhat velük.

vadcitrom6_resize.jpg

Vadcitrom

A citrusfélék mindig is nagy közkedveltségnek örvendtek hazánkban, ráadásul a könnyen szaporítható, nevelhető növények körébe tartoznak, magjaikat elvetve pár héten belül már ki is csíráznak, ezért sokan próbálkoznak a boltban vásárolt magokkal. Zsófi és Attila kerestek meg engem ezzel a témával kapcsolatban, magról vetettek citrom és grapefruit növényeket, melyekből mára sudár fácskák lettek. Kérdésük az volt, hogy fognak-e a vad citrusok virágozni, termést hozni, vagy csak töretlenül nőnek mind magasabbra, vagy érdemesebb alanyként felhasználni őket a későbbiekben. A citrusféléken hamar látszik ha valami nem megfelelő körülöttük, olvasóim ezzel kapcsolatban is érdeklődtek, fénytelen leveleket említve.

 4.jpg

Grapefruit

A felvetésre válaszolva a citrusfélék otthoni csíráztatása, és későbbi  megtartása akár erkélyen is lehetséges,  a magvak könnyen kihajtanak, és gyorsan szép csemetévé fejlődnek. Egy-két éven belül elérhetik akár  a két méteres magasságot is, melyet metszéssel szabályozhatunk. Az  alakítások ideje a téli nyugalmi időszakot követő egy-két hétre célszerű hogy essen, mivel ilyenkor még nem indult be a virágképzés, tehát a leendő gyümölcsöket még nem veszélyeztetjük.

 vadcitrom.JPG

A vadcitrom balkonon is vígan elél

Egy korábbi videóban már bemutattam a citrusok gondozását, tartását, mely most is  segítséget nyújthat az otthoni citrusnevelésben.

 

Sajnos a lakásban tartott citrusféléket is gyakran megtalálják a kártevők, melyek a növény levelén elváltozásokat okozva, gazdáján pedig a pánik formájában jelentkeznek. A levelek fonákát célszerű egy-kéthetente szúrópróbaszerűen tüzetesebben megnézni,  ha szükséges, akkor a felfedezett kártevők, kórokozók ellen permetezni.

 749_citrus_limon_citromfa_l.jpgCitromfa

Levéltüneteket a tápanyaghiány is okozhat, melyet megfelelő tápoldatozással, vegetációs időszakban hetente-kéthetente, esetlegesen már ültetéskor alkalmazott, lassan oldódó műtrágyával kiküszöbölhetünk. A téli vegetációs időszakban a tápoldatozást kerüljük, viszont ha a növény már láthatóan kinőtte cserepét, akkor ez az időszak a legalkalmasabb  a nagyobb  edénybe ültetéshez.

A válaszadásban segítségemre volt Kocsis Martina dísznövénykertész, köszönet érte!

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr34660837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása