Megyeri Szabolcs kertész blogja

Olcsó udvarlás

komment

A társasházi belső udvarok általában kopár területek. Míg a balkonokra, folyosókra, vagyis a saját lakásuk bejáratának közvetlen közelébe sokan szívesen telepítenek növényi dekorációt, addig a közös használatú udvar legtöbbször a senki földjének számít, így nem is nagyon törődnek vele a lakók. Pedig a klasszikus körfolyosós épületek esetében a betérő ezzel a résszel szembesül először, és nem hátrány, ha jó benyomások érik, de a helybeliek hangulatára is jótékony hatással lehet a zöld környezet. Az sem lehet kifogás, hogy a belső udvar dekorációját drága fenntartani, mert apró trükkökkel olcsón kihozható a közös virágoskert.

4500821_18bb6e4f20ffcb8a0b1a6deaade8d64e_m.jpg

Megszokott, szomorú látkép

Minden, ami közös terület, rendelkezik azzal a hátránnyal, hogy senki sem érzi teljesen magáénak, ezért nem is szívesen költenek rá, a közös költségek így is az egeket verdesik, ki akar hát még forintokat áldozni a senkiföldje virágaira, növényeire? Máris más a helyzet, ha a belső kiskertet kevés pénzből is össze lehet hozni. Ehhez próbálnék most segítséget adni.

15236895_b6f760f35ae9ee92da445434892a9d5c_m.jpg

Kevés, de üdítő dekoráció

A leginkább fájó kiadás ezekben az esetekben az öntözésre felhasznált víz, el tudom képzelni a vérben forgó szemű lakót, akinek rögtön emelkedik a vérnyomása, ha meglátja, hogy valaki az udvaron folyatja a drága vizet. Hogy elkerüljük a rosszalló pillantásokat válasszunk a közös részbe szárazságtűrő, vagy pozsgás növényeket, melyekkel rengeteg öntözést spórolhatunk. Tudni kell, hogy a szárazságtűrő növények sem az ültetés pillanatától tűrik a nedvesség hiányát, így míg gyökérzetük kifejlődik, ne hanyagoljuk el őket. Ezek a típusú zöldek igénylik a jó vízelvezetésű talajt, így például durvaszemcsés homokkal lazítsuk a közeget nekik. Azt se feledjük, hogy a szárazságtűrő kifejezés nem azt jelenti, hogy soha nem kell nekik víz, virágzás idején, vagy hosszabb, forró, aszályos időszakban gondoskodjunk nedvességről. 

romai-kamilla.jpg

Illatos és igénytelen: római kamilla

vadszolo1.jpg

A vadszőlő nem iszákos, és jól takar

A teljesség igénye nélkül jó választás a szárazságtűrő fajták közül a sásliliom (Hemerocallis), a jó öreg muskátli (Pelargonium), a római kamilla (Chamaemelum nobile), a borsófürt, (Baptisia), a körömvirág (Calendula). A borostyán és a vadszőlő futónövények, és szintén jól érzik magukat a száraz, perszelő időszakokban, emellett a kopottasabb, málló falakat is eltakarhatjuk velük, addig, míg valós megoldás nem születik a csúf falfelületekre. A pozsgások pedig olyan növények, melyek a húsos törzsükben vagy leveleikben tárolják a nedvességet, így öntözésre alig van szükségük, ilyenek jellemzően a kaktuszok, de ide tartoznak a kövirózsák és a varjúhájfélék is, közülük is bátran válogathatunk, akár egy apró sziklakertbe telepítve őket. 

2_original.jpg

Kövirózsás sziklakert

Akármilyen növényekkel dekoráljuk a közös udvart, valamennyi öntözésre akkor is szükség lesz. Újabb spórolási lehetőség ilyenkor, az esővíz gyűjtése, mindenhol akad egy felesleges fém vagy műanyag hordó, pár kiszuperált vödör, vagy hasonló vízgyűjtésre alkalmas edény. Csepegtetős öntözőrendszert pedig akár egy kidobásra szánt lukas tömlőből, régi slagból is készíthetünk. Mulcsolással szintén ritkíthatjuk az öntözéseket, ugyanis a növények földjére helyezett mulcsolóanyag megóvja a talajt a kiszáradástól. Mulcsnak használhatunk ádgarálékot, faforgácsot, levágott füvet, szalmát, de akár diótörésből megmaradt héjat, vagy a nyaralásból hazacipelt kagylóhéjat, csigaházakat is.

624.jpg

Kis barkácsmunkával házilag is elkészíthető esővízgyűjtő

A közös udvarok felvirágoztatása, élő területté alakítása sokkal nagyobb minőségi változást jelent, mint azt elsőre elképzeljük, és a kialakítás csupán pár órát és némi anyagi áldozatot igényel. Jó növényválasztással és pár apró praktikával pedig fenntartási költségük is minimalizáható.

elado_lakas_belso_udvar.JPG

Itt már kissé túlburjánzik a növényzet, de a kopárságnál sokkal jobb

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr714635896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2012.07.09. 07:56:51

A szárazságtűrő növények általában fényigényesek, a belső udvarok viszont gyakran sötétek.

kobdia (törölt) 2012.07.09. 08:08:15

Szerintem a kukacvirág (porcsinrózsa), büdöske (bársonyvirág) és a bojtocska is jól tűri a szárazságot, de ezek igénylik a napsütötte helyeket is. Kisnövésű díszfűfélék közül szerintem a deres csenkesz is szárazságtűrő. Fűszernövények közül a rozmaring is. Én nem körudvaros házban lakom, csak az erkélyemen balkonkertészkedem, az általam felsorolt növények szárazságtűrőnek mutatkoztak az évek során. Ja, és chili paprikát is lehet cserépben termeszteni. Nekem sajnos a lobélia nem jött be az idén, pedig nagyon tetszik az a növény is. De legalább a kövirózsák nem hagytak még cserben :)

csepke 2012.07.09. 08:39:22

@magyar bucó: igen szerintem is kissé mellésikerült ez most. én körfolyosós udvari lakásban lakom. az udvar minden csak nem száraz. inkább nedves, és ami most előny hűvös is. nem igazán tudok elképzelni a borostyánon kívül más növényt ami bírná ezt a tartós félhomályt. bár nálam az is döglődik az ablakban.

bungics (törölt) 2012.07.09. 09:06:38

A belső udvarok sötétek, nyirkosak. Hogy szárazak lennének? :o
Ezt a vadszőlőt meg felejtsük már el. Kizárólag képeken mutat jól. Meg ha valakinek van egy több hektáros birtoka, ott burjánzhat valami romos falon, de sehol máshol nem tudom elképzelni. Gyorsan nő, felkopaszodik, lombhullató, utálatos egy növény, csak szívás van vele. Egy évben kb. egy hónapig szép. Angol tájfotókon jól néz ki, sehol máshol.

kobdia (törölt) 2012.07.09. 11:05:58

@csepke:

"ami bírná ezt a tartós félhomályt."

Esetleg a pistike? Persze hirtelen meg nem mondom mi annak a rendes neve, de az tudtommal kifejezetten jól érzi magát félárnyékos helyen, és szereti a nedves földet (van ismerős, aki tartott ilyen virágot, valami csodaszép félárnyékos helyen).

A pistike szerintem kicsit hasonlít a vinkára, ez utóbbi viszont kifejezetten napos helyen szeret lenni, és a szárazságot is bírja.

Megyeri Szabolcs 2012.07.09. 11:22:30

@csepke: @bungics: Sziasztok, köszönöm a hozzászólásokat, természetesen igazatok van abban, hogy nem minden körgangos épület belső udvara alkalmas szárazságtűrő növények telepítésére, de annyiban magamnak adnék igazat, hogy saját tapasztalatból mondhatom, vannak igen tágas, napos, száraz belső udvarok. Én magam ismerősöknél, barátoknál szembesültem ilyenekkel több helyen Budapesten, például a Király utcában, az Üllői úton, és Kőbányán is, ráadásul a körfolyosós épületek egy része nem teljesen "kör", hanem "U" vagy "L" alakú, ezeknél pedig előfordul, hogy kifejezetten napsütötte, száraz területek a belső udvarok. Ugyanakkor tény, hogy sok esetben szűk, félhomályos, nedves belső udvarokat találni a társasházakban. Kertbaráti üdvözlettel, Szabolcs

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása