Megyeri Szabolcs kertész blogja

Bőregér a házak fölött

komment

Kertünk derűs vidék, ha szépen gondozzuk, és gondosan ápoljuk, akkor van mit csodálni rajta. Éjjel azonban, mikor kevesebbet és kevesebbszer látjuk, más arcát mutatja. Előbújnak a sötétben aktív, nappal rejtőzködő lakók, zizegés, suhogás járja át a birtokot, és olyan lények is megjelenhetnek, akikről nem is gondoltuk volna, hogy ilyen közel élnek hozzánk. Az éji rémek legérdekesebbike a denevér.

Funny_3D_Animals_wallpapers_1280_x_1024_pictures-10.jpg__funny_3d_animal_wallpaper_00bat_by_nicobou_display.jpg

Még Batman hősies történetei sem tudták helyreállítani a denevérek mégtépázott reputációját, igaz a kis emlős rossz hírét okozó legendák már évszázadok óta stabilan tartják magukat. Szó van vérszívásról, hajba gubancolódásról, al-, és túlvilági eredetről, és ne feledjuk a popkulturális ikont, Drakulát, aki szintén a denevér édesgyermeke. Vajon helyre lehet-e állítani ennek a szárnyas kis ördögnek a jó hírét valaha? Próbáljuk meg.

ginzeng1.jpg

Köznséges denevérek alváshoz készülődve

A denevértől való félelem a középkorból ered, mikor az éji, titokzatos állatot a sötéttel, vagyis a gonosszal kötötték össze. Vérszívó denevér létezik ugyan, de tőlünk nagyon messze él, és a hajba csavarodó bőregér mítosza is hamis, már csak azért is, mert a denevér roppant jól tájékozódik, hajat pedig nem eszik, tehát semmi oka nincs a frizurák megtámadására. A jópár denevérfaj közül nálunk a közönséges denevér (Myotis myiotis) elterjedt. Szívesen tanyázik nyílt területeken, mezők, tisztások közelében, de a városban is nagyon gyakori, parkokban, lakótelepek környékén de kertes övezetekben is könnyen találkozhatunk vele. A kifejlett állat körülbelül nyolc centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága negyven centi körüli. Mindenki megnyugvására rovarevő emlősről van szó, az áldozatait egyedi eszközével, az ún. magas frekvenciás echolokációs hangokkal deríti fel, vagyis a kibocsájtott hang visszaverődése alapján tájékozódik. Látása gyenge, de hát éjjel egyébként sem venné sok hasznát.

Fehérszélű törpedenevér.jpg

Fehérszélű törpedenevér: szintén védett

A bőregér nappal alszik, fejjel lefele függeszkedve, jellemzően barlangokban esetleg fák odvában, lakott területeken viszont padlásokat, mezőgazdasági épületeket, kietlen tereket keres. Érdekesség, hogy régebben úgy tartották, hogy a denevér, mint alvilági lény, sikeresen űzi el az egyéb démoni alakokat, ezért elfogása után előszeretettel szegezték ólak, házak, istállók bejárata fölé. Ezt ma már nem ajánlom senkinek, egyrészt otromba dolog, másrészt az összes nálunk előforduló denevér védett. Arról nem is szólva, hogy a módszer eredményessége kérdéses. A városi folklór úgy tartja, hogy denevért a legkönnyebben homokkal töltött zoknival lehet fogni, amit magasra dobunk, a denevér pedig belemarkol, de elengedni nem tudja, mert a kis karmai beleakadnak, így aztán zoknistul lezuhan. Persze ezt se próbálgassuk, egyébként sem valószínű, hogy beválna.

denevérek2.jpg

Így egyáltalán nem félelmetes

Végül pedig felmerül a kérdés, hogy van-e hasznunk a denevérből a kertben? Mivel rovarokkal táplálkozik egyértelműen van, bár nyilván nem válogat a hasznos, káros, és a kertre nézve semleges példányok közt, de tény, hogy gyéríti a repülő rovarok állományát, így kártékonynak biztos nem nevezhetjük. A konklúzió tehát az, hogy ha denevérünk van, ne ijedjünk meg tőle, mert nem bánt, ne kapjuk el, mert nem szabad, és ne szaladjunk fokhagymáért, mert Drakula nem létezik.

bat-swarm.jpg

Ilyet nálunk nem láthatunk. Szerencsére.

Utóirat: a denevérkölykök a faj szaporodási jellegzetességei miatt június-július tájékán jönnek világra, és három hetesen már repülnek, ezért mostanában biztos találkozhatunk velük!

mus_maison_estres_3.jpg

Design-lak denevéreknek

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr134617652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na__most__akkor 2012.06.30. 15:30:39

Fogtam és simiztem már egy párat...
Meg az unokák is.

Nekem egy aranyos jószág. És akkor kapkodja a szúnyogokat, amikor este a ház mögött hűsölök.

Szerintetek csúnya? Akkor nézegessetek politikusokat...

Parasite 2012.06.30. 16:08:56

a belváros és a lakótelepek is tele vannak velük

Momina 2012.06.30. 20:22:48

Igen, itt cikáznak a nagykörúti gangos ház belsô udvarán is!

2012.06.30. 20:27:46

A denevérek is... De az egyik ismerősöm panaszkodott, hogy éjjel nem tud a városi lakásában aludni, mert egy kisbagoly egész éjjel az ablaka melletti ágon sír. Meg a rágcsáló ragadozók is problémát jelentenek, mert a parkolóban éjjel megrágják az autók vezetékeit. Lakógyűlésen nemegyszer szóvá tették, hogy valamit tenni kéne ellenük.

Dr. jegeket_bérleteket 2012.06.30. 23:10:48

Kicsit más, de pont aktuális. Mifelénk (Budai-hegység) a lakásba éjszakánként berepülő állatok közül a hangyaleső szokott a legnagyobb (de legalábbis az egyik legnagyobb) lenni. Úgy néz ki, mint egy nagyobbacska szitakötő, csak ügyetlenebbül repül, és viccesebben néz ki. Ja és furcsa, hogy ezen a vidéken is előfordul, mert inkább a laza homoktalajú vidékeken (pl. Kiskunság) gyakori.

Minden nyáron néhány hétig rendszeres vendég néhány példány ebből a csapatból, a poén az, hogy az idei legelső éppen akkor jött be, miközben ezt az éjszakai állatvendégekről szóló posztot olvastam. :-)

Advanced Flight 2012.06.30. 23:43:10

Azért a nagy dicsérgetés közben nem ártott volna megemlíteni - csak a történelmi hűség kedvéért :-) -, hogy a nálunk honos denik ugyan vért nem szívnak, de a veszettséget elég masszívan terjesztik, az meg nem egy szép halál....

Egyébként én is nagyon csipázom őket, félreértés ne essék!

kacsa. 2012.06.30. 23:54:22

Jópofa állatok, valahol láttam rajzot, hogy hogy kell denevérmenedéket építeni, de sajnos már nem emlékszem rá. :(
@Advanced Flight: Én úgy emlékszem, hogy veszettséget hazai denevérből eddig egyszer sikerült kimutatni, szóval itthon nem kell ettől parázni (ellenben Amerikával). Persze, jobb félni, mint megijedni.

Zsírfeka 2012.07.01. 00:35:29

Békásmegyeren élek
a panel illesztékei közé fészkelték be magukat, minden este hallom ahogy keresnek, kommunikálnak
egyszer bepottyant egy növendék hozzánk, nagyon paráztam amíg ki nem tettem, a hűtő mögé fészkelte be magát, alig tudtam kiszedni...hajnali háromkor :D
onnan tudom, hogy jön a jó idő vagy a rossz, hogy milyen intenzitással vadásznak
pl ha nagyon vadásznak egy meleg napon, sokszor erős lehűlés következik (ez főleg tavasszal és ősszel figyelhető meg)
a lakótelepen még sok vadállat él: nyest
mókás ahogy árnyékról árnyékra próbál rejtőzködni, én meg fentről végigkövetem, mint egy vicces második világháborús filmben :D
bagoly: vagy ehhez hasonló madár, fehér tollazata van, legalább 0,75m a fesztávolsága, és az egyetlen éjszakai madár a telepen
sok gondot nem okozott, nem repült be, és postát sem hozott Roxfortból :D

rohadjmegARCgeci 2012.07.01. 09:04:10

Én a minap lementem hűsölni a parkba,és egy süni kavart a lábamhoz.Úgy meglepődtem hogy mozdulni sem bírtam.Aztán továbbállt egy rózsabokor irányába.Egyáltalán nem félt az embertől.

rohadjmegARCgeci 2012.07.01. 09:05:28

@Advanced Flight: Egyéb fertőzést is.Főleg azoknak ajánlott vigyázni,akik felső szintem laknak.azaz a denevérek alatt közvetlen.Csak mert az ürülékükben sok a fertőző atka.

AzHofi 2012.07.01. 10:55:49

@Coco Binky: az val'szeg macskabagoly, és nem sír, hanem kétségbe esve keresi Susan-t :-)

2012.07.01. 11:19:56

@AzHofi: Vagy a anyáját aki elment vadászni.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása