Megyeri Szabolcs kertész blogja

Bababarát kertek

komment

Az egyik legnagyobb öröm az életben az új családtag érkezése. Mikor kisgyermek költözik a házba, a felhőtlen boldogság mellett egyúttal különböző változások is szükségszerűen életbe lépnek közvetlen környezetünkben, a kis jövevény igényeihez kell igazítani rengeteg mindent. Többek közt a kertet sem árt szemügyre venni, mert meg kell szüntetni a veszélyforrásokat, és azon is érdemes elgondolkozni, hogy a nemsokára kúszó-mászó, később pedig totyogó baba a kertben bizonyosan sok időt fog tölteni, ezért nem rossz ötlet a birtokot is gyermekbaráttá alakítani.

Flower-Garden-of-Babies-sweety-babies-8130967-1024-768.jpg

Mikor baba-, és gyermekbarát kertről beszélek, első lépésben mindig hozzáteszem, hogy a kertrendezést az alapoktól tekintsük át, és ami fontosabb, számoljunk le néhány rosszul rögzült sztereotípiával. A rendezett és szép kert sokak szemében egyenlő azzal, hogy középen gondosan ápolt pázsit található, körben pedig valamilyen cserjék, sövény, vagy tuják határolják a területet. Lehet, hogy szépérzékünknek tetszetős az ilyen elrendezés, de gyermekbarátnak nem nevezhető. Mikor a kicsik abba az életszakaszba érnek, hogy felfedezőútra indulnak a kertben, nem fogja őket lekötni az efféle ingerszegény, rendezett és (túl)szabályozott környezet. A kinti játék része, hogy legyenek felfedeznivaló területek, ösvények, rejtett zugok, és izgalmas, színes-szagos részek, az idő előrehaladtával pedig például a biztonságosan mászható fák is fontossá válnak. Kedves ötlet például a születéssel egy időben elültetett facsemete, ami az aprósággal együtt fog fejlődni, és mire a gyermek "mászókorba" ér, addigra a fa is alkalmassá válik erre, ráadásul így különleges kötődés alakítható ki kettejük között, ami megalapozhatja a természet iránti szeretetet. Tervezéskor próbáljunk visszaemlékezni saját gyermeki énünkre, és tegyük fel a kérdést, mi magunk milyen környezetben éreztük (volna) magunkat jól?

pazsit_.jpg

Rendezett, de izgalommentes

natural-garden-ideas-9.jpg

Ez viszont életteli, zegzugos és szép

Természetesen még fontosabb, hogy a baba-, és gyermekbarát kert veszélyforrásait minimalizáljuk. A szúrós, tüskés növényeket vagy kerítsük el, vagy váljunk meg tőlük. Ügyelni kell arra is, hogy minél kevesebb, lehetőleg semmilyen allergizáló fajta ne legyen a közelben. Mivel a kicsik előszeretettel vesznek a szájukba bármit, a mérgező növények telepítését mellőzzük, a meglévőket pedig szanáljuk. Sok növényről kevesen tudják, hogy mérgezőek, így érdemes egy terepszemlét tartani a birtokon, a meglévő növényeknek pedig egyenként utánanézni, hogy hordoznak-e veszélyforrást. Az óvatosság vonatkozik az egyéb kerti dolgokra is, így például jól zárjuk el a szerszámokat, vegyszereket, de például a fűnyíró, szegélyvágó se maradjon hozzáférhető helyen. Az aknafedeleket is szilárdan rögzítsük, és tüntessük el a balesetveszélyes, kiálló tereptárgyakat (így például a kertben tárolt építési törmeléket, felesleges fémtárgyakat, nagyobb köveket, túl magas ágyásszegélyeket).

szerszam2.jpg

Ezeket zárjuk el!

Ha mindezzel kész vagyunk, még csak a munka felénél járunk. Teremtsünk olyan elő, zöld környezetet, mely leköti a kicsik figyelmét, mely segítségével közelebb hozhatjuk hozzájuk a természetet. Készíthetünk gyermek-veteményest, egy kis művelnivaló sarkot, melyet aztán a szülők a kicsikkel együtt gondozhatnak. Ide telepíthetünk pár zöldségpalántát, egy-két virágot, amiket közösen nevelhetünk, így a kicsik korán szembesülhetnek a kertészkedés örömeivel, és felelősségérzetük is erősíthető ilyen módon. Biztosan nagy öröm a felnőtt segítséggel elültetett palánta, vagy mag kibújásának, fejlődésének követése, a sajátkezűleg megtermelt zöldség vagy gyümölcs elfogyasztásáról nem is beszélve. Ültessünk továbbá a kertbe olyan növényeket, melyek izgalmas formáikkal, színeikkel, vagy illatukkal felkeltik a gyerekek figyelmét, így velük a későbbiekben konkurenciát teremthetünk a tévének és számítógépnek. Ha úgy válogatjuk össze a dísznövényeket, hogy az év minden szakában legyen köztük valami, ami virágzik, vagy hajt, akkor a figyelem folyamatosan fenntartható.

Locsolas.jpg

Baba-, és gyermekbarát kert tervezésekor, kialakításakor tehát két fő szempont lebegjen a szemünk előtt, egyrészt minden veszélyforrásnak elejét kell venni, másrészt izgalmas, játékra és tanulásra alkamas környezetet kell teremteni.

viragoskert.jpg

Színek, formák és illatok kavalkádja - válogassunk belőlük!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr894637603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobdia (törölt) 2012.07.10. 12:22:57

Érdekes cikk, kertes házban lakó, kisgyerekes szülőknek tutti nagyon hasznos.

Csak nem bírom magamban tartani, hogy nekem Réz András egyik könyvében foglalt dolgok jutnak még eszembe a bejegyzésről, azaz, ízlésekről nincs értelme vitatkozni :D Van akinek ez, van akinek az tetszik. Ez szubjektív. A rendezett, de izgalommentes és a zegzugos kert kapcsán jutott ez eszembe. Elsőre tetszetősebb a második, de az izgalommentes kert képzeletemben rögtön megelevenedik, csak egy kerti kiülős garnitúra, hintaágy, grillezőszett -felnőtteknek, gyerekek esetében felfújható medence, trambulin, homokozó, kis csúzda, bármi kihelyezhető lehetne, évszaktól függően. Így, én azt a kertet sem nevezném unalmasnak, hiszen megtölthető élettel, maximum nem pont kertész szemszögből. Még azon sem csodálkoznék, ha pl. egy fitnesz edző, olykor, a családi, baráti körének, pont a saját kertjében tartana aerobik és fitnesz órákat, ott pedig hátrány lenne, ha zegzugos a terület:)

A két kert szerintem nem is hasonlítható objektíven össze, mert nekem a zegzugos nagyobb területűnek is tűnik, de tévedhetek.

Fentiektől független, szerintem nagyon jó és hasznos írás.

Sarkvideken · http://sarkvideken.blog.hu/ 2012.07.10. 15:20:22

a legfontosabb azonnal elkezdeni, mert hamar kinőnek a gyerekek a kerti játékokból. homokozó, faházikó, csúszda, hinta. trambulin és medence kissé nagyobbaknak idény szerint, csak legyen annyi szabad hely.
kerti-tó nemhogy baleset, de életveszélyes gyerekre nézve. egy kis előregyártott 1 méteres átmérőjű, nem mély műanyagmeder pár éves kortól belefér, békák és madarak izgatják a gyereki fantáziát. ami nekem bejött az a fűzfa. terebélyesen és keszekuszán nő, gyerek születésekor ültetve megfelelő korhoz érkezvén már mászható, lelógó ágakat folyamatosan visszavágva természetes árnyékos terepet ad, lehet rá kötéllétrát, hintát függőágyat akasztani.
szerencsés esetben van egy kis lejtő, ahol akár pár méteren szánkázhatnak hempereghetnek télen is.
célszerű még kerti vécéző hely kijelölése amit nem sajnálunk, mert a játék hevében 0 kedve van a gyerekeknek bemenni a házba.
most ennyi jutott eszembe.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása