Megyeri Szabolcs kertész blogja

Instant termőföld kókuszból

2 komment

Mindannyian ismerjük a népszerű, a köznyelv által csak kínai levesként aposztrofált gyorsételt, melyet csak tálba szórunk, forró vizet öntünk rá, és kész is van (bár az ízéről most ne nyissunk vitát). Nos, ilyen instant terméket nem csupán az ételek palettáján találunk, hanem a házi kertészkedés területén is. Ez a kókuszföld.

Dobozban, és használatra készen

A kókuszföld, vagy kókuszkocka (nem a sütemény!) egy kókuszrostból préselt tégla, melyet megfelelő mennyiségű vízzel felöntve, használható virágföldet kapunk. Miért jó ez nekünk? 

Több okból ajánlható az első blikkre hóbortos elképzelés. Ha a legelején kezdjük, a szállítása jóval könnyebb és egyszerűbb, mint a hagyományos virágföldé. Tiszta, könnyű, nyugodtan bedobhatjuk a bevásárlótáskába, és a vállak sem fognak leszakadni a cipelésben. Ez eddig azonban sovány előny, lássuk miért válhat be még.

Közelről 

A kókuszrost jóval szellősebb szerkezetű, mint a tőzeg, vagy a virágföld, így a vizet is tovább tartja meg. Ezért kevesebb öntözés is elegendő, ami jó hír a feledékeny növénybarátoknak. Ugyanezen okból kifolyólag a kókuszrostba ültetett növény gyorsabban fejlődik, több tápanyagot tud felvenni. Ha már tápanyag, akkor meg kell jegyezni, hogy a kókuszföld önmagában - a tőzeghez hasonlóan - ilyet nem tartalmaz, azt nekünk kell hozzáadni. A kocka ezeken felül ellenállóbb a talajban található kórokozókkal szemben, tehát egészségesebb közeg zöld kedvenceinknek, mint a jó öreg virágföld, kémhatása pedig semleges. Kiszáradása esetén könnyen újranedvesíthető, sőt, újrahasznosítható. Ha a benne lakó növény kikerül belőle, a kókuszföld használható marad a következő bérlőnek.

Kissé hatásvadász összehasonlítás. Bal oldalon a kókuszföldbe, jobb oldalon a hagyományos földbe ültetett paprika

A kókuszföld természetesen keverhető a hagyományos földekkel is. A felsorolt pozitív hatásai mellett a kókusz számlájára írható még, hogy kifejezetten környezetbarát, hisz használatával idővel kevesebb tőzegláp-lecsapolás, és termőföld kitermelés érhető el. Már amennyiben elterjed. Most jönne az, hogy sajnos az ára miatt keveseknek lesz vállalható alternatíva. De nem jön, hiszen a kókuszföld nem kimondottan drága, egy tégla, mely nagyjából nyolc liter földnek felel meg, körülbelül 600 forintos áron kapható (többek közt itt, és itt), igaz beszerzése némi utánjárást igényel, még nem kapható mindenhol.

Kókuszföldet kókuszcserépbe!

Ha van tapasztalata a kókuszfölddel, ne habozzon megosztani velem és az olvasókkal!

 

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr444469141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dijumvisu 2012.04.28. 00:01:48

az ikeában 800 ft 3 kocka egybe csomagolva de webshopokban kapi 180 Ft-ért is darabját! Kertészetekben sajnos nagyon drága... egyébként jó dolog már 6 éve is használtam...

manor 2012.04.28. 00:02:22

Ez miben jobb, mint a perlit vagy az agyaggolyó? (bár ez utóbbi elég drága)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása